Information om coronapandemin

(Uppdaterad 2021-10-14 kl.14. Region Skåne informerar: Drop-in-vaccination mot covid-19 för dig född 2005 eller tidigare – på alla Skånes vårdcentraler lördag 16 oktober kl. 9–16) Här hittar du en del information om coronapandemin och dess påverkan på vår kommun. Här publiceras också fortlöpande information om eventuella begränsningar i vår kommuns verksamhet, se längre ner på sidan Nedan de viktigaste länkarna för dig som vill veta mer om coronapandemin, covid-19 och om vaccinationerna. Länkarna går till ansvariga myndigheters information.

2021-10-11 kl. 8. Region Skåne informerar: Drop-in-vaccination mot covid-19 för dig född 2005 eller tidigare – på alla Skånes vårdcentraler lördag 16 oktober kl. 9–16

Region Skåne kraftsamlar för att fler ska vaccinera sig, genom att Skånes vårdcentraler öppnar för drop-in-vaccinationer på lördag. Tidigare i veckan drog även vaccineringen av barn i åldern 12-15 år igång i Skånes skolor. Dessutom börjar vårdcentraler att skicka ut kallelser till en tredje dos för gruppen 80 år och äldre.

Skånes vårdcentraler prövar i helgen ett nytt grepp för att underlätta för alla ovaccinerade. På lördag kommer alla att hålla öppet för drop-in-vaccinering. Detta görs för att öka vaccinationstäckningen i hela Skåne.

– Det här ett fantastiskt erbjudande till alla ovaccinerade. På lördag behöver man inte boka, inte ringa, utan bara komma till någon av alla vårdcentraler som håller öppet runt om i Skåne. Nu håller vi tummarna för att så många som möjligt tar chansen så att vi får upp vaccinationstäckningen, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare och läkemedelschef.

Vårdcentralerna kommer att vara öppna mellan 9.00 och 16.00 på lördag. Både dos 1 och dos 2 kommer att ges, förutsatt att det gått minst fyra veckor sedan dos 1. För att vaccinera sig under drop-in behöver man ha fyllt 16 år alternativt fylla 16 år senare i år.

Kan man inte komma på lördag går det även bra att boka tid på sin vårdcentral via 1177.se eller ringa sin vårdcentral och boka tid för vaccination.

Stort intresse för vaccin i skolorna
På måndagen startade vaccineringen av barn i åldern 12–15 år på skolor runt om i Skåne. Det hela genomförs i ett nära samarbete med kommunerna och innebär att vårdcentraler under de närmsta veckorna kommer att besöka 607 skolor för att vaccinera elever.

– Hittills har allt gått bra och flera skolor berättar att intresset för vaccinationen är stort. Viktigt att komma ihåg är att barn behöver samtycke från båda vårdnadshavare för att få vaccinet. Undantag kan göras om ungdomen bedöms vara mogen att själv fatta beslut om vaccination, säger Maria Landgren.

För att alla elever ska få möjlighet att vaccinera sig så genomförs vaccineringen i skolorna i tre omgångar, två under hösten och en vid nyåret. Har man av någon anledning inte haft möjlighet att vaccinera sig vid dessa tillfällen så kan man boka en tid på sin vårdcentral efter årsskiftet.

Påfyllnadsdos samt influensavaccination till de som är 80 år och äldre
Med start den här veckan kommer den som är 80 år och äldre att få en kallelse från sin vårdcentral med erbjudande om tredje dos av covid-19 vaccin och då får man samtidigt möjlighet att kombinera detta med vaccination mot säsongsinfluensan.


Uppdaterad 2021-10-07 kl. 16. Café Stinsen öppnar och Kullagret har öppnat.

Den 19 oktober öppnar Café Stinsen åter. Kullagret har redan öppnat för kunder igen.


2021-10-05 kl. 9. Uppdaterad information från socialförvaltningen.

Vi kommer successivt att öppna dagcentralerna för allmänheten igen under slutet av oktober och i början av november. Vi erbjuder munskydd vid besök på äldreboende och besök ska ske i den enskildes lägenhet. Dagverksamheterna för personer med demens är öppna som vanligt nu.


2021-10-07 kl. 16: Här är exempel på eventuella inskränkningar/annan information för vår kommunverksamhet (med reservation för ändringar med kort varsel):

Socialförvaltningen:

– Vi kommer successivt att öppna dagcentralerna för allmänheten igen under slutet av oktober och i början av november. Vi erbjuder munskydd vid besök på äldreboende och besök ska ske i den enskildes lägenhet. Dagverksamheterna för personer med demens är öppna som vanligt nu.

– Den 19 oktober öppnar Café Stinsen åter. Kullagret har redan öppnat för kunder igen.

– Familjerådgivningen: Samtliga fysiska besök till familjerådgivningen är inställda. De par som är inbokade kommer även fortsatt att få möjlighet att ha samtal via telefon eller videosamtal i den mån det är görbart. Samtliga samtal är för närvarande avgiftsbefriade. Telefontiderna är öppna under ordinarie tider (måndagar kl. 13–14, onsdagar ojämna veckor kl. 13–14 och torsdagar kl. 8–9).

– Hjälpmedelsförrådet är obemannat, men du kan återlämna hjälpmedel ändå.

Corona och näringslivet

Rådgivning och stöd till företagare

Företagarlinjen finns kvar för dig som behöver stöd och behöver någon att prata med! Ring Nyföretagarcentrums företagarlinje där du kan prata med Nyföretagarcentrum Sydöstra Skånes rådgivare om allt som rör din verksamhet: måndag–fredag kl. 15–17. Rådgivning är kostnadsfri och vänder sig till alla företagare.

Prata med:

  • Lotte Kolare, 0706-18 09 68
  • Stefan Litzberg, 0768-82 65 05

Information om Corona-pandemins påverkan på näringslivet

verksamt.se finns samlad aktuell information till företag och näringsliv från Sveriges myndigheter Sidan uppdateras allt eftersom nya insatser införs, förändra och beslutas.

Information för dig som företagare finns på vår näringslivssida på simrishamn.se

Här finns information om coronaviruset som är viktig för dig som företagare att känna till. Här hittar du även flera olika insatser, utbildningar och stöd till företag med anledning av coronapandemin.