3 juni 2025
Revprojektet får 2,8 miljoner för att stödja Östersjöns torskbestånd
Lunds universitet får 2,8 miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse till forskning om artificiella rev som ska hjälpa Östersjöns torskar.

Projektet bygger på Hanö torskrevsförenings initiativ att anlägga artificiella rev för att testa om det kan hjälpa den hotade Östersjötorsken. Forskarnas uppgift är att följa upp utvecklingen vid reven utifrån olika aspekter och hittills har man sett att framför allt torsk gillar reven och gärna gömmer sig i dess håligheter. Glädjande är också att fiskarnas kondition och storlek är mycket god, vilket annars varit ett problem de senaste åren i Östersjön
Fler resurser gör att vi kan växla upp arbetet
En mindre grupp, bestående av forskare vid universitetet och Marint centrum, har med hjälp av mindre anslag jobbat en tid med att utveckla metoder för att studera reven, däribland videobevakning. Det producerar mängder med film som behöver analyseras. Med det nya bidraget kan vi rekrytera en person som dedikerat kan sammanställa all data vi samlat in och kommer att samla in fortsättningsvis.
Tanken är att använda artificiell intelligens för att snabbare kunna gå igenom alla inspelningar som videoövervakningen genererar. Vi kommer även att märka torsk med sändare för att kontinuerligt studera individuella beteenden på och utanför reven, vilket i förlängningen kan göra framtida projekt mer framgångsrika vad gäller placering. Ett annat syfte med projektet är att lyfta medvetenheten om situationen i Östersjön och ge en bild av hur det ser ut under ytan.
Brett partnerskap bakom projektet
Bakom projektet står, förutom Marint centrum, Hanö torskrevsförening, Anders Persson Lunds universitet, Helena Filipsson Lunds universitet, Peter Ljungberg SLU samt Anders Tengberg Xylem/Anderaa. Projektet finansieras sedan tidigare av Baltic Waters och privata donatorer.
Mer om projektet finns på Baltic Waters hemsida (En fristad för torsk sprider hopp om beståndets återhämtning - BalticWaters Länk till annan webbplats.).
På Marint centrum finns en forsknings- och innovationsmiljö Länk till annan webbplats. som drivs i samarbete med Lunds universitet och Region Skåne. I fokus för forskningen står Hanöbuktens marina miljö och ekosystem, marina näringar och kustbygdsutveckling, samt avancerad vattenrening och cirkulär vattenförsörjning.
