Klass 5A Borrby skola vann finalen i Vi i femman!

När Vi i femman 2023 slutligen avgjordes i en tv- och radiosänd final på kristi himmelfärdsdag, vann klass 5A Borrby skola i Simrishamns kommun på Österlen.

Efter vinsten i P4 Radio Kristianstads regionfinal hade klassen och de två tävlande, Vidde Åkesson och Wilhelm Montan, gått vidare till riksfinalen som sändes både i Sveriges Radio och Sveriges Television.

Vidde och Wilhelm fick frågan om hur känslan var efter segern, båda svarade att det kändes overkligt, att de inte kan ta in det: – Det känns bra som fasiken!

Och på frågan varför just deras klass vann, svarade de:

– Vi har så bra sammanhållning, är snälla mot varandra, har bra lärare och har alltid roligt!

Klassens mentor, Oscar Lundberg, är väldigt stolt, men erkänner att det självklart var väldigt nervöst att sitta och följa finalen tillsammans med den övriga klassen i Växjö. Han försöker sätta ord på känslan att vinna Vi i femman:

”Helt obegriplig är den, fast man var där och såg dom vinna, så förstår man inte det.

Det var alltså 50 000 elever som tävlade från början och nu står lilla Borrby som vinnare!

Man blir glad, rörd och framför allt stolt över hela klassen. Vi startade detta tillsammans som en lek, vilket det hela tiden varit. Därför har vi alla tagit lätt på det och alla har kunnat slappna av.

Vi kan inte vara mer glada, ja, helt överlyckliga, över en så klok och kunnig klass, där Vidde Åkesson och Wilhelm Montan haft största pressen på sig framför mikrofonen, men svarat på frågorna med glans!”

Ett stort grattis till Vidde, Wilhelm, Oscar och hela klass 5A Borrby skola.

PS. 2009 vann Simrislundsskolan, Simrishamn, riksfinalen. Då var det Lina Persson och Hugo Solding som tävlade.