Det digitala biblioteket utökas med läsapp för barn

Appen Bibblix, som ska göra läsning mer tillgänglig för barn, demonstreras av barn- och ungdomsbibliotekarie Johanna Ekström på Simrishamns bibliotek.

Från och med tisdag 1 mars kan alla barn i Simrishamns kommun låna och läsa böcker precis när och var de vill med appen Bibblix.

Barn är en prioriterad grupp för folkbiblioteken, inte bara för att bibliotekslagen säger så utan även för att barnkonventionen numera är lag.

– Den här läsappen är ett sätt att underlätta för barnen att läsa – den är utvecklad för barn med hjälp av barn, och är väldigt lätt att använda, berättar barn- och ungdomsbibliotekarien Johanna Ekström på Simrishamns bibliotek.

Gratis för läsaren

I appen, som riktar sig till 6- till 12-åringar men som kan användas av alla som vill, finns tillgång till över 3000 böcker som går att läsa direkt i en smarttelefon eller surfplatta. Appen är helt gratis för läsaren som kan låna och läsa upp till fem böcker i veckan.

– Det finns både skönlitteratur och faktaböcker att välja på och urvalet görs av bibliotekarier, så innehållet är alltid uppdaterat och relevant. Det läggs till fem till tio nya titlar varje vecka, berättar Johanna Ekström.

Tips och inspiration

Även den som föredrar att läsa fysiska böcker kan ha användning av appen för att få tips och inspiration.

– Eftersom appen är så användarvänlig är den perfekt att använda om man vill se vilken del som är den senaste i en viss serie, vilka böcker som är mest populära för tillfället, eller om man vill ha tips på en bra bok inom till exempel kategorin ”roligt”, säger Johanna Ekström.

Då Simrishamns bibliotek är ett ”meröppet” bibliotek, vilket betyder att man kan komma in på biblioteket före och efter bemannade öppettider, så är tanken att appen ska fylla en funktion även där.

– Som en digital barnbibliotekarie som kan tipsa om bra böcker inom olika genrer även när biblioteket är obemannat, säger Johanna Ekström.

Lånekort allt som behövs

Bibblix laddas ner kostnadsfritt, och inlogg sker via lånekortet. Appen är utvecklad av Malmö och Stockholms stadsbibliotek och finns i över 30 av landets kommuner.