Framtidens fiskehamn - Simrishamns modell för ett nytt hållbart Östersjöfiske

Vi skapar Framtidens fiskehamn. En modell för hur ett hållbart lokalt fiske och beredning kan skapa livsmedelsförsörjning, innovation, arbetstillfällen och beredskap utan att tära på Östersjöns resurser. I första steget fokuserar vi på ”Östersjöns silver” – sill och skarpsill.

Framtidens fiskehamn

Några av målen med Framtidens fiskehamn är att utveckla nya livsmedelsprodukter för fler konsumenter, ta tillvara fler delar av fisken och utnyttja restströmmar från beredningen, utveckla mer högvärdiga produkter såsom kosttillskott, kosmetiska produkter och andra framtida testprodukter.

För att skapa optimala förutsättningar för en värdeskapande fiskehamn behövs förändringar av fiskeriförvaltningen. Avgörande för detta är ett hållbar och jämnt fördelat fiskeuttag, liksom att fisket och den landbaserade delen av fiskets värdekedja i högre grad integreras förvaltningsmässigt.

Mer mat från fler arter

Fundamentet i Framtidens fiskehamn är att skapa mer mat från fler arter. Utöver sill och skarpsill arbetar vi även med svartmunnad smörbult, plattfisk och havsodlad tång, liksom med gröna proteiner och restströmmar.

Inspiration för fler

Vi vill och hoppas att Framtidens fiskehamn - Simrishamns modell för ett nytt hållbart Östersjöfiske - ska fungera som inspiration för hamnar, fisken och kommuner längs hela den svenska Östersjökusten.

Våra partners

Projektet finansieras av Formas och partners är Marint centrum, Skillinge Fisk-Impex, Lunds universitet och Högskolan i Kristianstad.

Madeleine Lundin
Utvecklingsansvarig Marint centrum
Vesa Tschernij
Projektledare Marint centrum
Josefine Larsson
Forsknings- och innovationskoordinator
Hannes Hall
Projektledare
Varvsgatan 4, Simrishamn
Logotyp för Lunds universitet
Logotyp för Region Skåne