Aktuellt om näringsliv i Simrishamns kommun

Nu startar Nyföretagarcentrum Företagarhjälpen!

Använd Företagarhjälpen när du ska fatta viktiga beslut, ombilda företaget, se över ekonomin eller bara behöver stöd och råd i ditt företagande. Nyföretagarcentrum hjälper även dig som är en redan etablerad företagare.

Företagarhjälpen är öppen kl. 13–16 varje tisdag, onsdag och torsdag.

  • Tisdagar: Ann-Sofie Larsson, 073-038 99 27
  • Onsdagar: Stefan Litzberg, 076-882 65 05
  • Torsdagar: Lotte Kolare, 070-618 09 68

Du kan även ringa och boka in en tid för enskild rådgivning. Nyföretagarcentrums rådgivning utformas utifrån de frågor och utmaningar du som företagare ställs inför och är alltid kostnadsfria.

Behöver du hjälp med att utveckla din innovation?

Innovationscenter för landsbygden finns på Marint centrum för kostnadsfri, personlig rådgivning kl. 12–14.

  • 8 februari
  • 22 mars
  • 12 april
  • 10 maj

Ingen föranmälan krävs.

Läs mer om vad Innovationscenter för landsbygden kan göra för dig som företagare och innovatör här: www.innovationscenter.se

Mitt Simrishamn erbjuder utbildning inom service och bemötande

Det bli två kurstillfällen med konkreta tips och verktyg på hur du skapar det bästa kundmötet. Detta är perfekt för företagsledare och medarbetare som vill få inspiration, fakta och konkreta verktyg för att utveckla sitt kundmöte.
Utbildningen sker i Skeppet på Marint centrum i Simrishamn med gemensam föreläsning först och därefter en gemensam workshop. Mitt Simrishamn bjuder på frukost.

Kurstillfälle 1: Välkommen på riktigt och bidra till varandras framgång
1 februari kl. 07.45–09.45
Anmälan: https://simplesignup.se/event/200028

Kurstillfälle 2: Enkelt för kunden
18 april kl. 07.45–09.45
Anmälan: https://simplesignup.se/event/200029

Frågor besvaras av centrumutvecklare Lotta Engvall, lotta.engvall@simrishamn.se, 0733-77 01 42. Arrangör är Mitt Simrishamn och kurserna är kostnadsfria för deltagarna. Utbildningen finansieras av Leader sydöstra Skåne.

Välkommen till Tillväxt Syds kick-off 16 februari

Tillväxt Syd bjuder in till kick-off med intressant omvärldsspaning och vårens program.

När: torsdag 16 februari kl. 7.30–10.00
Var: Ystad Studios Visitor Center
Läs mer och anmäl dig: https://www.tillvaxtsyd.se/
Mer information och program kommer läggas ut kontinuerligt på hemsidan.

”Fokus Tillväxt Häst”

Driver du en organisation eller näringsverksamhet inom hästbranschen i sydöstra Skåne? Vill du ha hjälp att växla upp och öka din lönsamhet? Då ska du inte missa detta!

”Fokus Tillväxt Häst” består av tre kostnadsfria utbildningstillfällen med olika ämnen som är viktiga och relevanta för hästaktörer, företagare och organisationer som vill utveckla sin verksamhet.

16 februari på Ystad ridklubb
Tema: Strategi, riktning och mål
Anmälan: https://simplesignup.se/event/201011

13 mars på Bollerup
Tema: Ledarskap, stödsystem och roller
Anmälan: https://simplesignup.se/event/201012

24 mars på Rytteriet i Blentarp
Tema: Målgruppsanpassning och kundens perspektiv
Anmälan: https://simplesignup.se/event/201013

Samtliga tillfällen kl. 11.30–13.30

Region Skåne startar en företagsakut med anledning av energikrisen

Nu öppnar Region Skåne en företagsakut som samlar stöd till skånska företag. De arrangerar och finansierar insatser i form av ökad rådgivning och checkar för energieffektivisering i företag.

Almi Skåne erbjuder företag en företagsrådgivare för att se över verksamheten och hitta områden där det finns möjlighet att öka intäkter eller sänka kostnader.

Läs mer om företagsakuten på skane.se/foretagsakuten

Digitala informationsträffar med möjlighet att ställa frågor

Region Skåne arrangerar veckovis digitala informationsträffar där energi- och företagsexperter från Energikontoret Skåne och Almi Skåne berättar och svarar på frågor.

Mer information och anmälan på skane.se/foretagsakuten

Energieffektivisera ditt företag – sök en hållbarhetscheck

En hållbarhetscheck kan finansiera 50% av kostnaden för en expert som ger dig stöd med att energieffektivisera ditt företag eller en energikartläggning.

Läs mer på: utveckling.skane.se/tema/hallbarhetscheckar


Kommunen erbjuder gratis energirådgivning till företag

Som företagare kan du få vägledning kring energifrågor. Allt från hur du enklast jämför elavtal till hur du optimerar olika industriprocesser med hänsyn till energival och energianvändning.

Kontakta kommunens energirådgivaren för tidsbokning på: EKR@simrishamn.se eller via Kontakt Simrishamn, 0414-81 90 00.

Företagsguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt företag

Det finns en särskild företagsportal på Energimyndighetens hemsida, Företagsguiden med bra information om energibesparingar. https://www.energimyndigheten.se/guide-for-energieffektiva-foretag/

Ett medlemskap i Tillväxt Syd gäller hela företaget

Du vet väl att som medlem i Tillväxt Syd har alla i ditt företag möjlighet att delta i aktiviteter och de olika yrkesnätverken. Detta ger fler chansen att öka sin kunskap, bredda sitt nätverk och dela erfarenheter med andra i liknande roller. Ett tips är att anmäla fler kontaktuppgifter på företaget så att fler får tillgång till aktiviteterna, då missar ni inget och får ut det mesta av medlemskapet.

Mer om Tillväxt Syd hittar du här: https://www.tillvaxtsyd.se/

Snabb rådgivning för dig som vill starta eget företag

Mellan kl. 12.00-14.00 varje onsdag (inställt 8 och 22 februari) finns Nyföretagarcentrums rådgivare på Marint centrum i Simrishamn för att hjälpa dig med att komma i gång med ditt eget företag. De svarar på dina frågor, reder ut olika bolagsformer, pratar bokföring och affärsplaner. Även du som nyligen startat kan få hjälp.

Välkommen att ”droppa in” i och prata företagande med Nyföretagarcentrum! Rådgivningen är alltid kostnadsfri, oberoende och konfidentiell!

Om du i stället vill boka tid för rådgivning göra du det på: https://www.nyforetagarcentrum.se/ystad/

Bidra till ett livskraftigt nyföretagande!

Nyföretagarcentrum sydöstra Skåne söker fler samarbetspartners
Det är samarbetspartners som gör det möjligt med kostnadsfri expertrådgivning till blivande företagare. Nyföretagarcentrum märker av ett ökat tryck och satsar nu extra på utökad rådgivning. Även företag som varit i gång ett tag kan få rådgivning. Vill du också bidra till att ge nya företag den bästa tänkbara starten på sin resa mot en hållbar och långsiktig utveckling på Österlen? Kontakta då Nyföretagarcentrum sydöstra Skåne: ystad@nyforetagarcentrum.se

Glöm inte att söka affärsutvecklingscheckarna från Region Skåne!

Affärsutvecklingscheckarna är ett enkelt sätt att få pengar till dina utvecklingsinsatser. Just nu kan du söka för pengar för hållbarhet, internationalisering och kompetens.

Mer information finns här.

Prenumerera på nyhetsbrevet Näringslivsnytt från Simrishamns kommun

Vill du få aktuell information om vad som är på gång för företagare på Österlen? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev Näringslivsnytt från Simrishamns kommun som kommer ut med sex nr/år. Du blir prenumerant genom att skicka ett e-brevtill naringsliv@simrishamn.se.

Läs det senaste nyhetsbrevet här.

Så påverkas ditt företag av Rysslands invasion av Ukraina

På verksamt.se hittar du viktig information om rådande exportrestriktioner och tullhantering av varor från Ryssland, Belarus och Ukraina. Arbetsförmedlingen har information om du anställer en person från Ukraina. Dessutom viktig information om cybersäkerhet för företagare.

Läs mer här.

Anställa personer från Ukraina – så gör du

Om du vill anställa en flykting från Ukraina behöver personen ha ett giltigt uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Du eller hen ska skicka in anmälan om preliminär A-skatt till Skatteverket. Du måste också informera Skatteverket om att du har anställt en person. Personen kan börja arbeta hos dig innan Skatteverkets beslut om A-skatt har kommit.

Läs mer här.

Simrishamns kommun gör företagsbesök

Vi gör företagsbesök i syfte att underlätta för företagen i deras kontakter med kommunen och för att öka vår egen kunskap om företagandet i vår kommun.

Vi besöker företag i alla branscher, stora och små företag, helt nya och de som funnits här en längre tid och inte minst företag i alla delar av kommunen – från norr till söder.

Vill du att vi framöver besöker ditt företag? Kontakta då näringslivsutvecklare Lars Persson, lars.persson@simrishamn.se, så bokar vi in ett besök.

Behöver du rekrytera personal?

Arbetsförmedlingen har sammanställt information om hur du som arbetsgivare enkelt kan använda deras olika tjänster som till exempel att annonsera, söka lämpliga kandidater, göra snabbintervjuer och de olika stöd som erbjuds arbetsgivare finns för anställning av personal.

Informationen hittar du här.

Ny kontaktperson för företag hos Arbetsförmedlingen

Alexander Bråhammar är ny företagsrådgivare och kontaktperson på Arbetsförmedlingen för företagen i sydöstra Skåne. Du som företagare är välkommen att kontakta Alexander för att diskutera företagets kompetensbehov och utvecklingsmöjligheter. Arbetsförmedlingen har en stor verktygslåda som de vill nå ut med till både stora och små företag.

Kontakt: Alexander Bråhammar, alexander.brahammar@arbetsformedlingen.se, 010-486 71 26, växel 0771-60 00 00.