16 oktober 2025
Skarpsill till Sjömatens dag
Den 19 oktober firades för första gången Sjömatens dag i Sverige. På Marint centrum vill vi därför slå ett slag för en vansinnigt delikat fisk, som borde ätas mer än bara i Janssons frestelse: skarpsill!
Att fritera skarpsillsfiléer är lekande lätt och grymt gott.
Ta hel skarpsill, doppa i 1) mjöl 2) ägg 3) ströbröd och stek sedan i olja. Lägg på hushållspapper för att torka och ät som snacks med en god aioli och smörstekt bröd eller som topping på en sallad.
Skarpsill är inte bara gott, det är även nyttigt, klimatsmart och billigt. Detta har man förstått i andra delar av Europa, där fisken är en mycket populär matfisk i allt från tapas till konserver.
Sverige har i Östersjön tillgång till en stor kvot skarpsill, men merparten av fångsterna blir till fiskmjöl. I Simrishamn däremot gör vi annorlunda, här blir skarpsillen som landas av våra lokala fiskare till mat. Från vår fiskehamn exporteras skarpsill till bland annat Skottland och runtom i Östersjöregionen - men den har också blivit populär i Österlens skolkök.
Läs mer om skarpsillen i Simrishamn på länken här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lite fakta om skarpsill
Skarpsill Sprattus sprattus är den mindre släktingen till sill, kan bli upp till ca 18 cm. Skarpsillen lever i stora stim på kusten men även ute i havet, 10-100 m djup, den lever pelagiskt, det vill säga ute i själva vattnet där den äter hopp-, hinnkräftor och fiskyngel. Den finns både i Västerhavet och i Östersjön, hela vägen upp till Bottenviken. Den har vassa fjäll på buken och kallas därför ibland för vassbuk, ett bra sätt att skilja den från sill är att dra fingret längs med buken för att känna dessa fjäll.
Skarpsill äts i Sverige som ansjovis, en väldigt god liten matfisk som förtjänar att nå våra matbord.
Kontakta oss
Madeleine Lundin
Utvecklingsansvarig
Marint centrum