Tips om hur du kan minska din elförbrukning
Här får du några snabba tips du kan tillämpa hemma och på jobbet. Många fler och bakgrund till varför vi solidariskt behöver minska vår elförbrukning och jämna ut den över dygnet hittar du på Energimyndighetens hemsida.
Här kommer några tips om hur du kan minska din elförbrukning hemma. Fler tips finns på energi- och klimatrådgivarnas hemsida eller hos Energimyndigheten.
- Lär känna ditt värmesystem. Se till att det är optimerat för att ge bäst effekt.
- Minska värmeförluster genom att se över tätningslister i dörrar och fönster. Häng för ett tjockare tyg eller en filt om det ändå drar från fönster och dörrar.
- Sänk inomhustemperaturen – men med förnuft. En grad minskar energianvändningen med fem procent.
- Släck lampor i rum där du inte är. Slå av apparater istället för att ha dem på stand-by. Stäng av det du inte använder. Även om LED-lampor är energieffektiva så drar även de lite el.
- Diska i diskmaskinen, om du har en sådan. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
- Spola inte av disken innan du ställer in den i maskinen, utan torka av den istället. Och använd eco-programmet om det är möjligt.
- Fyll tvättmaskinen och tvätta inte på högre temperatur än du behöver, använd eco-programmet om det finns.
- Häng tvätten istället för att torktumla den. Tänk på att torktumlaren använder två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
- Se till att värme- och ventilationssystemet är rätt injusterat. Är det bara el som värmer upp huset så undersök möjligheten att installera en värmepump av något slag.
- Rengör filter. Smutsiga filter i ventilation och värmesystem gör att systemen får jobba hårdare och därmed drar mer energi.
- Vädra snabbt och effektivt när det behövs. Stäng av termostaten i de fönster du öppnar.
- Sätt rätt temperatur i kyl och frys, +4 respektive -18 grader.
- Avfrosta frysen om det blir is i den. Och torka baksidan så att kondensatorn hålls dammfri. Dammet gör att energianvändningen ökar.
- Lägg locket på när du kokar vatten. Eller ännu bättre, använd vattenkokare.
- Undvik långa duschar.
- När du köper nytt, köp energisnålt.
- Se till att du har koll på hur mycket energi du använder. Mät och se hur dina åtgärder gör skillnad.
- Byt till timabonnemang – men bara om du är beredd att lägga tid på att styra din förbrukning.
- Titta på möjligheten till solceller. När priserna på el är så höga som nu kan det vara en lönsam affär.
- Ligg på elfilten och inte under den! Den drar litet ström, men mindre än att värma upp hela rummet.
- Kontakta energirådgivaren i vår kommun för fler smarta tips och råd som passar just dig – men förbered dig på att det är lång kö just nu för att få en tid för rådgivning!
Gör en husesyn!
- Kolla ditt elavtal och din elräkning. Elleverantörerna har ofta tjänster som ”Mina sidor” där du kan få information om hur din energianvändning ser ut.
- Kolla energideklarationen för ditt hus. I den finns information om husets energiklass och råd om åtgärder för att förbättra energiklassen i just ditt hus. Sök och hämta energideklaration på Boverket.se
- Har ditt hus ingen energideklaration? Då kan du ta hjälp av en certifierad energiexpert för att genomföra en, och få åtgärdsförslag för just ditt hus. Hitta certifierade personer för energideklaration på Boverket.se
- Inspektera ditt hus. Hur upplever du inomhusklimatet? I vilket skick är dina fönster och dörrar? Hur väl isolerad är din vind? Är dina vattenrör isolerade? I vilket skick är ditt uppvärmningssystem och din ventilation?
Källor: Energimyndigheten och energi- och klimatrådgivare.