Simrishamn – en av finalisterna till Årets stadskärna 2022

Österlens huvudstad är en av tre finalister till att bli Årets stadskärna 2022.  

Simrishamns kommun har genom samverkansorganisationen Mitt Simrishamn metodiskt arbetat med att kvalificera centralorten för en ansökan om att bli Årets stadskärna 2022.

Nu står det klart att Simrishamn är en av tre finalister som gått vidare till det slutliga avgörandet i maj!

– Så fantastiskt kul! Ett riktigt roligt arbete, där resultatet gett oss en välförtjänt finalplats, som hela vår stad, ja, hela vår kommun kan vara stolt över, säger Lotta Engvall, centrumutvecklare i Simrishamns kommun.

Svenska stadskärnors jury har varit på besök och representanter från Simrishamns alla aktörer var med under dagen och berättade om det gemensamma utvecklingsarbetet. Under en gemensam stadsvandring berättade bland annat museichefen Lena Alebo om Simrishamns historia och visade upp stadens dolda skatter, som Bergengrenska trädgården och de vackra innergårdarna.

Långsiktigt arbete

Sedan 2015 har Simrishamns kommun arbetat, medvetet och strukturerat, med centrumutveckling och ett av delmålen har varit att utses till Årets stadskärna. Arbetet har delvis bestått i att fördjupa samarbetet med fastighetsägare, köpmannaföreningen, föreningslivet och det övriga näringslivet.

– I dag sker mycket av utvecklingsarbetet i nära dialog och kontaktvägarna är korta. Alla vet sin roll och varje insats leder oss i tydlig riktning mot våra gemensamma mål, säger Sofie Bredahl, ordförande i Mitt Simrishamn.

Unikt för Simrishamn är att här möter man ofta entreprenören, föreningsentusiasten och näringsidkaren i en och samma person.

– Det finns otroligt många engagerade människor, som gärna vill dra sitt strå till stacken i utvecklingsarbetet, säger Lotta Engvall. Nu ser vi med spänning fram emot Svenska stadskärnors årskonferens i Östersund den 18 maj – där och då koras Årets stadskärna 2022.