Välkommen till vänskapsbänken

Gula vänskapsbänkar finns runt om i Sverige och syftar till att sätta ljuset på psykisk ohälsa och bryta de stigma som kan finnas.

Vänskapsbänken är för alla och uppmuntrar till samtal mellan människor. Den är också en symbol för ett öppet samhälle och en påminnelse i vardagen att reflektera över sin egen psykisk hälsa.

I Simrishamn finns den gula bänken på hamnplan, mitt bland de andra bänkarna.

Två personer sitter på en gul bänk under grönskande träd.

I Simrishamn är vänskapsbänken en del av vårt arbete med att främja psykisk hälsa. Vi inspirerats av vänskapsbänkarna i Helsingborg och Malmö och även av våra grannar Sjöbo och Tomelilla.

Människor är flockdjur och mår bra av att ha sociala relationer. Även ytligare kontakter med personer vi inte känner främjar välmående och gör att vi känner större samhörighet med varandra.

 • Om du kunde ha vilket djur som helst, vilket husdjur skulle du välja då? Varför?
 • Vilka platser har du bott på? Var trivdes du bäst?
 • Berätta om en film du gillar. Vad handlar den om? Varför är den bra?
 • Berätta om ett härligt minne!
 • Om du bara fick äta en sak resten av livet, vad skulle du välja? Varför?
 • Vilken superkraft skulle du vilja ha? Varför?
 • Är du bra på något som inte så många vet om? Vad?
 • Berätta om en bok du tycker om. Vad handlar den om? Varför är den bra?
 • Vad gillar du mest att göra? Varför? När gör du det?
 • Vart skulle du vilja resa? Varför? Vad skulle du göra där?
 • Vilken uppfinning önskar du att du hade kommit på? Varför?

Simrishamns kommun har utvecklat en samtalskortlek för att bygga broar mellan människor, den heter ”More Than One Story”.

Det kan vara svårt för en person som mår dåligt att be om hjälp eller berätta hur hen känner. Då kan det hjälpa om du vågar fråga och tar initiativ till kontakt. Men hur frågar du så att personen vill berätta? Och hur blir du en bättre lyssnare? Här får du konkreta tips.

Här kan du läsa om vilket stöd Simrishamns kommun erbjuder dig som mår psykiskt dåligt eller till dig som är anhörig eller vän till någon som mår dåligt.

Vill du hjälpa till?

Vill du vara ambassadör för vänskapsbänken eller arbeta med innehåll på den här sidan? Välkommen att höra av dig till kontakt@simrishamn.se

Om du vill veta mer

Syftet med ett öppnare samtal om psykiska besvär aldrig har varit att samtalen magiskt ska få problemen att försvinna. Ingen har förväntat sig det. Men utan de där samtalen blir vägen till en lösning väldigt mycket svårare att finna.
Henrik Wahlström

Kontakt Simrishamn
Kontakt Simrishamn är din väg in till samtliga frågor som rör Simrishamns kommun. Våra servicevägledare finns för dig som medborgare, företagare eller besökare.
Helgfri måndag-fredag klockan 08:00-16:30. Dag före helgdag stänger vi klockan 12:00.
Stadshuset, Stortorget, Simrishamn
Läs om kontaktcentret