Franska Fayence ny vänort

Den 28 november 2021 beslutade kommunfullmäktige att ingå ett vänortssamarbete med franska Fayence, avtal slöts nu i maj när kommunens vänorter var inbjudna till Simrishamns 900-årsfirande. Fayance är en by belägen i de franska bergen ovanför Cannes och Nice. Turism, konst och pittoresk stadskärna är gemensamma nämnare med Simrishamn, som det bland annat kommer att skapas samarbeten kring. Vänortens hemsida finns här.

Bakgrunden till samarbetet är att vice borgmästare och ansvarig för internationella kontakter i Fayence, Alain Bourderau, letade efter lämplig kommun i Sverige att ingå vänortssamarbete med. Det främsta syftet var väldigt konkret: att etablera kontakt mellan skolor för att förbättra och öka intresset för undervisningen i engelska. Sökandet efter liknande kommun påbörjades och efter en tid fick borgmästaren tips av Åkarpsbon Lars, med boende i Fayence (vars mormor kom från Borrby), att Simrishamn var en möjlig kandidat. Många likheter fanns med den franska kommunen, som turism, konst och kultur, sport och så vidare.

Efter ett besök i Simrishamn med rundtur på Autoseum, konstskolan SARA, kulturskolan och träff med bland andra Korsavadskolans fransktalande elever, konstaterades stor potential till samarbete. 28 november 2021 beslutade kommunfullmäktige att ingå ett vänortssamarbete.

Alla Simrishamns kommuns vänorter hittar du här.