Simrishamn delad tvåa i ”Årets stadskärna 2022”

Tävlingen är avgjord och Simrishamn placerade sig som delad tvåa tillsammans med Trollhättan i ”Årets Stadskärna 2022”.

Det blev till slut Helsingborg som tog hem vinsten i ”Årets stadskärna 2022” som avgjordes under Svenska stadskärnors årskonferens i Östersund under onsdagskvällen.

Jeanette Ovesson (M), kommunstyrelsens ordförande:

– Det känns fantastiskt med en hedrande andraplats. Vi är så många medborgare, medarbetare, föreningsaktiva och företagare som bidrar till att göra vår stadskärna unik och attraktiv. Att vi som bor och verkar här kan känna stolthet över vår stad och vara engagerade i utvecklingen är så viktigt. Det är vi som är ambassadörer för vår plats på Jorden.

– En annan viktig aspekt är att en levande, attraktiv stadskärna är en trygg stadskärna där man vill och vågar vistas. Precis så som det ska vara!

Samverkan nyckeln

Samverkansorganisationen Mitt Simrishamn har under de senaste åren arbetat strukturerat med att skapa en levande och attraktiv stadskärna. Med fokus på samverkan och dialog har engagemanget ökat successivt. Olika fokusgrupper bestående av en mix av stadens aktörer har haft ansvar för olika utvecklingsåtgärder, från idé och planering till genomförande.

– Vi har verkligen blivit synade i sömmarna av experterna i juryn och en andraplacering är en enorm bekräftelse på att hårt arbete lönar sig, säger Lotta Engvall, centrumutvecklare i Simrishamns kommun. En stor del av arbetet har skett i våra fokusgrupper som består av en mix av stadens aktörer: invånare, fastighetsägare, näringsidkare och föreningsaktiva. De har haft ansvar från idé och planering till genomförande och handling och de har gjort ett fantastiskt arbete.

– Vi är otroligt glada och stolta över en delad andraplats. Den resa Simrishamn har gjort på vägen mot Årets stadskärna har redan inneburit många vinster. Alla i staden tjänar på en stadskärna full av liv och rörelse. Självklart skickar vi varma gratulationer till kollegorna i Helsingborg.

Sofie Bredahl, tillväxtchef i kommunen och ordförande i Mitt Simrishamn, är stolt en kväll som denna:

– Det arbete som gjorts hittills är en investering i framtiden och till stor nytta för hela kommunen. En delad andraplats ger oss ännu mera kraft att fortsätta blicka framåt och ta oss an nya, spännande samarbeten och utmaningar, med ett firande av stadens första 900 år runt hörnet. Vi fortsätter sätta Simrishamn på kartan och vi gör det tillsammans.

Firande och premiär

För att fira framgången bjuds det på bullkalas på Stortorget i Simrishamn den 6 juni kl. 12.30. Då kommer dessutom barn och ungdomar från kulturskolan vara med och framföra den helt nyskrivna låten om Simrishamn.