Jubileumssillen: tävlingen avgjord!

Med anledning av Sillens dags 25-årsfirande, genomfördes under Sillens dag 2023 en tävling för att utse en jubileumssill. Utmaningen var att skapa en ny sillinläggning med ambitionen att utmana våra traditionella sillinläggningar och kanske bli en ny klassiker.

1:a pris - Anita Palmgren

1:a pris – Anita Palmgren

1:a pris

Rökt inlagd sill under ett täcke av gräslök
Anita Palmgren, Simrishamn

”Förstapris tilldelas Anita Palmgren för Rökt inlagd sill under ett täcke av gräslök, vars perfekt rökta sill i en härligt syrlig lag tjusade juryn. Denna goda inläggning gav prov på både hantverkskunnande och innovation, genom kombinationen av traditionell rökt sill och en nyskapande inläggning. En framtida klassiker!”

Här hittar du recepten.

2:a pris - Gunnel Nilsson

2:a pris – Gunnel Nilsson

2:a pris

Päppelsill
Gunnel Nilsson, Kivik

”Andrapris tilldelas Gunnel Nilsson vars Päppelsill lät lokala smaker av äpple och krämig sill möta spännande toner av tång. Pepparroten satte pricken över i!”

Här hittar du recepten.

3:e pris - Richard Leufstedt

3:e pris – Richard Leufstedt

3:e pris

Sillceviche
Richard Leufstedt, Malmö

”Tredjepris tilldelas Richard Leufstedt vars sill som ceviche tog smaken från Machu Picchu hela vägen till Simrishamn. Härligt hög syra, fruktighet och aromatiska kryddor övertygade juryn, som gärna ser mer sill i ceviche-tappning i framtiden.”

Här hittar du recepten.

Juryn

Juryn

Tävlingens final genomfördes på Sillens dags scen på hamnplan under ledning av tävlingsledare Viktor Vesterberg från Kålrotsakademin. Den erfarna juryn bestod av Eva Thuresson från restaurang Allé, Christel Hammar Malmgren från Skåneländska Gastronomiska Academien samt Ola Palmgren från Blekinge Museum.

Stort grattis till våra vinnare!