Parkeringsböter och felparkerade fordon
Har du fått en parkeringsbot eller sett ett felparkerat fordon? Här får du information om vad du ska göra om du får en parkeringsanmärkning, hur du bestrider den, samt vad som gäller för flyttning av felparkerade fordon och skrotbilar.
Parkeringsanmärkning och betalning
Om du har parkerat fel och fått en gul parkeringsanmärkning, ska du betala den felparkeringsavgift som står på lappen. Betalningen ska göras till Transportstyrelsen innan förfallodatumet, och du måste ange OCR- eller referensnumret som står på din parkeringsanmärkning.
Bestrida parkeringsanmärkning
Tycker du att parkeringsanmärkningen är felaktig? Då kan du som ägare av fordonet bestrida den hos Polisen i den region där anmärkningen utfärdades. För att göra det behöver du ange varför du anser att den är felaktig, tillsammans med OCR-numret och registreringsnumret på fordonet.
Viktigt: Du måste betala felparkeringsavgiften även om du bestrider. Om ditt bestridande godkänns får du tillbaka pengarna. Kom ihåg att ditt bestridande måste skickas till Polisen inom 6 månader efter att du har betalat avgiften.
Felparkeringsavgifter
Beloppet för felparkeringsavgiften fastställs av kommunen enligt gällande lagar. Här kan du läsa om vad som gäller för olika typer av överträdelser i kommunens taxa för felparkeringsavgifter.
Har du frågor om betalning eller återbetalning? Kontakta Transportstyrelsen på telefon 0771-14 15 16.
Flyttning av fordon
Om ett fordon står trafikfarligt eller hindrar framkomligheten kan det flyttas av kommunen, Trafikverket eller Polisen. Detta regleras i Lagen (1982:129) om flyttning av fordon och Förordningen (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall.
Kommunen har rätt att flytta fordonet om:
- fordonet är felparkerat och hindrar snöröjning eller annat arbete på vägen
- fordonet är felparkerat och har stått på samma plats på kommunal mark i minst tre dygn
- fordonet hindrar trafiken eller innebär en trafikfara
- fordonet är avställt, har användarförbud eller är oförsäkrat.
Avgifter för flyttning
Om ditt fordon flyttas, måste du betala kostnaderna för både transport och förvaring innan du kan hämta ut fordonet. Fordonsägaren ansvarar för dessa kostnader, och eventuella obetalda parkeringsanmärkningar måste också vara betalda innan du får tillbaka fordonet.
Fordonsvrak
Ett fordon som är i mycket dåligt skick, har lågt värde eller är en miljörisk räknas som ett fordonsvrak. Om ett sådant fordon flyttas tillfaller det direkt kommunen och skrotas så snart som möjligt.
Kontakta kommunen
Har du sett ett felparkerat fordon som utgör en fara, eller har du upptäckt ett fordonsvrak? Kontakta oss på telefonnummer 0414-81 90 00 eller via e-post kontakt@simrishamn.se.
Senaste nyheter
Våra kommande evenemang
-
Utställning om förbjudna böcker
7 oktoberBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn -
Välkommen till vänskapsbänken
7 oktoberHamnplan i Simrishamn, bland de andra bänkarna -
Gåfotboll för alla
9 oktoberJonebergshallen -
Du som anhörig till någon med demens
11 oktoberAnhörigcenter, Försörjningsvägen 10, Simrishamn -
Tisdagshäng
15 oktoberBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn