Ungdomens hus/Bénka-dí

Öppettider på Bénka-dí

  • Måndag – torsdag kl. 16 – 19.
  • Fredag kl. 16 – 22.

Verksamheten välkomnar ungdomar från årskurs 7 upp till och med 17 år. Verksamheten är gratis och drogfri. Öppettiderna gäller inte under jul- och sommarlov.

På Bénka-dí arbetar Simrishamns ungdomssamordnare, ungdomskulturutvecklare, fritidssamordnare, kulturpedagog och övrig personal tillsammans med ungdomar för att utveckla en trygg, kreativ och drogfri mötesplats för ungdomar i kommunen.

Vi arbetar aktivt för delaktighet, integration och jämställdhet. Bénka-dí är även ett centrum för kommunens arbete med ungdomsinflytande och ungdomskultur.

Vad är Bénka-di?

Bénka-dí, Simrishamns kommuns ungdomsverksamhet, är många olika saker. Det är samtal där vi hör och ser varandra. Små stunder av tillit. Barriärer som bryts. Ett öppet, varmt, generöst, familjärt vardagsrum. Lekfullhet och glädje. Drogfrihet och trygghet. Integration och omtänksamhet. Respekt och tacksamhet. Regnbågsflaggan som välkomnar alla. Att få drömma och vara med och testa, skapa, utan prestation. Mångfald och kontraster. Soffsamtal där vi duger som vi är. Utflykter, graffiti, trädklättring och mobilfria stunder. Filmkvällar och mys.

Berättelser om det som vi aldrig satt ord på förr. Tid att andas. Sårbarhet, stöd, inspiration. Konstnärliga yttringar som inte blir bedömda. En plats där vi kan laga mat från hela världen eller dansa hela kvällen i en rosa ballerinakjol. De udda tingens varande, öppna dörrar vi inte ens visste fanns. En levande värdegrund. Underbara misstag och modet att komma tillbaka dagen efter allt blev fel. Nya perspektiv från delade upplevelser. En plats där alla äger rätten att måla, spela, röra sig till musik, skapa och uttrycka sig, för själva skapandets och upplevelsens skull. En plats där vi har tid att lyssna och vi får lov att betyda oerhört mycket för varandra. En plats som är välkomnande och där allt är gratis.

Bénka-dí har öppet fem dagar i veckan för ungdomar

Bénka-dí, Simrishamns kommuns ungdomsverksamhet, har öppet fem dagar i veckan, från måndagar till torsdagar kl. 16-19 och fredagar kl. 16-22. Verksamheten välkomnar ungdomar från årskurs 7 upp till och med 17 år. Seth Selleck, ungdomssamordnare och verksamhetsledare, har sett hur ungdomars vanor har ändrats under åren:

”Nu är ungdomar ute på stan mest på vardagseftermiddagar och fredagskvällar. Många ungdomar har frågat varför Bénka-dí inte skulle kunna ha öppet flera dagar i veckan. Nu har vi hittat möjligheter att omprioritera våra personalresurser för att kunna möta ungdomars behov. Vi kommer att ha lite kortare kvällar men detta betyder att vi kan ha öppet varje vardag från kl. 16.” säger Seth.

”Ungdomar som bor i byarna vinner mycket med dessa nya öppettider. Även på fredagar kommer ungdomar att kunna komma till oss redan kl. 16 och vara delaktiga i vår populära fredagskvällsverksamhet.”

Cirka femtio ungdomar brukar besöka Bénka-dí på vardagseftermiddagar och cirka 100 ungdomar kommer på fredagskvällar, med jämn fördelning mellan flickor och pojkar.

”Vi tror att våra nya öppettider kommer att innebära att flera ungdomar kan ta del av verksamheten på Bénka-dí.” Namnet Bénka-dí härstammar från Mandinka-språket och betyder att vara tillsammans är bra.

Vi finns på Facebook, Instagram och Snapchat!

Om du vill veta vad som händer på Bénka-dí eller vill veta vad andra ungdomar har på gång på Bénka-dí, kom in och prata med oss när vi har öppet eller följ oss på sociala medier:

Facebook: Bénka-dí Simrishamn
Instagram: benkadi.simrishamn
Snapchat: Benkadi

På Bénka-dí kan du fika, slappa, umgås…

…baka, repa, spela spel, mysa, träffa nya kompisar, prata, teckna, sjunga, laga mat, pyssla, lyssna på musik, diskutera, se på film, skratta, spela gitarr, dansa, göra någon glad, jamma, spela in film/musik, spa och må bra, göra egna låtar, måla, göra saker gemensamt, göra smycken, tänka, skapa, sjunga karaoke, åka på utflykt, prova något hantverk, klättra i träd… och mycket annat med förstås!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.simrishamn.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close