Projekt Vägval

I Projekt Vägval har 321 vägar i vår kommun fått namn. Det är vägföreningar, byalag, skolor och boende som har bidragit med lokalkunskap, gamla traktnamn, historik och tankar om sin väg.

När börjar de nya adresserna att gälla?

Nu påbörjas arbetet med att skicka brev till samtliga berörda och informera om ny adress och när den börjar gälla. Hela arbetet kommer att ta tid men vi beräknar vara bli klara till sommaren 2019. Efter detta arbete kvarstår skyltuppsättning, som beror på om det avsätts pengar och kräver en upphandling så det kommer tyvärr dröja ett tag.

Behöver jag göra en adressändring?

Det finns inga behov av att göra adressändringar eller eftersändningar, PostNord reder ut detta lokalt under en övergångsperiod. Tänk på att så snart som möjligt börja använda din nya adress för att underlätta posthanteringen. Har du frågor om postnummer eller brevlådeplacering? Hör av dig till PostNord via kundtjänst.

Adressnumrering

Vid adressnumrering tillämpas huvudregeln att husen på vänstra sidan av en väg eller gata ska ha udda nummer och att husen på den högra sidan ska ha jämna nummer. Vänster och höger räknas då i färdriktningen från vägens eller gatans början. Dock finns det et fåtal orter i kommunen där man en gång i tiden gjort tvärtom.

Vanligtvis väljer man att börja numreringen från ett samhälle eller från en större väg.

Det är fastighetsägaren själv som ansvarar för att sätta upp siffror på sin bostad, medan kommunen ser till att det kommer upp vägskyltar.
Adresser är något som måste fungera under en lång tid framöver. Därför sparas siffror vid större luckor mellan husen för att undvika littera, det vill säga A, B, C efter adressnumret då ett nytt hus byggs. Man kan inte heller börja med nummer 1 och 2 om ett hus ligger en bit in på vägen utan det måste även sparas siffror i början av vägen för eventuell framtida byggnation, även om det i dagsläget inte verkar troligt.

321 nya vägar blev döpta på torget

Nu är det slut på namnlösa vägar i Simrishamns kommun. 321 vägar döptes på Stora torget under Österlen lyser den 3 november. Vägskylten med Vägval representerade alla vägarna, Autoseums amerikanska polisbil tände saftblandaren, Peter Carlssons vackra film med österlens vägar hade premiär på storduk, Simrishamns musikkår spelade King of the Road med skönsång av Jörgen Åkesson, museichef Lena Alebo berättade om sin märkligaste väg (läs texten här en-marklig-vag) och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Carl-Göran Svensson och projektledare Kicki Näslund förrättade dopet när enhetschef Henrik Olsson tömde en brandspruta över skylten.

Världens vackraste vägar

Filmen som fotograf Peter Carlsson gjorde till namngivningsfesten visades på storbildsskärm på Stora torget. Njut av de vackra vägarna och se Österlen från ovan.

Här kan du läsa slutrapporten för Projekt Vägval

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.simrishamn.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close