8 januari 2024

Gängkriminalitet, jiddisch och idrottshistoria i vårens Kulturguide

Undrar du hur det är att leva med dödshot från kriminella nätverk? Eller är du mer intresserad av hur det gick till när Simrishamn gick från danskt till svenskt på 16- och 1700-talet? Kanske har du barn som vill lära sig mer om arkeologiska fynd eller gå på klezmermusikal?

Sex exemplar av Kulturguiden hålls upp likt en solfjäder.

Oavsett preferens – det är nytt år, ny vår på gång och Simrishamns kultur- och fritidsförvaltnings guide som visar vägen till kulturella upplevelser för stora och små är här: Kulturguiden våren 2024.

Fastlagsbulleföredrag

Och alla kan andas ut, Österlens museum fortsätter med sina populära fastlagsbulleföredrag. Där kan du bland annat höra Magnus Lindskog berätta om stadens metamorfos från rödvit till blågul, eller varför inte djupdyka i Simrishamns idrottshistoria tillsammans med Göran Andersson?

Förbjudna böcker, hot och censur

Biblioteket fokuserar hela året på temat ”Öppenhet” utifrån demokratiska frågor och censur och yttrandefrihet. Författaren Faysa Idle är inbjuden för att berätta om sin debutbok och tillika självbiografi ”Ett ord för blod” där vi lär känna barnen som så småningom blir dödsfiender och bildar två av våra mest (ö-)kända kriminella gäng; Dödspatrullen och Shottaz. Dawit Isaak-biblioteket från Malmö berättar om hotet mot det fria ordet och i bokcirklar för både stora och små diskuteras varför vissa böcker förbjudits i andra länder.

Teatrar och musikaler

Barn och unga bjuds som skrivet var in till arkeologisk upptäcktsfärd med Österlens museum. Det blir även en minimusikal på jiddisch och svenska med Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye på biblioteket, och musikalisk cowboyteater med Byteatern Kalmar Länsteater på Valfisken.

Nya utställningar och hållbarhet

Missa inte Österlens museums nya utställning med lokale bildkonstnären Kay W. Andersson, eller föreläsningen om graffitti med sociologen Erik Hannerz. Passa också på att få tips av kommunens klimat- och energirådgivare, och råd om hur du renoverar dina gamla fönster av kommunantikvarien.

Och så klart mycket, mycket, mycket mer!

Läs Kulturguiden

Kulturguiden finns att hämta på Österlens museum, biblioteket, stadshuset och turistbyrån. Mycket nöje!