26 september 2024

Elevernas engagemang formade den nya utemiljön på Korsavadsskolan

Projektet för en ny utemiljö på Korsavadsskolan startade 2018, och efter flera års arbete kunde elever och personal äntligen inviga den nya innergården. Det som tidigare var en asfalterad, opersonlig yta har förvandlats till en grönare och mer trivsam miljö med många sittmöjligheter – tack vare elevernas aktiva delaktighet och engagemang i processen.

Invigning av Korsavadsskolans nya innegård.

Eleverna vägledde designprocessen

Den viktigaste delen av projektet har varit elevernas delaktighet. I februari 2023 höll samhällsbyggnadsförvaltningens projektgrupp flera workshops och referensgruppsmöten, där elever från Korsavadsskolan deltog tillsammans med personalen och konsult från Lektus. Här delade eleverna med sig av sina tankar och idéer för den nya skolgården, vilket resulterade i betydande förändringar i de slutgiltiga ritningarna. Moa Håkansson från 9A, sekreterare i elevrådet, berättar:

"Vi i elevrådet fick ta del av planerna och sedan presentera förslagen i alla klasser. Alla elever fick chansen att tycka till och vi upplever verkligen att våra åsikter blivit hörda. Vi önskade fler träd och fler sittplatser – och det har vi fått."

Projektledare från samhällsbyggnadsförvaltningen, Patricia Åberg, berättar att framgångsfaktorn i projektet har varit just samarbete – och att alla ska få komma till tals. ”Det gör att alla nu kan känna sig så nöjda med resultatet”, berättar hon.

Moa Håkansson, Ozzy Håkansson, Mathilda Johansson och Saga Ågren, representanter från elevrådet, klippte bandet och invigde den nya skolgården.

Elevernas önskemål om fler grönytor och bättre sittmöjligheter var avgörande för utformningen av den nya miljön. Resultatet är en plats där de nu känner sig välkomna att stanna och umgås.

Tålmod under byggperioden

Byggarbetet, som påbörjades i mars 2024 och genomfördes av NCC, innebar en utmaning för både elever och personal. Med skolgården avstängd och pågående byggnation precis utanför skolan, krävdes stor hänsyn och tålamod. Trots dessa påfrestningar fungerade samarbetet på skolan utmärkt, och Carl-Göran Svensson (C), samhällsplaneringsnämndens ordförande, uttryckte under invigningstalet sin tacksamhet:

"Elever, lärare, vaktmästare och skolans övriga personal har sett till att arbetet fungerat bra. Skolan byggdes för 50 år sedan och det är verkligen på tiden att innergården fick sig ett lyft."

Eleverna respekterade avspärrningarna och visade stor förståelse för de regler som gällde under byggtiden, något som bidrog till att arbetet kunde slutföras smidigt.

En innergård för gemenskap

Den nya innergården erbjuder nu betydligt fler sittplatser, träd och gröna ytor, något som gör området mer inbjudande och trivsamt. Linda Persmarken från Lektus, som ansvarade för designen, förklarade under invigningen hur den tidigare asfalterade ytan förvandlats till en plats där eleverna kan koppla av och umgås.

Ozzy Håkansson från 8D, ordförande i elevrådet, beskriver skillnaden:

"Det är mycket härligare nu, och det har blivit så mycket ljusare och inbjudande. Innan var det bara asfalt, men nu är det en plats man vill hänga på."

Även skolans vaktmästare Mattias Lundin är nöjd med resultatet och hur innergården nu binder samman skolan på ett fint sätt, samtidigt som de öppna ytorna gör det möjligt att hålla koll på vad som händer.

Elevernas delaktighet – det viktigaste i arbetet

Rektor Rasmus Björck är särskilt glad över hur eleverna varit delaktiga i processen, både inför och under. Han lyfter särskilt fram hur deras insatser, tillsammans med personalens, har gjort skolgården till en plats som speglar deras egna önskemål och behov.

"Det är just elevernas delaktighet i formandet av skolgården, som är det viktiga och lyckade i arbetet," säger han. "Och att alla på skolan visat sådan hänsyn under byggperioden har varit avgörande för att vi skulle nå hit."

Ett projekt som fortsätter

Arbetet runt Korsavadsskolan är dock inte över. Härnäst kommer solceller att installeras på skolans tak. Rasmus ser också fram emot färdigställandet av Korsavadsbadet och dess utemiljö, vilket kommer att ge hela området ett enhetligt och trevligare uttryck.

Den nya innergården på Korsavadsskolan är ett tydligt exempel på vad som kan åstadkommas när elever, skolpersonal, tjänstepersoner och utförare arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål. Elevernas och skolans engagemang har inte bara lett till en mer trivsam utemiljö, utan har också skapat en plats som vittnar om samarbete och delaktighet.