4 juni 2025
”Blåa livsmedel i förändring – utmaning blir resurs”
Marint centrum arbetar för ett hållbart fiske i Östersjön och ett av projekten de driver handlar om den invasiva fisken svartmunnad smörbult. Nu ska Vladan Joksimovic, som studerar YH-utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel på Folkuniversitetet, lära sig allt om fisken. Inklusive hur den smakar som bäst.

Svartmunnad smörbult, eller Round Goby som den heter på engelska, är en invasiv art som är ett hot mot den marina miljön. Den förstör musselbäddar, äter andra arters fiskrom och yngel samt konkurrerar om föda.
– Vi uppskattar och jobbar för ett gott samarbete mellan kommun, lärosäten och den privata näringen då vi alla gynnas av detta. Vladan studerar YH-utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel på Folkuniversitetet och kommer att få lära sig allt om smörbulten och statusen i Östersjön medan han är här, säger Hannes Hall.
Hannes arbetar som projektledare för RoundGoby-projektet på Marint centrum. Projektet drivs av pengar från EU-Interreg BSR samt Sparbanken Skåne och ska bidra till hur man tar upp och tar tillvara på smörbulten. ”If you can’t beat them, eat them”, som projektmedlemmarna säger.
– Vi jobbar med hela kedjan och tar sikte på att skapa en lönsam process och samtidigt skapa produkter som konsumenter är villiga att betala för. Jag ser därför fram emot att ha Vladan här och se vad han kan bidra med i den processen, avslutar Hannes.

Vladan Joksimovic, Cornelia Rosberg, Rosbergs fisk och Hannes Hall, projektledare på Marint centrum.
Om du vill veta mer om samarbetet och utbildningen
- Blåa livsmedel i förändring – utmaning blir resurs - YH-utbildningar som leder till jobb
Länk till annan webbplats.
- Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel - YH-utbildningar som leder till jobb
Länk till annan webbplats.
Om du är nyfiken och vill lära dig mer om smörbulten
Kontakta oss
Madeleine Lundin
Utvecklingsansvarig
Marint centrum