Flest antal gästnätter någonsin i Simrishamns kommun

2021 gav besöksrekord för en av landets redan mest attraktiva platser att turista när SCB:s statistik nu presenterats.

Trots två år av pandemin når gästnätterna i Simrishamns kommun sin högsta siffra någonsin: 277 057 gästnätter, 29 300 fler än 2020 och 6 000 fler än 2019.

Varje år presenterar SCB, Statistiska centralbyrån, kommersiella gästnätter, vilket innebär boendeanläggningar inom hotell, vandrarhem, camping, stugby, med fler än 9 bäddar eller 5 rum.

Sofie Bredahl, tillväxtchef på Simrishamns kommun, är självklart nöjd:

– Österlen har fortsatt varit ett starkt varumärke och destination, besökarna har ökat under åtta av årets tolv månader. Sommarmånaderna är fortfarande de då flest besöker Österlen och Simrishamns kommun, men både våren och hösten har utvecklats starkt de senaste åren.

– I Simrishamns kommun finns många anläggningar som inte omfattas av statistiken, vilket innebär att gästnätterna i verkligheten är betydligt fler.

Fördelningen av svenska och utländska besökare har, av naturliga skäl, ändrats de senare åren: före pandemin var det 85 % svenska besökare som bodde över i kommunen, men de senaste två åren har den siffran ökat till 94 %.

– Hela sydöstra Skåne har en positiv utveckling tack vare starka varumärken, hemester, attraktiva produkter inom såväl shopping, kultur, cykel, vandring och naturupplevelser, säger Sofie Bredahl. Här finns fantastiska näringsidkare som hela tiden tänker nytt och utvecklar sina erbjudanden och samverkar med varandra.