Tips till föreningslivet under coronapandemin

Föreningar - vi kan ses på nya vägar

Det är ett ovant och knepigt läge vi hamnat i med coronavirusets utbredning och allt som följer med det. Vi påverkas alla på olika sätt. Många föreningar har exempelvis ställt in eller skjutit på evenemang och aktiviteter under våren och försommaren. Simrishamns kommun vill därför tipsa om några sätt att hålla den publika verksamhet i gång samt dela med oss av några länkar till Folkhälsomyndighetens hemsida som kan vara användbara. Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande ”social distansering” behöver inte nödvändigtvis betyda färre sociala kontakter. Skillnaden nu är att vi inte bör ses fysiskt i samma utsträckning som tidigare. Säkert har många föreningar redan hittat kreativa, kloka och roliga lösningar för att nå ut och underhålla kontakten med medlemmar och publik. Dela gärna med er av dessa!

Tips på hur ni kan hålla verksamheten i gång:

Livesändningar
Många live-sänder nu sina föreläsningar, utbildningar, konserter, konstvisningar, aktiviteter, träningsprogram, träningsupplägg, matcher och sammankomster via sin hemsida, facebook-sida och/eller Instagramprofil (IGTV = InstaGramTV). Att live-sända en hel tävling eller match kanske känns som ett allt för stort projekt, men att komma med uppdateringar vid poäng/mål eller liknande tillsammans med kortare filmklipp kan även det vara ett uppskattat inslag hos medlemmar eller publik som inte kan närvara.

Filma och publicera i din kanal
Filma evenemanget, föreläsningen, träningsprogrammet eller aktiviteten och publicera detta i er kanal – Facebook, Instagram, Youtube eller via er hemsida – i efterhand. Viktigt! Kolla upp vad som gäller kring upphovsrätt i dessa sammanhang. Se också till att alla som deltar har givit sitt godkännande på att dessa filmer och bilder kommer att delas på hemsida och i sociala medier.

Öka närvaron i sociala medier
Inlägg på sociala medier gör många av er redan, men kanske är det läge att vara lite mer aktiv?
Planera och förbered inlägg tillsammans och schemalägg dem för en jämn spridning. Kanske bjuda in en gäst/styrelseledamot/medlem/spelare/ledare att ”ta över” ert konto under en dag eller vecka? Var i så fall klara med vad syftet är och ha tydliga regler för vad som är lämpligt att lägga upp. Ett förslag är att utse en person som bör hålla lite koll och finnas tillgänglig för er gäst att bolla innehåll med.

Webbutbildningar/kurser
Starta kurser och utbildningar via webben! Undersök möjligheterna i er närhet för att få hjälp med detta. Kanske finns det någon förening som redan har gjort detta? Ta kontakt med det övergripande förbund/organ som rör just er verksamhet!

Medlemstävlingar, utmaningar eller liknande
Starta utmaningar eller tävlingar via er hemsida eller i sociala medier! Uppmana medlemmar att dela med sig av filmtips, böcker, musik, poddar, pyssel eller annat? Bokbingo? Träningsutmaningar?

Vanligt utskick
Förslagen ovan kräver så klart att medlemmarna eller någon i dess närhet har en smartphone, dator eller en läsplatta/iPad samt en internetuppkoppling. För de som inte har möjlighet att ta del av utbudet digitalt kanske ett utskick med vanligt brev är lämpligt och välkommet? Där måste så klart innehållet utformas lite annorlunda. En hälsning, information om vad som händer i er förening samt lite pepp kanske?

Donationer via swish och försäljning av digitala biljetter
Det är så klart svårare att få exempelvis biljettintäkter för den här typen av aktiviteter, men det finns smarta lösningar för det också. Donationer via swish och försäljning av digitala biljetter har vi sett som några alternativ. Möjlighet finns ju även att skapa digital frågesport eller digital loppis exempelvis för att få lite intäkter! Att öka närvaron i dessa kanaler kan också vara en möjlighet att nå ut till nya medlemmar och ny publik. Det är också ett tillfälle för er som vanligtvis inte är så aktiva på sociala medier att prova nytt och lära mer. Välj ett eller flera av dessa alternativ som ni känner er bekväma med och som passar er verksamhet, eller använd det som inspiration till något som passar just er verksamhet. Tveka inte att be någon kunnig om hjälp om det känns svårt eller krångligt att komma i gång.

Så varför göra detta?
Vi tror att detta kan vara sätt att öka delaktigheten och att upprätthålla kontakten med era medlemmar eller publik under tiden restriktionerna och rekommendationerna för allmänna sammankomster gäller.

Länkar till viktig information från Folkhälsomyndigheten

Riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19
Rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar med anledning av covid-19
Informationsmaterial om Covid-19 (samt affischer att sätta upp i er föreningslokal)
Nya allmänna råd: Håll avstånd och ta personligt ansvar