Avgifter

För att räkna fram din avgift för hemtjänst och/eller hemsjukvård räknar avgiftshandläggare ut ditt avgiftsutrymme. Avgiftsutrymme = inkomster – kostnader.

I broschyren och prislistan nedan kan du se vilka avgifter som tas ut.

Där finns också ”Blankett för beräkning av avgift” som du skickar in med uppgifter om dina inkomster och utgifter när du blivit beviljad en insats.

Nya avgifter fastställs årligen av kommunfullmäktige och förändras den 1 februari. Därför får du också ”Blankett för beräkning av avgift” tillsammans med information om avgifterna i din brevlåda i slutet av januari varje år.

För att lättare kunna fylla i uppgifterna i blanketten kan du se filmen längre ner på sidan.

Prislista 2022

Prislista 2021

Avgifter inom vård- och omsorg

Blankett – autogiroanmälan

Dubbla boendekostnader

Blankett för beräkning av vård- och omsorgsavgift 2022

Vanliga frågor och tips

Om bostadstillägg

Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Är du anhörig och hjälper någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du vara behörig att göra ansökan åt din närstående.

Gör en beräkning innan du ansöker

På Pensionsmyndighetens webbplats kan du själv göra en beräkning för att se om du bör ansöka. Från januari 2022 höjs bostadstillägget och beräkningen görs därför utifrån dessa nya regler. På vår webb finns även information om hur du gör för att ansöka. Du kan också ringa vår kundservice 0771–776 776 eller besöka ett servicekontor för att få hjälp.

Räkna ut ditt bostadstillägg | Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndighetens digitala informationsmötenDu är välkommen att delta på Pensionsmyndighetens digitala möten om bostadstillägg. Det är gratis och du behöver inte anmäla dig. Under mötet får du svar på de vanligaste frågorna och kan även ställa egna frågor via en chatt. Du kan läsa mer på vår webbplats. Informationsmöte om pension | Pensionsmyndigheten