För mig som är företagare eller vill starta företag
Funderar du på att starta företag i Simrishamns kommun eller har du redan ett företag? Här får du svar på några av de vanligaste frågorna som vi får på kommunen.
Google Translate enables automatic translation of all text on this website. The site is therefore not responsible for the correctness of the translation.
Funderar du på att starta företag i Simrishamns kommun eller har du redan ett företag? Här får du svar på några av de vanligaste frågorna som vi får på kommunen.
Vill du få aktuell information om vad som är på gång för företagare på Österlen?
Prenumerera då på vårt nyhetsbrev Näringslivsnytt som kommer ut med 8 nr per år. Du blir prenumerant genom att skicka ett mejl till naringsliv@simrishamn.se
Tillväxt Syds mål är att ska skapa tillväxt och nya möjligheter i företagen samt gynna en hållbar tillväxt i vår region.
Vill du också att ditt företag skall växa och utvecklas?
Kontakta då Tillväxt Syd.
Simrishamns kommun är aktiv medlem i Tillväxt Syd.
Till NyföretagarCentrum är du välkommen på kostnadsfri, konfidentiell och objektiv rådgivning.
Simrishamns kommun är aktiv medlem i NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne och finns på Marint Centrum i Simrishamn.
Kommunens politiker och tjänstepersoner gör regelbundna företagsbesök. Syftet med företagsbesöken är att öka kunskapen om företagande och att underlätta för företagen i era kontakter med oss på kommunen. Förutom politiker följer ofta tjänstepersoner från berörd förvaltning med.
Vill du att vi besöker ditt företag?
Kontakta näringslivsutvecklare Lars Persson, så bokar vi in ett besök.
Vi har företagslotsar på varje förvaltning. Du kan därför få svar, hjälp och råd av en företagslots som känner den egna verksamheten.
Lars Persson, 0414-81 91 22, lars.persson@simrishamn.se
Företagslots för allmänna företagarfrågor och ger övergripande företagservice, till exempel starta eget, nyetableringar, landsbygdsutveckling och EU-projekt.
Malin Alm, 0414-81 92 25, malin.alm@simrishamn.se
Företagslots när det handlar om företagsetableringar, industrimark och exploateringsavtal.
Elisabeth Wikenhed, 0414-81 93 14, elisabeth.wikenhed@simrishamn.se
Företagslots för dig som är företagare inom de kreativa och kulturella näringarna.
Clara Lindberg, 0414-81 95 61, clara.lindberg@simrishamn.se
Företagslots för dig som är företagare inom utbildningssektorn, eller vill få kontakter inom området skola – näringsliv.
Christina Eriksson, 0414-81 93 69, christina.eriksson@simrishamn.se
Företagslots för dig som är företagare inom vård, omsorg och socialtjänst.
På verksamt.se kan du skapa en egen checklista på vad du måste göra när du ska starta företag eller verksamhet.
Välj vilken företagsform verksamhet du ska starta. Efter några enkla frågor får du både information och länkar som är direkt anpassade för dig.
I Almis guide ”Startguiden – Starta eget på rätt sätt” kan du få hjälp med hur man når framgång och undviker fallgropar och misstag.
Broschyr starta företag (pdf, 544,43 KB) Guide för dig som vill starta företag. |
EU:s programguide 2018 (pdf, 8,33 MB) Din guide till EU-finansiering |
Borrby byalags företagargrupp
Ordförande Catrin Hjerdt, 0702-796539, info@catrinegarden.se
Företagarna Österlen
Företagarna Österlen Våra medlemmar är företagare som äger sina egna företag eller som stöttar vårt arbete. Lokalt verkar vi för att skapa ett starkt nätverk bland våra företagare.
Cimbrishamns Företagare & Hantverksförening
Företagarna i Simrishamn är en förening som startade 1847 och då hette Simrishamns Hantverkarförening. Senare ändrades namnet till Företagarna i Simrishamn och numera heter man Cimbrishamns Företagare- och Hantverksförening. Det är en förening som är till för att företagare ska lära känna andra företagare och i och med detta skapa nyttiga kontakter.
Hammenhögs Byalag – Hammenhögsbygdens företagare
Hammenhögs Byalag är en sammanslutning av personer och företrädare för företag, föreningar, organisationer och institutioner som vill värna om Hammenhögsbygdens traditioner och framtida utveckling. Byalagets målsättning är att vara ett forum där enskilda och representanter för företag, föreningar och olika samhällsfunktioner kan diskutera och tillsammans med Byalagets styrelse fördela ansvaret för genomförandet av olika aktiviteter till bygdens gagn.
KAOS
Konsthantverksgruppen KAOS består av ett 25-tal konsthantverkare som är verksamma på Österlen.
Man har sin butik i Södra Mellby gamla skola som ligger strax söder om Kivik, längs väg 9. I huset finns också ett café/restaurang och ett par fina butiker.
Kiviks Turism
Kiviks Turism är ett nätverk av företag och föreningar på och runt Kivik, som samverkar för att ge besökaren härliga minnen av Kivikstraktens många upplevelser.
LRF:s kommungrupp i Simrishamn
Kommungruppens uppgift är bland annat att ta tillvara lantbrukets och landsbygdens intressen inom kommun.
Ordförande Sven Erland Svensson, 070-8744526, Tommarp, Bokedal 1, 272 93 Tommarp
bokedal@tommarp.se
Nätverket Qlara – för företagsamma kvinnor på Österlen
Nätverket Qlara välkomnar kvinnor som bär på en företagsidé, driver företag eller har drivit företag. Qlara ger en möjlighet för kvinnor att träffa andra i samma situation och nätverket bidrar till både en social och affärsmässig mötesplats.
Nätverket Österlen
Nätverket Österlen ska främja affärer för företag som verkar eller vill verka på Österlen. Deras målsättning är att ge lokalbaserade företag möjlighet att träffas för att utbyta erfarenheter och skapa kontakter under trivsamma former.
seÖsterlen.se
seÖsterlen.se är ett nätverk med företag inom besöksnäringen. ”Du kommer möta mer än bara en butik, du kommer få mer än ett bara ett boende och mer än bara mat. Vi vill att du ska känna dig välkommen. Våra konsthantverkare, keramiker och konstnärer är unika och du kan hitta just ’den’ trofén att förgylla ditt hem med. Inom vårt nätverk strävar vi efter originalitet och kvalité hos våra medlemmar, vi vill att du ska bli mer än nöjd med ditt besök på Österlen.”
Simrishamns köpmannaförening
Köpmannaföreningens uppgift är att skapa en gemenskap och bra service på Österlen. Föreningen bidrar till att generera ett större utbud och bättre service för konsumenterna i regionen. Köpmannaföreningen står för ett flertal arrangemang och event varje år mellan mars och december i Simrishamn som gör staden gladare och livligare.
Kontakt: Ordförande Markus Jonasson, 0414-105 85, 1910@okraft.nu
Skillinge Företagareförening
Är du företagare på Skillinge eller har verksamhet med anknytning till Skillinge med omnejd? Då kan du bli medlem i Skillinge Företagareförening. Föreningens ändamål är att främja näringslivet och dess utveckling i Skillinge med omnejd. Föreningen ska också utgöra ett forum för företagarna för ömsesidigt idéutbyte och stöd samt föra näringslivets talan gentemot omvärlden.
ÖSKG
ÖSKG är en förening för konstnärer som är bosatta i östra Skåne. ÖSKG – Östra Skånes konstnärsgrupp – finns på Tjörnedalagården i Baskemölla där de driver Tjörnedala konsthall. Konsthallen visar ca 8-10 utställningar per år med inbjudna konstnärer och/eller med ÖSKG:s medlemmar. ÖSKG anordnar konstveckan under påsken, vilket man gjort i mer än 40 år.
ÖSKG, Tjörnedalagården, Baskemölla, 0414-260 80, info@oskg.nu
Österlens Havsfiskeförening
Österlens Havsfiskeförening ingår i Sveriges Fiskares Riksförbund
Ordf Olle Viberg, Simrishamn, 0708-11 34 74.
Hos NyföretagarCentrum kan du boka tid för enskild rådgivning.
För dig som redan fått hjälp vid uppstarten finns möjlighet till uppföljning och fortsatt kostnadsfri rådgivning.
För dig som funderar på att bli företagare och vad som då är viktigt att tänka på.
För mer information och frågor, kontakta Lotte Kolare på Nyföretagarcentrum: lotte.kolare@nyforetagarcentrum.se, 0706-18 09 68.
Är du relativt ny som företagare och känner att du är redo att utvecklas och ta nästa steg? Under året startar Nyföretagarcentrum och Innovationscenter upp ett projekt där du får möjligheten till en egen ”skuggstyrelse”.
Anmäl ditt intresse så blir du kallad till ett första möte. Därefter får du möjlighet till den kompetens som du kanske saknar eller bollplanket just du är i behov av i form av en skuggstyrelse
Låter det intressant? Kontakta Lotte Kolare, Nyföretagarcentrum, 0706-18 09 68, eller Helena Kurki, Innovationscenter, 0705-93 02 43, för din anmälan och mer information.
Här finns en informationsfilm som berättar mer om projektet skuggstyrelse:
En bra början på vägen mot eget företag är att gå på en Starta företag-dag!
Dagen består av föreläsningar om hur du gör för att starta företag. Du har också möjlighet att ställa frågor till representanter från sju olika myndigheter.
Alla höstens Starta företag-dagar och mer information hittar du här.
Skatteverket erbjuder en stor mängd olika informationsträffar för dig som skall starta eget företag. De har träffar om olika bolagsformer, skatt, moms, och internationell handel. Skatteverket samarbetar med andra myndigheter under träffarna – allt för att hjälpa dig med att starta eget. Aktuellt program hittar du här.
Som nytt eller blivande företag finns det väldigt mycket som kan kännas nytt och ovant. Du har möjlighet att få personlig rådgivning. Tid bokar du genom att kontakta kommunens näringslivsutvecklare Lars Persson.
Om du vill starta ett kooperativt företag kan Coompanion hjälpa dig i start- och utvecklingsprocessen. Kontakta Coompanion Skåne om du har frågor om kooperativt företagande.
Både du som är asylsökande och nyanländ kan starta företag i Sverige.
Som asylsökande kan du starta företag samtidigt som du söker asyl. Du som är nyanländ kan starta företag på samma villkor som svenska medborgare. Du räknas som nyanländ när du precis har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd.
På verksamt.se samlar myndigheterna Bolagsverket, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag har stor nytta av.
Här hittar du all information du behöver för att starta, driva och utveckla ditt företag. Det finns även information om import och export, samt rådgivning och stöd. Särskilt användbara är de checklistor som finns för din hjälp, till exempel för att starta en restaurang.
Ett nätverk som samarbetar mellan privata och offentliga arbetsgivare i syftet att underlätta och attrahera medflyttande till Österlen.
Simrishamns kommun har ett samarbete Objektvision, Sveriges största marknadsplats för mark och lokaler. Samarbetet med Objektvision innebär även att du som fastighetsägare/förvaltare i Simrishamns kommun kostnadsfritt får möjlighet att marknadsföra dina lediga lokaler och få hjälp med att hitta nya hyresgäster. Registrera ditt objekt direkt på marknadsplatsen. Inga objekt är för stora eller små!
Simrishamns näringslivsutveckling AB är ett helägt kommunalt bolag som bygger, utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter i Simrishamns kommun. Bolaget kan även köpa och sälja byggnader avsedda för detta ändamål.
Funderar du på att etablera din verksamhet i vår kommun eller har befintlig verksamhet och vill bygga nytt?
Information om hur du söker bygglov, vad som kan vara bra att tänka på samt information om de vanligaste åtgärderna så att du så enkelt som möjligt ska kunna veta vad du behöver skicka in kan du läsa om här.
Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo och Ystad kommuner har beslutat att samverka om en gemensam tjänstemannaorganisation för tillstånd och tillsyn enligt alkohollagen.
Från och med den 3 september 2012 finns en gemensam organisation för handläggning av tillstånd och tillsyn enligt Alkohollagen (SFS 2010:1622). Denna organisation är gemensam för Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad kommuner. Organisationen är placerad i Tomelilla. Här hittar du mer information.
Funderar du på att starta, eller driver du redan en servering, butik, tillverkar livsmedel eller annan verksamhet med livsmedelshantering är det extra viktigt att känna till vad som gäller. Ystad-Österlenregionens miljöförbund ger tillstånd och kontrollerar därför restauranger, gatukök, livsmedelsindustrin, butiker och andra livsmedelsföretag för att säkra kvaliteten på våra livsmedel.
Läs mer på Miljöförbundets hemsida.
Som företagare är det viktigt att känna till även de lokala ordningsföreskrifterna som finns i vår kommun. På den här sidan finns alla föreskrifter samlade. Där hittar du information om bland annat torghandel.
Informationen på vår hemsida är en sammanställning av den service som kommunen ger företagen i Simrishamns kommun. Vill du veta mer eller har några särskilda frågor är du välkommen att kontakta kommunens näringslivsutvecklare Lars Persson.
Europa Direkt eller Leader kan svara närmare på den frågan. Driver du ett företag på landsbygden finns information från det Skånska Landsbygdsprogrammet och Innovationscenter för landsbygden.