Kulturpris, idrottspris och föreningsledarstipendium

Simrishamns kommun delar årligen ut ett kulturpris, ett idrottspris och ett föreningsledarstipendium. Samtliga priser är på 15 000 kronor vardera.

2023 års pristagare

2023 års kulturpristagare i Simrishamns kommun: Simrishamns musikkår
Simrishamns musikkår skapar alltid fest, högtid och härliga musikupplevelser. Det är en kunnig, professionell musikkår med mycket stor gemenskap och värme. Musikkåren spelar nästan alltid när något festligt eller viktigt händer i kommunen och har årligen återkommande spelningar vid firande av till exempel valborg, första maj, nationaldagen, rosfesten, Sillens dag, Äppelmarknaden, Österlen lyser samt vid hyllningar av olika personer och händelser. Dessutom har kåren egna konserter både i kyrkor och på andra platser och kontakt och utbyte med musikkårer i Tyskland, Frankrike och Simrishamns vänort Palanga. Det är unikt att en liten stad som Simrishamn har en egen musikkår och det är något att vara stolt och glad över.

2023 års idrottspristagare i Simrishamns kommun: John Apelqvist
John Apelqvist är en 13-årig idrottare från Kivik som tränar och tävlar i inte bara en utan två vitt skilda sporter, simning i Ystads simsällskap och utförsåkning i Åre slalomklubb. Trots en medfödd muskelförsvagning som gör benen orörliga och svaga, har John simmat och åkt utför i nästan hela sitt liv. Han ser inte hinder utan bara möjligheter och är en stor förebild och inspiration för andra ungdomar. John, som redan nått stora framgångar i bassängen med medaljer i riksmästerskapen i parasimning, har nu även gjort sin första tävling i sit ski. Siktet är högt ställt mot Paralympics.

2023 års föreningsledarstipendiat i Simrishamns kommun: Ingela Ekdahl Johansson
Ingela Ekdahl Johansson är sedan många år engagerad i barn- och ungdomsverksamheten i flera av kommunens idrottsföreningar, som IFK Simrishamn, Hammenhögs IF och Friskis & Svettis. Ingela är en verklig eldsjäl som brinner för att få barn i rörelse och känna glädje i att träna. Hon är en mycket omtyckt ledare, som alltid sätter barnen i främsta rummet. Hon har också blivit ett känt ansikte för besökare till Kulturkalasen som hålls på fredagar i Brunnsparken under sommaren, ett samarrangemang av Friskis & Svettis, Kulturskolan, Riksteaterföreningen och Rädda Barnen. Där leder Ingela den populära Röris-jympan för barn, där ofta publik av den äldre generationen också rycks med och deltar.

Simrishamns kommun gratulerar alla pristagare!
Priserna delas ut i samband med nationaldagsfirandet 6 juni kl. 11-12 på Brunnsparkens scen i Brunnsparken i Simrishamn.

Vill du nominera pristagare till 2024?

Vill du nominera pristagare till 2024? Då är sista dag för nominering 8 mars 2024. Skicka din nominering med motivering och kontaktuppgifter till: kontakt@simrishamn.se