18 mars 2025

Energi- och klimatrådgivningen – en summering av 2024

Prisläget på elmarknaden har på årsbasis normaliserats, men variationerna i elpris timme för timme tenderar att bli allt mer extrema – och utvecklingen fortsätter. På biobränslemarknaden är pristrycket fortfarande högt, vilket kraftigt påverkar fjärrvärme- och pelletsmarknaden. Solcellsmarknaden har vikit ner kraftigt under året på grund av extremt låga elpriser när produktionen är som störst. Frågor gällande nätkopplade batterier har ökat kraftigt under året. Energiberedskap har blivit ett nytt begrepp!

En asfalterad väg kurvar sig fram mellan två rapsfält. Längre fram på vägen cyklar en cyklist. Längre fram till höger syns en klunga nyutslagna träd och bakom dem skymtas ett vitt hus.

Alla vinner på att använda energin mer effektivt. Inom såväl industrier, lokaler och bostäder finns stora möjligheter att utnyttja varje kilowattimma bättre. Vår kommun erbjuder kostnadsfri energirådgivning till företag, privatpersoner och organisationer. Frågorna kan handla om allt från hur du enklast jämför elavtal till hur du optimerar olika industriprocesser med hänsyn till energival och energianvändning. Vår rådgivare jobbar också med våra grannkommuner Tomelilla och Ystad.

Energi- och klimatrådgivningsåret inleddes ganska lugnt för att framåt påsken ta fart. Söktrycket är generellt sett dubbelt så högt under sommarmånaderna jämfört med vintern. Våra medborgare är duktiga på att agera vid rätt årstid, så det kommer in många frågor gällande värmesystem från fastboende även under sommaren. Korta toppar i rådgivningstrycket förekommer dock även utanför sommarmånaderna. Typiska sådana är under påskveckan samt runt andra veckan i oktober då vi vanligen får de första riktiga frostnätterna.

Statistik

Under 2024 lanserade energimyndigheten ett nytt statistikverktyg som gjort att vi på ett bättre sätt kan jämföra oss med andra kommuner och med landet i stort. Verktyget fångar upp fler rådgivningar och ger oss en djupare insikt i olika trender och vilken typ av frågor som faktiskt kommer in. Tyvärr blir den nya statistiken inte helt jämförbar med tidigare år.

Under året har energi- och klimatrådgivningen genomfört 787 rådgivningar/aktiviteter inom våra tre kommuner och 154 ”supportrådgivningar” till rådgivare i andra kommuner, deltidsboenden med hus i andra kommuner, mässrådgivningar och dylikt. I riket i övrigt gavs 20 638 rådgivningar under året.

Den lokala rådgivningen står alltså för cirka 4,36 % av alla Sveriges rådgivningsinsatser, vilket gör den lokala rådgivningen till en av Sveriges mest etablerade och har alltså ett väldigt högt söktryck jämfört med riket som helhet.

Rådgivningsgrupp

Energibesparingspotentialen skiljer sig enormt mellan olika typer av rådsökande. Generellt sett ger rådgivning till företag absolut bäst samhällsnytta per rådgivningstimme. Därefter följer rådgivning till föreningar och bostadsrättsföreningar. Sist hamnar rådgivning till privatpersoner i det här perspektivet.

Rådgivningarna fördelade sig enligt följande i vår kommun: privathushåll: 258, företag: 31 och bostadsrätts- och andra föreningar: 8.

Kommentar: I många fall är en rådgivning till ett mindre företag en mix mellan privata frågor och frågor om företagsverksamheten. I de fall rådgivningen sker till ägare av enskilda firmor finns det risk/chans att rådgivningen rapporterats in under ”privathushåll”.

Påverkansfaktorer:

Faktorer som påverkat rådgivningen 2024 jämfört med de senaste åren:

  • Lägre elpriser i snitt
  • Minskat intresse för solceller på grund av elpriserna
  • Beslut om ändrade subventioner för såld el från solceller
  • En sämre ekonomi generellt vilket leder till en lägre investeringsvilja
  • En ”mättad” marknad då många redan har haft kontakt med rådgivningen
  • Ökade svängningar i elpriserna över dygnet och veckan

De vanligaste frågorna:

De tio vanligaste områdena som berördes i rådgivningar var (vid ett rådgivningstillfälle ställs vanligtvis givetvis många olika frågor):

Värmepumpar

239

Ventilation

233

Byggnadsfysik

184

Elavtal

156

Värme övergripande

156

Solceller

155

Tappvarmvatten

155

Effektbalansering

135

Energiberedskap

128

Energilagring

122

Fördelningen mellan olika grupper och typer av rådgivningar:

Av 787 rådgivningar var ca 207 st platsbesök

Platsbesöken är extremt populära och genererar väldigt många nya rådsökande och ”goodwill” åt rådgivningen och kommunens verksamhet. Kvaliteten på rådgivningen blir överlag bättre vid platsbesök. Möjligheten att ytterligare öka platsbesöken är dock begränsad då dessa tar betydligt längre tid än ett rådgivningsärende via telefon eller e-post. Platsbesök är ideala vid ”kluriga” frågor eller då man måste göra en mer genomgripande genomgång över vad som behöver göras i fastigheten. För nya fastighetsägare utan erfarenhet är platsbesöken väldigt viktiga.

Av 787 rådgivningar var 88 rådgivningar till företag

Företagsrådgivningarna har betydligt högre besparingspotential per insatt rådgivningstimme. När en villarådgivning i snitt kan ge besparingar på 5 000–10 000 kWh ligger de flesta företagsrådgivningar kring 50 000–100 000 kWh. Utöver att ge en minskad påverkan på miljö och klimat vid effektivisering genererar företagsrådgivningar även ökad konkurrenskraft för kommunernas företag när deras energikostnad per producerad enhet minskar. Potentialen är väldigt god att öka företagsrådgivningen, men det är svårare att nå ut till denna grupp.

Av 787 rådgivningar var 164 till fritidshus/deltidsboenden

Simrishamn sticker som förväntat ut och står för två tredjedelar av gruppen. Rådgivningen till fritidshus är kraftigt koncentrerad till sommarmånaderna. Simrishamn kommun klassas av SKR, Sveriges kommuner och regioner, som turistkommun och får ett påslag i sitt bidrag för att bedriva rådgivning även mot denna grupp.

Av 787 rådgivningar var 38 till bostadsrätts- och andra föreningar.

Rådgivningen har vid ett flertal tillfällen varit ute och gett föreläsningar och ”frågestunder” vid möten arrangerade av de olika bostadsrättsföreningar. Denna typ av verksamhet är ytterst uppskattad och ger dem en möjlighet att ta upp frågor som annars kanske aldrig blivit ställda.

Vanligaste frågorna, till karaktären

Det flesta frågorna är av karaktären

  • ”Vad ska man tänka på vid…?”
  • ”Hur ser ekonomin och framtiden ut för…?”

Samt den absolut vanligaste!

  • ”Vad finns det för något jag kan göra?”

De sex vanligast ämnena som berörs i rådgivningens svar är:

Ventilation och kontroll av fukthalt i olika delar av fastigheten

Få frågor gäller ventilation i grunden men väldigt många åtgärder påverkar ventilationen och ventilationsbehovet i en fastighet och nämns därför i samband med andra områden. Allt från installation av solceller, byte av värmekälla, byte av fönster till tilläggsisolering kan påverka ventilationsbehovet.

Värmepumpar

Detta är den vanligaste ”sakfrågan”. Frågeställningarna rör allt från lägst pris, driftkostnad, livslängd, optimering, förtida utbyten, hur en värmepump fungerar.

Byggnadsfysik/klimatskal/isolering

Att detta området hamnar så högt beror åter på att det är saker man måste tänka på vid många andra typer av åtgärder. Men det förekommer även många frågor kring lönsamheten vid olika typer av åtgärder av typen tilläggsisolering och fönsterbyten.

Elavtal

Området kommer upp dels som sakfråga där man önskar hjälp med att byta och förstå olika typer av elavtal, men i många fall är det ett delsvar kring vad man kan göra för att få ned sina elkostnader. De stora svängningarna i elpriser på timbasis har lyft intresset för timavtal och att styra förbrukningen efter elpriset.

Solceller och batterier

Det rådsökande främst undrar över är vad man ska ”tänka på” vid denna typ av åtgärder samt hur ekonomin ser ut. Efter regeringens avisering om slopad subventioneringen på såld el har frågorna kring batterier och åtgärder för att öka användningen av sin egen solel rusat i höjden.

Energiberedskap

Världsläget samt MSB:s, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Energimyndighetens informationskampanjer har gjort att en del frågor inom detta området börjat komma in. Rådgivningen lyfter själv upp ämnet så fort det är lämpligt för att uppmärksamma medborgarna på området.

Det finns bara en dum energifråga: Den som aldrig blir ställd!

Vill du komma i kontakt med vår klimat- och energirådgivare?

E-post: EKR@simrishamn.se, telefon: 0414-81 90 00