19 februari 2024

Arkitekturdagen 2024 – säkra din plats idag!

Är du passionerad över arkitektur och byggnadskonst, överväger att bygga ditt drömhus, eller bara är nyfiken på ämnet? Markera den 24 april i din kalender! Simrishamns kommun välkomnar dig till den tredje upplagan av vår hyllade Arkitekturdag. Klicka här för att boka biljett direkt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - antalet platser är begränsade.

De fyra föreläsarna visas i fyra runda porträttbilder. I bakgrunden visas ett gult mönster med hus och med texten "Arkitekturdagen" och Simrishamn mot en vit bakgrund

Arkitektur i dialog med sin omgivning

Inbäddad i Österlens vackra landskap, stoltserar Simrishamns kommun som en av Sveriges mest pittoreska. Vårt engagemang för att värna om detta unika arv, samtidigt som vi främjar innovation och klimatsmarta initiativ, är kärnan i Arkitekturdagen. Dagen är en unik möjlighet till fördjupning i hur vi kan förena tradition med framtidens lösningar, inspireras, utveckla ny kunskap och engagera oss i betydelsefulla samtal på ämnet.

Dagen bjuder på en rad inspirerande föreläsningar under temat ”Arkitektur i dialog med sin omgivning”, där framstående talare som Bengt Wahlgren, Christer Larsson, Emma Hansson, och Richard Mattsson delar med sig av sina insikter. Dessutom ser vi fram emot spännande panelsamtal, och inte minst, prisutdelningarna av Simrishamns kommuns prestigefyllda arkitektur-, byggnadsvårds-, och hållbarhetspriser.

Välkommen att bli en del av denna särskilda dag, där lunch och fika ingår som perfekta tillfällen för mingel och kunskapsutbyte med likasinnade.

Årets föreläsare:

Bengt Wahlgren
Bengt Wahlgren är byggnadsantikvarie utbildad på Gotland. Under 20 års tid har han arbetat på såväl stora som små konsultföretag i byggbranschen med specialisering inom restaurering och byggnadsvård.

Christer Larsson
Christer Larsson blev utsedd av regeringen som särskild utredare med uppdrag att föreslå en ny politik för arkitektur, form och design och lade 2015 fram utredningen Gestaltad livsmiljö. Christer har även arbetet som såväl stadsarkitekt som stadsbyggnadsdirektör i Malmö stad, samt varit adjungerad professor i arkitektur vid arkitektskolan vid Lunds universitet. Christer Larsson är sedan 2022 ordförande för Formas nationella forskningsprogram för hållbart samhällsbyggande.

Emma Hansson
Emma Hansson har ursprung i Simrishamns kommun och verkar som partner, arkitekt och projektledare på den danska arkitektfirman Tegnestuen Vandkunsten A/S, en firma som är känd för att utveckla byggandet mot sociala och hållbara mål. Emma Hansson har arbetat brett inom fältet, med allt från stadsplanering till bogemenskaper, häribland senior bogemenskapen Balancen i Ry, såväl som bostadsområdet ”Vannkunsten” i Oslo med operahuset som närmsta granne.

Richard Mattsson
Richard Mattsson är stadsarkitekt i Borås kommun. År 2022 vann stadsbyggnadsprogrammet Staden vid Parken Sveriges Arkitekters planpris och 2023 tilldelades Borås kommun en silverplats i Årets arkitekturkommun. Kommunen har dessutom blivit känd för sitt integrerade industriarv och aktiva inkludering av offentlig konst.

Varmt välkomna till Arkitekturdagen 2024 – där tradition möter innovation i hjärtat av Österlen.

Tid: Den 24 april kl. 09.15-16.00 (program är anpassat efter tågtider)

Plats: Skeppet, Varvsgatan 2, 272 36 Simrishamn

Kostnad: 250 kr (lunch och fika ingår)

Antalet platser är begränsade, klicka här för att säkra din plats! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.