Simrishamns kommun bronsbäst i Sverige på sociala medier

Vid kvällens utdelning av Social Media Awards Sverige 2023 i Stockholm korades Simrishamns kommun som landets tredje bästa kommun på sociala medier, en plats man delar med en annan skånekommun: Höganäs - bara 2 % efter vinnaren Lycksele!

Det är kommunens övergripande sociala medier-konton som rankats av sociala mediebyrån Digitalsnack och insiktsbolaget Meltwater, vars analysverktyg mätt hur stort engagemang landets 290 kommuners konton skapat under 2022.

– Vår ambition sedan vi startade våra konton har varit att ha ett relevant innehåll som skapar engagemang på riktigt och som inte tränger sig på, säger Simrishamns kommuns informationsansvarige, Jan-Erik Zandersson, som ansvarar för de aktuella kontona på Facebook och Instagram.

– Det vi berättar ska vara intressant och givande, ge kunskap men också lust att föra det vidare, vare sig man bor, lever och verkar här eller bara är nyfiken på vår kommun på Österlen. De stora vinnarna är alla som följer, kommenterar och berättar för andra, precis som sociala medier är när de är som bäst. Det är deras engagemang som gör oss bra!

Fakta och bakgrund till kategorin ”Årets kommun” i Social Media Awards Sverige 2023:

Årets kommun – här tävlar alla officiella kommunkonton för Sveriges kommuner på Facebook och Instagram. Alla som har en officiell sida på Facebook och Instagram är automatiskt med och tävlar. Profilen behöver ha en ”true reach” på 1000 och mer för att vara med och tävla.

Det som mäts är engagemangsfrekvens – ”engagemang rate” – som är ett procentuellt tal av den totala summan av engagemang (gillamarkeringar, reaktioner, delningar, kommentarer, sparat med mera) delat med antalet följare.

Det nya, rikstäckande prisets övriga kategorier är: Årets uppstickare, Årets influencer, Årets varumärke och Årets hållbara profil.