Årets Simrishamnssill 2024
På Sillens dag genomfördes en tävling för att utse "Årets Simrishamnssill 2024". Målet är att utveckla en ny sillinläggning som både utmanar våra klassiska smaker och har potential att bli en framtida favorit.
Stort grattis till våra vinnare!
Söndagssill
Jan Axel Nilsson och Hans Ekström
Recept:
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 paket inläggningssill
1 fänkål
1 rödlök
1 apelsin
2 lagerblad
2 tsk fänkålsfrön
20 kryddnejlikor
20 kryddpepparkorn
20 vitpepparkorn
1 ruska dill
Gör så här:
Blanda en 123-lag av ättika, socker och vatten. Koka upp lagen med lagerblad, kryddnejlika, kryddpeppar, vitpeppar och fänkålsfrön. Låt lagen svalna.
Vattna ur sillen tre gånger och skär filéerna i lagom stora munsbitar.
Varva sillen i en burk med tunt skivad fänkål, tunt skivad rödlök, fint skuret apelsinskal utan det vita köttet och några kvistar dill. Häll lag över mellan varven.
Sätt lock på burken och ställ den kallt något dygn.
Repslagarens nya tångsill
Göran Jacobsson
Repslagaren var Lars Hallbeck, äldre bror till min farmors farfar, som i slutet av 1700-talet slog rep i Simrishamn.
Recept:
200 gram sillfilé (urvattnade salta sillfileér, som legat minst 6 timmar i ättika-vatten-saltlag och lite mortlade krydd- o svartpepparkorn samt fint skivad rödlök)
3 gram torkad Wakametång
1 gram torkad sockertång
Zest från ½ citron
3 kvistar finhackad fransk dragon
1 liten fint skivad rödlök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 liten röd chili
3 matskedar olivolja
2 dl crème fraiche
Salt, nymald svartpeppar och en gnutta kärlek
Gör så här:
Lägg tången i vatten cirka 15-20 minuter; låt den rinna av och hacka fint. Dela sillfileerna i lagom bitar och blanda allting väl i en skål. Låt stå i kylskåp tre dygn. Rör om två gånger per dag. Smaka så av och lägg upp i glasburk.
Kryddsill med rönnbär, purjolök och ett stänk gin
Peter Stoltz
Recept:
Ca 800 gram dragen och gravad småsill, skarpsill el strömming
1/2 dl brun farin
1/2 dl socker
1 msk salt
2 tsk krossad kryddpeppar
2 tsk krossad vitpeppar
1 msk mald eller färskriven ingefära
2 tsk sandel
3 lagerblad
1 tsk brunt senapsfrö
1 tsk gult senapsfrö
1 msk spansk humle eller mejram
1 dl rönnbär
En liten bit purjolök av det ljusgröna, fint skuren
2-3 cl gin
Gör så här:
Gör en 1-2-3 lag med lite extra socker. Lägg dom frysta rönnbären i lagen, tillsätt ginen och låt stå i rumstemperatur minst ett dygn.
Gravning: 8 dl vatten, 1,6 dl ättiksprit, 5 tsk salt. Rör runt tills saltet löst sig. Skölj den dragna sillen och lägg i lagen. Rör gärna om blandningen någon gång under tiden. Sillen bör gravas ca 8-10 timmar. Låt sillfiléerna rinna av efter gravningen.
Blanda alla torra ingredienser. Varva sill och kryddblandning med rönnbär och purjolök i en kruka. Låt gärna en del av rönnbärslagen följa med. Ställ i kylen ett dygn. Vänd krukan emellanåt så lagen kommer runt ordentligt.
Servera efter ytterligare ett par dygn i kylen. 2-3 rönnbär plus lite purjolök rekommenderas till varje sillbit.
Tävlingens final genomfördes på Sillens dags scen på hamnplan under ledning av tävlingsledare Viktor Vesterberg från Kålrotsakademin. Juryn bestod av Eva Thuresson från restaurang Allé på Österlen och Ted Karlberg från Karlskrona, föredragshållare på Sillens dag och författre till boken "Silldiplomati".
Senaste nyheter
Våra kommande evenemang
-
Utställning om förbjudna böcker
7 oktoberBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn -
Välkommen till vänskapsbänken
7 oktoberHamnplan i Simrishamn, bland de andra bänkarna -
Gåfotboll för alla
9 oktoberJonebergshallen -
Du som anhörig till någon med demens
11 oktoberAnhörigcenter, Försörjningsvägen 10, Simrishamn -
Tisdagshäng
15 oktoberBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn