17 juni – stort event om arkitektur och gestaltad livsmiljö

17 juni – stort event om arkitektur och gestaltad livsmiljö

I mitten av juni slås portarna upp med pompa och stått på Skeppet i Simrishamn – då inleds ett av årets stora evenemang: Arkitektur och livsmiljö 2022. Välkända arkitekter och landskapsarkitekter från olika delar av landet besöker oss då för att dela sina tankar och erfarenheter på temat, Gert Wingårdh från SVT:s Husdrömmar är en av dem.

Simrishamns kommun – idyllen, platsen som så många älskar och vill vara på. Hur bevarar vi den vackra miljön och arkitekturen som finns här, samtidigt som vi bygger nytt och utvecklar kommunen? För att skapa en tydlig riktning tas nu ett arkitektur- och kulturmiljöprogam fram med en tillhörande arkitekturstrategi. Vår stadsarkitekt Anna Eliasson och Ina Jacobsen, planarkitekt, är på plats denna dag för att berätta lite om arbetet. Gästtalaren Torun Hammar, arkitekt och ordförande för Sveriges arkitekters kulturmiljöråd, kommer att fortsätta i samma anda och prata om kulturmiljöns betydelse.

Vi ska också få inspireras av Charlotte Kristensson, arkitekt, som berättar om hur vi kan bygga skolor och andra offentliga byggnader på ett sätt som bevarar viktiga kulturvärden och samtidigt tillvaratar unga personers perspektiv. Vidare förgylls dagen av Ann-Sofie Högborg, landskapsarkitekt, som ska prata om grönskans betydelse för vår livsmiljö och vid lunchtid inleder museichefen Lena Alebo en rundvandring i Simrishamns stad. På eftermiddagen får vi lyssna på Hanna Negash, arkitekt, som berättar om Region Skånes arbete med gestaltad livsmiljö och därefter kommer två personer med lokal koppling för att dela goda exempel på kulturmiljö samt gestaltad livsmiljö från sina egna portfolier, Ia Hjerre, arkitekt, och Kerstin Barup, arkitekt och professor i arkitektur vid Cambridge. Sist men inte minst entrar den prisbelönte arkitekten Gert Wingårdh scenen och dagen avslutas med gemensamt mingel på Skeppet, då bjuds det på mingeltallrik. På förmiddagen och eftermiddagen serveras fika och eventet är kostnadsfritt.

Plats: Skeppet, Simrishamn

Tid och datum: 17 juni, kl. 8.00-17.30

Varmt välkomna säger vi!

Anmälan

Antalet platser är begränsat och det är första till kvar som gäller. Anmälan publiceras öppnar den 5 maj kl. 10.00. Klicka på länken nedan för att komma till anmälningsformuläret.

Anmälan – Arkitektur och livsmiljö 2022

Program

Här kan du ladda ner och se programmet.

Programmet presenteras också nedanför.

08.10 Välkomna
Jeanette Ovesson, kommunalråd,
Anna Eliasson, stadsarkitekt och
Ina Jacobsen, planarkitekt

08.30 Allt börjar med kulturmiljön
Torun Hammar, arkitekt

09.30 Samhällsbärande arkitektur som
berikar platser och ger identitet
Charlotte Kristensson, arkitekt

10.10 Fika
Kaffe och smörgås

10.50 Grönskans betydelse
Ann-Sofie Högborg, landskapsarkitekt

11.30 Rundvandring i Simrishamn
Lena Alebo, museichef

14.00 Region Skånes strategi för
gestaltad livsmiljö

Hanna Negash, arkitekt

14.30 Fika
Kaffe och kaka

15.00 Goda exempel på gestaltade
livsmiljöer från egen portfolio
Ia Hjerre, arkitekt

Exempel på nya och gamla projekt i
kulturmiljöer från egen portfolio
Kerstin Barup, arkitekt och professor

15.40 Arkitektur med Gert Wingårdh
Gert Wingårdh, arkitekt

16.30 Mingel
Gemensamt mingel och mingeltallrik från
Sjöfolket

Frågor?

Hör av dig till Kontakt Simrishamn.

Telefon: 0414-81 90 00

E-post: kontakt@simrishamn.se