Trygghet och säkerhet

Varje årstid har sin charm på Österlen, med härliga, varma somrar och vintrar som inte liknar något du kan uppleva någon annanstans. Varje årstid leder också till eftertanke: att en värmebölja blir en skön upplevelse och att en massa vintersnö inte blir ett problem om strömmen skulle gå.

Här har vi samlat litet övergripande information om hur du kan göra din vardag litet tryggare och säkrare.

Mer information finns att läsa på Din säkerhet.

Du kan också genomföra det här testet för att se hur ”farlig” du är.

Trygghetsvandringar

Här hittar du protokoll från tidigare genomförda trygghetsvandringar.

Var förutseende

Det kan börja brinna eller någon faller ihop medvetslös. Ibland slås el, vatten, värme och telefoner ut för längre tid än bara någon timma.

Du har då mycket att vinna på att bland annat ha tänkt på följande saker:

  • Lär alla i familjen när och hur man larmar 112
  • Lär dig de relativt enkla formerna för hjärt- och lungräddning
  • Installera en eller flera brandvarnare och ha en rejäl brandsläckare hemma och en i bilen
  • Ha en batteridriven radio med extra batterier
  • Ha en rejäl ficklampa med extra batterier

Lägg in så kallade ICE-nummer i din mobiltelefon. Då hittar räddningspersonalen lättare rätt person att ringa om någon i ditt hushåll blir skadad och inte kan kommunicera.

Tänk också på att göra motsvarande förberedelser i lämplig omfattning på din arbetsplats och i andra sammanhang. När du bor på hotell eller går på större evenemang är det alltid klokt att skaffa sig en bild av utrymningsvägarna om det börjar brinna. Det finns nästan alltid bra information att läsa på skyltar och väggar. Utnyttja den omfattande information som samhällets olika ansvariga organ har tagit fram för att underlätta för dig om något händer.

113 13 – information vid olyckor och kriser

113 13 är telefonnumret som du kan ringa för information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.

Du kan ringa 113 13 dygnet runt, året om och få prata med en operatör som svarar på dina frågor och tar emot din information.

Om du inte behöver hjälp i en nödsituation, utan bara vill ha eller lämna information om en större händelse som till exempel en storm, en influensaepidemi eller en brand, då ringer du 113 13

Märk-DNA – ett bra sätt att hindra tjuven

Märk-DNA är ett samlingsnamn på en typ av märkning som kan användas i brottsförebyggande syfte. Märkningen görs med ett syntetiskt framställt DNA och vätskan penslas på värdesaker, ungefär som nagellack. Vätskan är osynlig, men framträder under UV-ljus. Eftersom varje märkning är unik kan den spåras. Märkningen håller minst fem år på föremål.

Det är en modern stöldskyddsmärkning som är flexibel och ger en spårbarhet som avskräcker kriminella.

Märk-DNA finns att köpa i handeln hos till exempel elektronikföretag som Kjell & Co.