Aktuellt om näringsliv i Simrishamns kommun

Årets företagarkväll 17 november på Nordic Sea Winery i Simrishamn

Reservera datumet redan nu!

Välkommen att träffa andra företagare och knyta nya kontakter. Njut av god mat, dryck och underhållning. Många utmärkelser delas ut under kvällen, där utnämningen av Årets företagare i Simrishamns kommun 2022 är den givna höjdpunkten.

Mer information hittar du här.

Kommunen erbjuder gratis energirådgivning till företag

Som företagare kan du få vägledning kring energifrågor. Allt från hur du enklast jämför elavtal till hur du optimerar olika industriprocesser med hänsyn till energival och energianvändning.

Kontakta kommunens energirådgivaren för tidsbokning på: EKR@simrishamn.se eller via Kontakt Simrishamn, 0414-81 90 00.

Kritiskt läge för skånsk industri – vad händer med Skånes energiförsörjning?

Energiförsörjning har länge legat högt på dagordningen för den skånska industrin. Delta den 6 oktober när energibolaget Kraftringen, Sveriges fjärde största elnätsägare, berättar om den aktuella situationen på energimarknaden.

NÄR: 6 oktober kl. 15–16
HUR: Webbinarium, länk mejlas till anmälda

Ur programmet:

  • Hur ser den aktuella situationen ut på elmarknaden i Sverige?
  • Varför är det brist på el i Skåne?
  • Vad bestämmer priserna?
  • Vilken utveckling behövs på kort och lång sikt?
  • Vad kan företagen göra för att bli mer energieffektiva?
  • Vilka framtidssatsningar görs för att gynna det skånska näringslivet?

Webbinariet arrangeras av IUC Syd.

Mer information och anmälan här.

Driver du ett företag inom de kreativa näringarna i sydöstra Skåne?

Anmäl dig då till Almis affärsutvecklingsprogram ”Studio Plus+”

Satsningen hjälper dig att ta nästa steg i ditt entreprenörskap genom tre workshopar ledda av Almis rådgivare. Workshoparna äger rum under oktober och november och innehåller bland annat affärsutveckling, marknadspositionering, försäljning, strategi, export, ekonomi och innovation.

Sista anmälningsdag 10 oktober.

Läs mer här: https://www.almi.se/skane/studioplus

Snabb rådgivning för dig som vill starta eget företag

Mellan kl. 12.00-14.00 varje onsdag och torsdag finns Nyföretagarcentrums rådgivare på Marint centrum i Simrishamn för att hjälpa dig med att komma i gång med ditt eget företag. De svarar på dina frågor, reder ut olika bolagsformer, pratar bokföring och affärsplaner. Även du som nyligen startat kan få hjälp.

Välkommen att ”droppa in” i och prata företagande med Nyföretagarcentrum! Rådgivningen är alltid kostnadsfri, oberoende och konfidentiell!

Om du i stället vill boka tid för rådgivning göra du det på: https://www.nyforetagarcentrum.se/ystad/

Vill du öppna en matvagn i Simrishamns kommun?

Har du ett spännande matkoncept på hjul som du skulle vilja öppna upp i kommunen?
Simrishamns kommun ser positivt på det ökade intresset för matvagnar. Det öppnar upp för ett bredare matutbud, en mer levande kommun samt kan bidra till ökad attraktivitet. Vill du ansöka om plats och veta mer om vad som gäller? Här finns mer information: Upplåtelse och tillstånd | Simrishamns kommun

Sista ansökningsdag är den 31 oktober!

Glöm inte att söka affärsutvecklingscheckarna från Region Skåne!

Affärsutvecklingscheckarna är ett enkelt sätt att få pengar till dina utvecklingsinsatser. Just nu kan du söka för pengar för hållbarhet, internationalisering och kompetens.

Mer information finns här.

Mind the Gap hjälper företag kartlägga kompetensbehovet

Syftet med Mind the Gap är att ge företag konkreta metoder och verktyg, så att de kan träffa rätt när de ska kompetensutveckla sina medarbetare eller rekrytera nya.

Mer information och filmer där företagare berättar om vilken nytta de haft av Mind the Gap finns här.

Vill du förverkliga din företagsidé?

Då ska du ansöka om en plats i Mentorskap Syd 2023!

Mentorskap Syd är en satsning av Tillväxt Syd som erbjuder dig som är mellan 21 och 34 år stöd i din karriärsutveckling. Den utgår från intervjuer med dig kring dina mål, och personliga utvecklingsområden.

Du får därefter en personlig mentor som har gedigen erfarenhet inom de områden som matchar dina behov. Du kan ansöka själv, eller nominera en kollega och vän. Som arbetsgivare kan du nominera en anställd.

Sista ansökningsdag är 30 september. Mentorprogrammet startar i januari 2023.

Mer information och ansökan finns på: https://www.tillvaxtsyd.se/mentorskap-syd/

Fokus Tillväxt ger dig möjlighet att öka omsättningen och växa

Fokus Tillväxt är en ny satsning från Region Skåne och Almi Skåne i samarbete med andra företagsfrämjande aktörer i Skåne. Syftet är att hjälpa skånska företag att växa och öka sin lönsamhet.

Så funkar det
Det börjar med en nuläges- och behovsanalys för att hitta och prioritera företagets behov och utmaningar. Utifrån analysen får du kontakt med en lämplig rådgivare. Rådgivaren lotsar dig till rätt experter, samordnar insatser och finns där som bollplank genom hela processen utan att det kostar dig någonting. Allt du och ditt företag behöver göra är att vilja växa.

Boka gärna ett kostnadsfritt möte, digitalt eller fysiskt, för att prata mer om dina behov och utmaningar.

Anmälan till Fokus Tillväxt och mer information finns på: https://utveckling.skane.se/tema/fokus-tillvaxt/

FN:s hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer

Den 6 oktober är det dags för den årliga mässan och utställning FN:s hållbarhetsmål ett smörgåsbord för nya affärer. En förmiddag med fokus på din affärsnytta kopplat till respektive hållbarhetsmål. Eventet, som är på Ystad Arena, pågår mellan kl. 8.15-12.00.

Arrangörer är Marknad och Näringslivsavdelningen i Ystads kommun och Tillväxt Syd med stöd av Region Skåne.

Mer information och anmälan hittar du här. 

Prenumerera på nyhetsbrevet Näringslivsnytt från Simrishamns kommun

Vill du få aktuell information om vad som är på gång för företagare på Österlen? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev Näringslivsnytt från Simrishamns kommun som kommer ut med sex nr/år. Du blir prenumerant genom att skicka ett e-brevtill naringsliv@simrishamn.se.

Läs det senaste nyhetsbrevet här.

Så påverkas ditt företag av Rysslands invasion av Ukraina

På verksamt.se hittar du viktig information om rådande exportrestriktioner och tullhantering av varor från Ryssland, Belarus och Ukraina. Arbetsförmedlingen har information om du anställer en person från Ukraina. Dessutom viktig information om cybersäkerhet för företagare.

Läs mer här.

Anställa personer från Ukraina – så gör du

Om du vill anställa en flykting från Ukraina behöver personen ha ett giltigt uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Du eller hen ska skicka in anmälan om preliminär A-skatt till Skatteverket. Du måste också informera Skatteverket om att du har anställt en person. Personen kan börja arbeta hos dig innan Skatteverkets beslut om A-skatt har kommit.

Läs mer här.

Nya pengar att söka till projekt under 2022!

LEADER sydöstra Skåne har fått utökad budget och det finns pengar att söka.

Prioriterat är projekt som på olika sätt aktiverar människor och som skapar möten dem emellan. Gärna klimatvänliga, tillgängliga, nyskapande och kvalitativa aktiviteter inom till exempel natur, kultur och fritid. Men det är bråttom att söka, senast i december 2022 måste de nya projekten vara beviljade.

Mer information hittar du här.

Anmäl ditt intresse för att ta emot prao-elever

Att ta emot en prao-elev är inte bara roligt, du hjälper också våra ungdomar att göra välgrundade studie- och yrkesval. Din arbetsplats kan ge eleven chans att kanske för första gången se hur arbetslivet fungerar, samtidigt som ni själva kan få nya perspektiv på den egna verksamheten.

Företag och organisationer får möjlighet genom prao att väcka ett intresse för sin egen bransch. Det är kanske er framtida kollega och medarbetare ni tar emot!

Eleverna i årskurs 8 har prao under veckorna 41, 42 och 43. Klasserna har en veckas prao var.
Din intresseanmälan gör du här. https://samverka.nu/

Du kan även kontakta studie- och yrkesvägledare Sissi Larsson på Korsavadsskolan: sissi.larsson@simrishamn.se, 0414-81 95 84

Mer information om prao finns här: https://www.praoiskane.se/vinster-med-prao

Simrishamns kommun gör företagsbesök

Vi gör företagsbesök i syfte att underlätta för företagen i deras kontakter med kommunen och för att öka vår egen kunskap om företagandet i vår kommun.

Vi besöker företag i alla branscher, stora och små företag, helt nya och de som funnits här en längre tid och inte minst företag i alla delar av kommunen – från norr till söder.

Vill du att vi framöver besöker ditt företag? Kontakta då näringslivsutvecklare Lars Persson, lars.persson@simrishamn.se, så bokar vi in ett besök.

Var med och bidra till ett livskraftigt nyföretagande

Nyföretagarcentrum sydöstra Skåne söker fler samarbetspartners

Nyföretagarcentrum märker av ett ökat tryck på sina kostnadsfria rådgivningar. Det är samarbetspartners som gör det möjligt med kostnadsfri expertrådgivning till blivande företagare.
Vill du också bidra till att ge nya företag en bästa tänkbara start på sin resa mot en hållbar och långsiktig utveckling? Kontakta då Nyföretagarcentrum sydöstra Skåne: ystad@nyforetagarcentrum.se

Vill du veta mer om Nyföretagarcentrums verksamhet?
Se filmen om här: https://www.youtube.com/watch?v=0tCZeFJtmYY

Behöver du rekrytera personal?

Arbetsförmedlingen har sammanställt information om hur du som arbetsgivare enkelt kan använda deras olika tjänster som till exempel att annonsera, söka lämpliga kandidater, göra snabbintervjuer och de olika stöd som erbjuds arbetsgivare finns för anställning av personal.

Informationen hittar du här.