Nu startar skolbesöken om krisberedskap

 

Simrishamns kommun besöker traditionsenligt alla fjärdeklassare för att prata om hemberedskap. I år sker det i vecka 43.

 

Simrishamns kommun var, tillsammans med grannkommunerna i sydöstra Skåne, tidigt ute med att öka kunskapen om vardagssäkerhet och krisberedskap på hemmaplan.  

I dag när preppers och krislådor blivit en del av vår vardag, finns det fortfarande en hel del att göra för att man ska förbereda sig på längre strömavbrott, snöstormar och andra störningar i samhällsservicen. Det finns hela tiden saker som riskerar att isolera medborgarna under en längre tid. Från att tidigare sagt att man behöver vara beredd och ha förnödenheter och annat för tre–fyra dagar, pratar man nu mer om att ha det för minst en vecka.

Därför fortsätter Simrishamns kommun med den framgångsrika, återkommande kampanjen, att besöka fjärdeklassare och prata om krisberedskapen hemma med en krislåda som utgångspunkt.

I år sker det i vecka 43 och det är Mona Burman, Simrishamns armélottakår, till vardags mellanstadielärare, som tillsammans med andra lottor berättar och svarar på frågor i klassrummen.

– Det är viktigt att höja medvetenheten bland barn om hur man kan agera vid en kris, till exempel ett långvarigt strömavbrott, säger Gunilla Persson på barn- och utbildningsförvaltningen på Simrishamns kommun, som koordinerar årets skolbesök.

Samhällets krisberedskap bygger på att alla tar ett grundläggande ansvar för sig själv, sin familj och sin egendom. Trots flera allvarliga strömavbrott de senaste åren och en ökad insikt om hemberedskap, är inte alla lika förberedda när något händer.

– En prioriterad grupp för information är mellanstadiebarn, de har visat ett genuint intresse för säkerhetsfrågor och är bra på att ta med sig kunskapen hem till resten av familjen, berättar Gunilla Persson.