Anhörigstöd

När du som hjälper också behöver stöd

Att leva nära någon som inte klarar vardagen på egen hand kan innebära olika utmaningar. Som anhörig kan du behöva veta vart du ska vända dig i olika frågor. Du kan också behöva stöd för egen del.

Det behöver inte finnas släktskap mellan dig som anhörig och den person du stöttar. Du kan till exempel vara en god vän, arbetskamrat eller förälder/familjemedlem/släkting. Personen du hjälper kan vara ett barn eller en vuxen med en psykisk eller fysisk sjukdom, ett beroende eller missbruk eller en funktionsnedsättning.

Kommunens anhörigstöd syftar till att du som anhörig ska bevara din kraft, ork och energi samt undvika egen ohälsa.

Vad kan du få hjälp med?

  • enskilda samtal för stöd och vägledning i din situation
  • tips om vart du kan vända dig med olika frågor
  • möjlighet att träffa andra anhöriga i liknande situation
  • föreläsning/utbildning

Stödet är kostnadsfritt. Samtalen som sker enskilt eller i grupp dokumenteras inte. Anhörigkonsulenten arbetar under sekretess och har tystnadsplikt.

Om du lever nära någon som har en demenssjukdom finns kommunens demensteam som resurs och kan ge samma stöd som anhörigkonsulenten, både enskilt och i grupp.

På gång under våren -23

8 maj ”Må-bra-dag” för anhöriga 

– för att främja egen hälsa och välbefinnande
Välkommen att ta del av skogsbad under ledning av Marianne Larsson, professionell guide samt andra aktiviteter med fokus på egen återhämtning.
Deltagandet är kostnadsfritt, begränsat antal platser. Korvgrillning och fika ingår. Kläder efter väder. Möjlighet finns till värmestuga och toaletter.
Arrangörer: Anhörigkonsulenterna i sydöstra Skåne 
 
Plats: Marietorps naturskola, Skogsvaktarevägen 92 i Ystad
Tid: 8 maj, kl. 14-19 eller del av tid
 
Deltagandet är kostnadsfritt, anmälan klicka här 

25 maj ”Berätta aldrig det här” Välkommen till en inspirerande och hoppfull kväll med föreläsaren och författaren Frida Boisen 

Frida delar med sig av sin personliga resa när hennes mamma tog sitt liv och berättar hur hon hanterade skam, skuld, tystnad, hemligheter och till slut bröt tystnaden. Idag har hon en mängd verktyg som hon delar med sig av, där hopp och berättande är viktiga ledstjärnor.

Under kvällen leder Frida ett panelsamtal kring olika ämnen som rör psykisk hälsa tillsammans med Mikael Cadier, personligt ombud och Sofia Spetz, anhörigkonsulent.

Vad behöver du som hjälper och hur kan du som själv mår dåligt hitta vägar vidare? Du står inte ensam, det finns hjälp att få!

Plats: Marint centrum, Skeppet

Tid: 25 maj kl. 17.30-19.30

Deltagandet är kostnadsfritt, anmälan klicka här 

En antologi med ett urval texter och skrivövningar från en skrivkurs för anhöriga hösten/våren 20-21

Läs och låt dig inspireras. Är du intresserad av att delta in en skrivkurs framöver kan du höra av dig till anhörigkonsulenten. Klicka här för att läsa antologin 

Information med anledning av coronaviruset och covid 19

Nka (Nationellt kompetenscentrum anhöriga) har samlat information kopplat till covid-19 på sin hemsida som kan vara till nytta för dig som anhörig.

SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) har publicerat information/stödlista för psykisk hälsa i kristid med användbar information riktad till alla åldrar.