24 oktober 2024
Kommunens energisatsning sänker elförbrukningen markant
Under 2024 har vi tagit stora steg för att minska kommunens klimatpåverkan genom omfattande investeringar i energieffektivisering av våra fastigheter. Resultaten är redan påtagliga – och detta är bara början på ett långsiktigt arbete som planeras att pågå till åtminstone 2028.

Åtgärder som minskar klimatpåverkan
För att minska kommunens klimatpåverkan och energikostnader har kommunfullmäktige avsatt 10 miljoner kronor för 2024 och 2025. I investeringsplanen finns samma anslag årligen fram till och med 2029. Dessa medel används för att modernisera kommunens byggnader med bland annat värmepumpar, ny ventilation, energieffektiv belysning och installation av solceller.
De utförda insatserna har redan minskat energianvändningen i utvalda byggnader med 430 000 kWh hittills i år. Prognosen för helåret visar på en total minskning på cirka 600 000 kWh, vilket motsvarar en energibesparing på 5–6 %. 600 000 kWh räcker för att försörja ungefär 120–150 svenska genomsnittshushåll med el under ett helt år.
– Vi har fokuserat våra insatser på de fastigheter som förbrukar mest energi. Genom att optimera tekniska system och installationer har energianvändningen minskat markant, säger Per Soares Olson, teknisk förvaltare.
Satsningar som gör skillnad
Ett bra exempel på energieffektiviseringen är Korsavadsskolan, där en rad åtgärder har genomförts. Här har man bland annat installerat behovsstyrd ventilation, ny belysning, optimerat värmeåtervinningen i ventilationen, monterat ny och effektivare varmvattenproduktion samt nyligen installerat solceller på taket. Detta har lett till en minskning av energiförbrukningen med 16 % jämfört med 2023, vilket motsvarar omkring 170 000 kWh.
– Korsavadsskolan är en modell för hur vi arbetar i flera av kommunens fastigheter. Genom att optimera och återanvända energi i ventilationssystemen och byta till energieffektiv belysning gör vi stora besparingar, berättar Per Soares Olson.
Arbetet sträcker sig även utanför byggnaderna. Ett fokusområde för 2024 är bytet av gatubelysningen i Borrby, där nya armaturer med LED-lampor installeras. Dessa nya armaturer är anpassade till att kunna styras centralt. Samtidigt sker byten även på fler platser runt om i kommunen. Projektledaren Pär Janreus förklarar att detta innebär att belysningen kan justeras efter behov, vilket sparar energi:
– På kvällarna, när fler människor är ute, kommer belysningen att lysa starkt, men under natten, när färre rör sig ute, har vi möjlighet att minska ljusstyrkan med upp till 80 %.
Fortsatt satsning på energieffektivisering
Under resten av 2024 fortsätter arbetet med att maximera energibesparingarna. Kommunens mål är att fortsätta förbättra energiprestandan i både stora och små byggnader, och därmed minska behovet av köpt energi, vilket i sin tur bidrar till minskad klimatpåverkan.