25 mars 2025
Provsmakningsevent med svartmunnad smörbult
RoundGoby-projektets partner, Kalmar kommun, organiserade ett andra matlagningsevent där läckra rätter med svartmunnad smörbult stod på menyn.
.jpg)
På bilden: Kock från Skillinge Fisk-impex/Sjöfolket Carl Ohlin, Kalmars projektledare Ola Jonsson-Sennefjord och Kökschef Johan Hesselgård från Kalmar.
Det första matlagningseventet ägde rum under Kalmar kommuns hållbarhetsvecka i höstas, där fyra kökschefer från kommunen lagade mat med svartmunnad smörbult (Round Goby) för allra första gången. Resultatet? Fyra helt olika men lika smakrika rätter.
De tyckte det var så intressant och kul att få bekanta sig med en ny råvara att de bestämde sig för att delta i ytterligare ett matlagningsevent, denna gång tillsammans med externa intressenter. Cirka 40 personer deltog i eventet i Kalmar, däribland representanter från Länsstyrelsen i Kalmar län, politiker, kommunala upphandlings- och inköpsansvariga, samt offentliga kökschefer och kockar från olika kommuner i regionen.
Vad stod på menyn?
Fisken bereddes till filéer, rom och färs av projektpartnern Rosbergs Fisk från Simrishamn och projektpartnern Skillinge Fisk-IMPEX, också från Simrishamn, bidrog med sin nyutvecklade Branteviksgoby.
Deltagarna fick möjlighet att smaka på fem olika rätter: en panerad och friterad filé serverad med en kall örtsås, "Branteviksgoby" – en inlagd svartmunnad smörbult med örter, samt en ceviche och en carpaccio med rödbeta. En av höjdpunkterna var "Hav & Land"-bollar, gjorda av en blandning av svartmunnad smörbult och baljväxtfärs – ett extra poäng för hållbarhet!
Överlag var deltagarna mycket positiva till rätterna, där de panerade, friterade fiskfiléerna, Branteviksgobyn och Hav & Land-bollarna fick särskilt höga betyg.
En av kockarna, Annefrid Hamnell, tyckte att det var roligt att laga mat med en råvara som tidigare var helt okänd för henne. Hon ser nu fram emot deltagarnas feedback på rätterna som skapades under eventet.
Även lokal media visade intresse, och den lokala radiokanalen P4 Kalmar sände live från eventet. De intervjuade både projektkoordinatorn Hannes och en av kockarna, Carl.
God fisk men på fel plats
När Hannes fick frågan om det är säkert att äta en invasiv art svarade han:
– Invasiv kanske inte låter så aptitligt, men det är egentligen bara en vanlig fisk som hamnat på fel plats på grund av mänsklig påverkan.
Carl förklarade varför han är intresserad av att laga mat med svartmunnad smörbult.
– Jag blev positivt överraskad första gången jag lagade mat med svartmunnad smörbult. Den var lätt att hantera och smakade väldigt bra. Vi måste fokusera mer på hållbarhet och att förbättra vår miljö – det handlar om vår framtid och att utnyttja de resurser som faktiskt finns.
Radioreportern Olle var inledningsvis lite skeptisk, men bestämde sig för att smaka den panerade och friterade fisken och blev glatt överraskad.
– Det är precis som vilken annan fisk, som torsk. Den ser bra ut och smakar gott.
Arbetet fortsätter med fokus på hållbarhet
Jakten fortsätter nu för att hitta rätter som fungerar för en bredare publik och hur svartmunnad smörbult kan användas hållbart samtidigt som kostnaderna hålls nere.
RoundGoby-partners kommer att fortsätta undersöka hur beredning och förädling kan optimeras samt utveckla nya produkter som kommer att presenteras vid olika evenemang – så håll utkik.
Våra partners
Projektet RoundGoby finansieras av EU-Interreg BSR och Sparbanksstiftelsen Färs&Frosta.
Kontakt
Om du vill veta mer om det här eventet eller om svartmunnad smörbult generellt är du välkomman att vända dig till Hannes Hall, hannes.hall@simrishamn.se
.jpg)