Byggnadsvårdspris

Priset delas ut årligen för att uppmärksamma, uppmuntra och ge spridning åt goda byggnadsvårdande insatser inom kommunen.

Vinnarna av byggnadsvårdspriset 2025, Christian och Charlotta Svanfeldt, håller i plakett, blommor och diplom. I bakgrunden syns Simrishamns olikfärgade stenhus, himlen är blå.

Simrishamns kommuns byggnadsvårdspris delas ut till:

  • en varsamt genomförd renovering eller restaurering av en byggnad eller bebyggelsemiljö där traditionella material och metoder använts.
    eller
  • en kontinuerligt väl och varsamt underhållen byggnad eller bebyggelsemiljö där traditionella material och metoder använts.

En bebyggelsemiljö kan omfatta en eller flera äldre byggnader tillsammans med gårdsrum och/eller trädgård.

Alla boende eller verksamma inom Simrishamns kommun kan nomineras; enskilda personer, fastighetsägare, föreningar, företag, projekt eller andra. Nomineringar kan lämnas av alla; medborgare, byggherrar, arkitekter, byalag eller kommunens tjänstepersoner. Kultur- och fritidsnämnden utser pristagare.

Nominera till 2026 års byggnadsvårdspris!

Priset består av plakett, diplom och en prissumma om 10 000 kronor. Byggnadsvårdspriset delas ut under Arkitekturdagen, tillsammans med kommunens arkitekturpris och hållbarhetspris.

Har du någon som du vill nominera till årets byggnadsvårdspris? Maila ditt förslag med bilder och motivering till kontakt@simrishamn.se senast den 16 mars!

För frågor kring priset, kontakta kommunantikvarien, Michaela Boris-Möller på mail michaela.borismoller@simrishamn.se eller via Kontakt Simrishamn, telefon: 0414-81 90 00.

Stadgar för Simrishamns kommuns byggnadsvårdspris
Stadgar antagna av Kommunfullmäktige 2023-01-31

§1 Syfte och kriterier
Simrishamns kommun delar årligen ut ett Byggnadsvårdspris för att uppmärksamma, uppmuntra och ge spridning åt goda byggnadsvårdande insatser inom kommunen. Priset delas ut till:

  • En varsamt genomförd renovering eller restaurering av en byggnad eller bebyggelsemiljö där traditionella material och metoder använts.
    eller
  • En kontinuerligt väl och varsamt underhållen byggnad eller bebyggelsemiljö där traditionella material och metoder använts.

En bebyggelsemiljö kan omfatta en eller flera äldre byggnader tillsammans med gårdsrum och/eller trädgård.

Simrishamns kommun vill med byggnadsvårdspriset uppmuntra och engagera till dialoger om byggnadsvård och god gestaltad livsmiljö som bevarar och utvecklar upplevelsen av Simrishamns kommun på Österlen. Vilket överensstämmer med Simrishamns kommuns arkitekturstrategi som bland annat innebär att vi ska bevara våra kulturmiljöer.

§2 Mottagare av priset
Alla boende eller verksamma inom Simrishamns kommun kan nomineras; enskilda personer, fastighetsägare, föreningar, företag, projekt eller andra.

Priset ska bidra till en hållbar utveckling i enlighet med de globala hållbarhetsmålen och kommunens hållbarhetspolicy.

En varsamt genomförd renovering eller restaurering av en byggnad eller bebyggelsemiljö ska vara genomförd samt färdigställt under de sista fem åren. Om åtgärden krävt bygglov ska slutbesked ha erhållits.

§3 Nominering av bidrag
Förslag till Simrishamns kommuns byggnadsvårdspris kan lämnas av alla, det vill säga medborgare, byggherrar, arkitekter, byalag, kommunens tjänstepersoner eller av andra. Förslag lämnas till Simrishamns kommun före det datum som fastslås av kultur- och fridsförvaltningen det år priset ska delas ut.

§4 Utformning av priset
Priset består av ett diplom med motivering till fastighetsägaren samt en plakett i brons. Plaketten fästs på det belönade objektet på för detta lämplig plats. Priset består även i ett penningbelopp om 10 000 kr.

§5 Beslut om pristagare
Ett urval av de nominerade bidragen tas fram av kommunantikvarien. Pristagare utses därefter av en jury bestående av kultur- och fritidsnämndens ordförande, byggnadsnämndens ordförande, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen, kommunantikvarie och museichefen.

Kultur- och fridsförvaltningen är sammankallande för studiebesök, jurymöte samt för sammanställning och beredning av ärende. Juryn föreslår vinnare samt motiverar förslaget. Beslut om vinnare fattas av kultur- och fritidsnämnden.

Objekt kan föreslås flera år i rad. Dock kan priset bara nomineras och/eller delas ut en gång till samma objekt.

I undantagsfall kan Simrishamns kommun välja att inte dela ut priset. Priset delas ut vid större arrangemang exempelvis vid Simrishamns kommuns årliga dag om Gestaltad livsmiljö. Vid detta tillfälle delas även arkitekturpriset och hållbarhetspriset ut. Arkitekturpriset beslutas av byggnadsnämnden och hållbarhetspriset av samhällsplaneringsnämnden.

§ 6 Stadgeändring
Beslut om ändringar av stadgar för Simrishamns kommuns byggnadsvårdspris fattas av kommunfullmäktige på initiativ av kultur- och fritidsnämnden.

Tidigare pristagare

Tingshuset 1881,
Ystadvägen 38, Hammenhög
Fastighetsägare: Charlotta och Christian Svanfeldt

Motivering:
Tingshuset i Hammenhög, uppfört 1881 av stadsarkitekt Peter Boisen, är ett
representativt exempel på det sena 1800-talets tingshus med sina röda tegelfasader och medeltidsinspirerade arkitektur. Med stor känsla och respekt för byggnadens ursprungliga detaljer återställer och vårdar fastighetsägarna Lotta och Christian Svanfeldt byggnaden genom noggranna, restaurerande insatser. Via olika evenemang får besökare därtill möjlighet att uppleva denna signaturbyggnad, som successivt återväcks till liv och får fortsätta verka i ett nytt sammanhang.

Till vänster: Svart mölla med stengrund står på en grön gräsmatta mot en blå himmel. Till höger: Äldre skånegård med vasstak i naturskön omgivning med ängar och träd.

Södra Mellby mölla, Sankt Olofs mölla,
Krubbemölla och Brydestuan i Åkarp
Fastighetsägare och förvaltare: Albo härads hembygdsförening

Motivering:
Albo härads hembygdsförening äger och förvaltar flera byggnader som utgör en del av vårt gemensamma kulturarv. I Simrishamns kommun ansvarar de för Södra Mellby mölla, Sankt Olofs mölla, Krubbemölla och Brydestuan i Åkarp. Med stor varsamhet, engagemang och kunskap underhåller och renoverar föreningen byggnaderna med traditionella metoder och material. Genom olika arrangemang erbjuds besökare därtill att uppleva dessa kulturmiljöer, som på olika sätt levandegörs av föreningen. Albo härads hembygdsförening arbetar även aktivt med att sprida kunskap om byggnadsvård.

En äldre sten och tegelbyggnad skymtas bakom en bred trädstam. Rött plåttak, stenväggar, rött tegel, trä, svarta portar och gröna fönster,

Gröstorp 23:2
Gröstorps Bygata 10, Gröstorp
Fastighetsägare: Mia Almgren

Motivering:
Gröstorp 23:2 utgörs av en kringbyggd gård med höga kulturhistoriska värden. Den nuvarande fastighetsägaren har under renoveringen av gården genomfört varsamma insatser enligt byggnadsvårdens principer. Arbetet har genomförts med traditionella metoder och material, vilka är förenliga med husets ålder och karaktär. I arbetet har också äldre byggnadsdelar renoverats och återbrukats. Arbetet med Gröstorp 23:2 är sammantaget ett mycket fint och inspirerande exempel på byggnadsvård, i synnerhet på byggnadsvård som ett förhållningssätt och en process.

Kontakt Simrishamn
Kontakt Simrishamn är din väg in till samtliga frågor som rör Simrishamns kommun. Våra servicevägledare finns för dig som medborgare, företagare eller besökare.

Helgfri måndag-fredag klockan 08:00-16:30. Dag före helgdag stänger vi klockan 12:00.
Stadshuset, Stortorget, Simrishamn
Läs om kontaktcentret