20 oktober 2024

Ett år efter stormen Babet – vad hände och vad händer nu?

Stormen Babet drog in över vår kust mellan den 19 och 21 oktober förra året och lämnade efter sig stora skador längs kusten. Ett år senare har vi kommit långt i arbetet med att återställa våra kustområden, men mycket arbete återstår.

Svartvit bild på stora vågor och en mörk himmel.

När stormen slog till

Under stormen Babet uppmättes vindstyrkor på 26 sekundmeter i Skillinge och Simrishamn nådde rekordhöga vattennivåer på 126 cm. Med vågor på 5–6 meter och vindar från öster – en ovanlig riktning för vår kust – orsakades omfattande skador längs kusten och i våra hamnar.

Magnus Lembke, hamningenjör i kommunen, berättar: ”Under den pågående stormen var personal ute och följde förstörelsen, förtöjde båtar om och om igen och rensade körvägar från sand och sten för att nå fram till fiskebåtarna. Men på vissa platser var det för farligt att vistas på.”

Direkt efter stormen

När stormen hade bedarrat kunde arbetet med att inventera skadorna påbörjas och följa den prioritering som användes: rädda, säkra, städa och åtgärda. ”Vi började med att spärra av de farligaste områdena och sätta upp containrar i byarna för att hjälpa medborgarna att samla upp skräpet,” berättar Linda Larsson, enhetschef för offentliga miljöer.

Under dagarna efter stormen blev omfattningen av skadorna allt tydligare. Båtar hade slitit sig, och vågorna hade skadat kustområdena med kajer, vägar, promenadstråk, stränder, trappor och broar. Stormen hade orsakar stor förgörelse och det stod tidigt klart att återställningsarbetet skulle bli både omfattande och tidskrävande.

Vad har hänt sedan dess?

Sedan stormen har vi arbetat intensivt med att återställa kustområdena. Redan i februari 2024 avsatte kommunfullmäktige en budget på 56 miljoner kronor för återuppbyggnad och reparationer mellan 2024 och 2026.

Åtgärdade områden inkluderar:

  • Skillinge södra vågbrytare – reparation av stenskoning och mur.
  • Simrishamn Norra piren – förstärkt utsida och reparation.
  • Kiviks lekplats och boulebanor – återställda.
  • Branteviks boulebanor – återställda.

Flera viktiga projekt är också pågående, såsom reparationer av gång- och cykelvägar mellan Brantevik och Simrislund samt stenskoning vid Simrishamn Gåven.

Planer framöver

Trots framstegen och att mycket gjorts, återstår ett stort arbete innan alla skador är åtgärdade. Framför allt Simrishamn Östra kajen kräver omfattande insatser. Den omtalade slänten i Knäbäckshusen är fortfarande inte stabil nog för att en trappa ska kunna återbyggas där i dagsläget, men vi följer utvecklingen av slänten och jobbar för en lösning.

Planerade insatser inkluderar:

  • Skillinge yttre kaj – reparation av kajyta och stenskoning (hösten 2024).
  • Simrishamn Tommarpsåns mynning – lagning av mur (våren 2025).
  • Byte av bro vid Norra koloniområdet i Simrishamn (sommaren 2025).

Lärdomar och förberedelser inför framtiden

Stormen Babet gav oss värdefulla lärdomar om våra svaga punkter och vad som behöver förbättras inför framtida stormar. Med stöd från GIS-kartläggning och observationerna som gjordes på plats, har kommunen nu bättre koll på riskområden längs kusten. ”Vi har lärt oss mycket om var vi behöver stärka upp och vara bättre förberedda nästa gång,” säger Linda Larsson.

Vårt arbete efter Babet och de efterföljande vinterstormarna har nu pågått i ett år och kommer fortsätta fram till 2026. På den här sidan kan du följa vårt arbete.