Aktuellt om näringsliv i Simrishamns kommun

Information om corona för dig som företagare

På verksamt.se finns en samlad aktuell information till företag och näringsliv från Sveriges myndigheter.
Sidan uppdateras allteftersom nya insatser införs och beslutas. Läs mer här.

Skatteverket har samlat information som är viktig för dig som företagare att känna till.
Läs mer här.

På Folkhälsomyndighetens hemsida finns generella råd och restriktioner för att minska smittspridningen.
Läs mer här.

Företagsstatistik 2021

Förra året blev ett rekordår sett till antalet nystartade företag. Totalt registrerades 210 nya, varav 89 aktiebolag, i vår kommun. Året innan startades 159 nya företag, även det en hög siffra. Av de nyregistrerade företagen har 77 st en kvinna som ägare eller vd, vilket är i 37 % av företagen. Motsvarande siffra för riket är 34 %. Flest nya företag (44 st) finns inom olika företagstjänster som ekonomi, juridik, teknik och information.
Andra branscher med många nya företag är den gröna näringen (30 st), handeln (27 st), hotell och restaurang (23 st) samt i byggsektorn (21 st). Därefter kommer branscherna kultur och fritid, tillverkning samt vård och omsorg.

Totalt finns nu 3323 företag i Simrishamns kommun, en nettoökning med 112 företag det senaste året. Antal aktiebolag är 1318, vilket också är 112 företag fler jämfört året innan. Endast fyra företag gick i konkurs i fjol.

Källa: Bolagsregistret och UC Selekt.

Mer än en sommaridyll – Österlen levererar året om

Simrishamns kommun gjorde en bilaga som följde med tidningen Dagens industri den 11 december.

Nyföretagandet fortsätter öka, inflyttningen och nybyggandet ligger på historiskt höga nivåer för vår kommun – det går bra just nu på många sätt. Med 600 nya bostäder de närmaste åren får fler chansen att förverkliga sin dröm att bo och verka på Österlen.
Detta har vi velat berätta om i bilagan som du kan läsa här.

Vi hoppas du ska få en stunds trevlig läsning!

Anmäl ditt företags intresse för att ta emot praoelever

Att ta emot en praoelev är inte bara roligt, genom ert engagemang kan ni hjälpa våra ungdomar att göra välgrundade studie- och yrkesval. Er arbetsplats kan ge en ung människa chansen att kanske för första gången se hur arbetslivet fungerar, samtidigt som ni själva kan få nya perspektiv på verksamheten.
För företag och organisationer är detta en möjlighet och chans att väcka intresse för sin bransch. Det är kanske er framtida kollega ni tar emot.
Nästa praoperiod våren 2022. Årskurs 8 har då veckorna 12, 13 och 14. Klasserna har en veckas prao var.
Din intresseanmälan gör du här.

Prao står för praktisk arbetslivsorientering och innebär att elever ska få uppleva vad olika yrken kan innebära och hur det fungerar på en arbetsplats.
Vill du veta mer om Prao i Skåne kan du följa länken:
Vinster med prao | Pris (praoiskane.se)

Är du företagare inom besöksnäringen?

Nu finns samlad information från flera myndigheter och organisationer på verksamt.se. Perfekt för dig som vill utveckla ditt företag inom besöksnäringen.

Checklistor, guider och olika tjänster för dig som redan driver, eller startar företag inom besöksnäringen finns här https://www.verksamt.se/driva/besoksnaringen/verktyg-guider-och-tjanster

Prenumerera på nyhetsbrevet Näringslivsnytt från Simrishamns kommun

Vill du få aktuell information om vad som är på gång för företagare på Österlen? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev Näringslivsnytt från Simrishamns kommun som kommer ut med sex nr/år. Du blir prenumerant genom att skicka ett e-brevtill naringsliv@simrishamn.se.

Läs det senaste nyhetsbrevet här.

Sök affärsutvecklingscheckar!

Nu finns möjlighet till delfinansiering av ditt utvecklingsarbete i företaget med hjälp av Region Skånes utvecklingscheckar.

Ny affärsutvecklingscheck med fokus på hållbarhet
Funderar du på insatser som gör ditt företag mer koldioxidsnålt och cirkulärt? Då kan du söka finansiellt stöd. Du kan få upp till 250 000 kronor för att köpa in externa tjänster eller tillsätta en projektanställning. Affärsutvecklingschecken kan användas för insatser för företagets omställning till en grön och koldioxidsnål ekonomi genom digital utveckling, nya affärsmöjligheter, utvecklade affärsmodeller och innovationer.

Mer information här: https://tr.aonetrk.com/c/3k8VxUsxxdEejXJ

Funderar du på att göra affärer utomlands?
Då kan du få upp till 250 000 kronor för en satsning på en marknad utanför Sverige. Internationaliseringschecken kan användas till att undersöka och förbereda nya marknader, eller som hjälp till att bredda din verksamhet internationellt.

Mer information här: https://utveckling.skane.se/tema/internationaliseringscheckar/

Digitaliseringschecken gör ditt företag mer konkurrenskraftigt
Syftet är att skapa nya värden i ditt företag genom digital teknik. Det kan till exempel handla om att ta fram en digital strategi, identifiera nya affärsmodeller eller att effektivisera digitala processer och system. Satsningen ska tillföra ny kompetens till företaget utöver den vanliga verksamheten.

Mer information här: https://utveckling.skane.se/tema/digitalieringscheckar/

En samlad information om alla utvecklingscheckar finns här:

https://utveckling.skane.se/utvecklingsomraden/naringslivsutveckling/affarsutveckling/affarsutvecklingscheckar/

Kontakt: Sara Anderhov, 040-675 32 47, sara.anderhov@skane.se

Var med och bidra till ett livskraftigt nyföretagande

Nyföretagarcentrum sydöstra Skåne söker fler samarbetspartners

Nyföretagarcentrum märker av ett ökat tryck på sina kostnadsfria rådgivningar. Det är samarbetspartners som gör det möjligt med kostnadsfri expertrådgivning till blivande företagare.
Vill du också bidra till att ge nya företag en bästa tänkbara start på sin resa mot en hållbar och långsiktig utveckling? Kontakta då Nyföretagarcentrum sydöstra Skåne: ystad@nyforetagarcentrum.se

Vill du veta mer om Nyföretagarcentrums verksamhet?
Se filmen om här: https://www.youtube.com/watch?v=0tCZeFJtmYY

Behöver du rekrytera personal?

Arbetsförmedlingen har sammanställt information om hur du som arbetsgivare enkelt kan använda deras olika tjänster som till exempel att annonsera, söka lämpliga kandidater, göra snabbintervjuer och de olika stöd som erbjuds arbetsgivare finns för anställning av personal.

Informationen hittar du här.