iPad-appar på fritidshemmen

Skapande, kreativitet och aktivitet

AnimateAnything

Låt en bild av vad som helst prata! Detta är en app som bl a är bra för blyga eftersom man kan att lägga orden in i någon annans mun, men ändå få ut sitt budskap. Det ger en möjlighet att vända på logiken och låta tingen tala till oss istället och barnen kan använda sina egna bilder att animera.

Clips

Skapa roliga små filmer med text, effekter, grafik och mycket annat. OBS! Tänk på att inte använda delning till sociala medier! Läs mer

Creaza

Creaza gör det möjligt för elever och lärare att skapa tecknade filmer med det digitala berättarverktyget Cartoonist. Den har ett brett utbud av teman, bakgrunder, karaktärer, rekvisita och ljudfiler. Användare kan också spela in ljud och ladda upp sina egna media. Creaza innehåller också hundratals färdiga aktiviteter som lärare enkelt kan tilldela sina elever. Läs mer.

Green Screen by Do Ink

Gör enkelt egna filmer med green screen-effekter. Förutom appen i sig behöver man enbart en enfärgad och färgrik bakgrund och sen är det bara fantasin och till viss del bakgrundens storlek som sätter gränserna. Läs mer.

iMotion

Skapa stop motion-filmer. Inspiration. Instruktion.

iMovie

iMovie är en kreativ app där man på ett förhållandevis lätt sätt kan kombinera video, bilder och ljud till färdiga filmer. Det finns gott om färdiga mallar som gör att resultatet blir proffsigt. Läs mer.

Puppet Pals HD Director´s Pass

En mycket rolig och lättanvänd app för barn som vill skapa tecknad film eller teater. Använd färdiga figurer eller fotografera in personer och saker i din film. Läs mer.

Stop Motion Studio

Gör animerade filmer av stillbilder med många olika effekter. Lägg till musik, ljudeffekter, text och egna bilder direkt i appen. Rita egna föremål och sudda ut enstaka detaljer eller byt ut hela bakgrunden i greenscreenläget. Läs mer.

TurfHunt

Simrislundsskolan testar om appen funkar. Mer info kommer.

Programmering

Coding Jam och Coding Awbie

Osmo Coding är ett spelsystem för iPad. Detta är blockprogrammering i den fysiska världen, i form av block som faktiskt går att hålla i. Uppgiften i spelet är enkel, en figur Awbie ska styras i en skog där den ska samla jordgubbar. Men istället för att peka på plattans skärm styrs figuren med block som placeras på bordet framför plattan. Läs mer.

Ozobot Bit

Ozobot är en liten robot på bara 3 centimeter i diameter. Den kan styras genom att man ritar banor med olika färgkombinationer. Antingen på papper eller i en app. Det finns färdiga utmaningar i 5 olika svårighetsgrad så den lämpar sig ända upp till årskurs 9. Läs mer.

Sphero Edu

Sphero är en klotformad golvrobot. Den programmeras antingen med blockprogrammering eller med textbaserat språk som påminner om C. Du kan köra Sphero på egentillverkade banor med hjälp av tejp eller kombinera med någon av de fler än 20 appar som finns tillgängliga för nedladdning. Läs mer.

LightBot: Code Hour

Programmeringspusselspel som kräver att man använder programmeringslogik för att lösa nivåer. Läs mer.

Digitalt mikroskop

Xploview

App för att använda digitala mikroskop som finns att låna hos AV Media Skåne. Mikroskopet strömmar levande bilder vilket gör det möjligt för användare att se livevideo, ta bilder och spela in videor.

Digitala böcker

Polylino skola

Polylino innehåller böcker med ljud, bild och text anpassade för åk F-6, på mer än 50 st olika språk.