Välfärdsteknik – digital teknik som ökar självständigheten

Alla kan vi behöva stöd och hjälp någon gång i livet. Många gånger kan det kännas konstigt och annorlunda – du är van vid att klara sig själv. Den tekniska utvecklingen ger oss nya möjligheter att erbjuda dig stöd och hjälp på ett annorlunda, nytt och bättre sätt. Målsättningen för oss när vi lanserar eller provar ny teknik är att den ska öka din trygghet och få dig att känna dig mer självständig.

Här nedanför kan du läsa mer och se filmer om den teknik vi på Simrishamns kommun redan har eller provat i vårt arbete inom stöd och omsorg.

Bokebacken är ett särskilt boende i Sankt Olof. Vi på socialförvaltningen ville ha ett ställe där vi kunde prova olika nya tekniska lösningar – för att se om de fungerar och om det är något vi ska föra in på fler ställen.

Just nu testar vi möjligheten att koppla våra trygghetslarm med tillsyn via kamera. Istället för att gå in och titta till den boende kan personalen nu – vid bestämda tider – se i sin telefon att det är lugnt och slipper störa. Man kan också använda kameran kopplat till ett rörelselarm och titta till när larmet signalerar och bedöma om det finns behov av att gå in eller inte.

En lugn och ostörd natt ger bättre kvalitet för aktiviteter under dagen!

Hur funkar trygghetskameran? Se filmen här:

På flera av våra särskilda boenden har vi “spa-avdelningar” med anpassade badkar som är lätta att ta sig i och ur. Ett skönt avslappnande bad ger en känsla av välbehag och kan lindra värk, oro, frusenhet.

Hur funkar badkaret? Se filmen här:

På flera av våra särskilda boenden finns gungstolen som du ser i filmen. Det är ingen vanlig gungstol – tillsammans med ett tyngdtäcke, avkopplande musik och kuddar som gör att du sitter skönt – vaggas du skönt och får möjlighet att koppla av.

Gungstolen hjälper till vid oro och kan vara ett alternativ till medicinering.

Hur funkar gungstolen? Se filmen här:

Just nu testar ett antal personer i Simrishamn en läkemedelsrobot. Att hjälpa till med medicin är en vanlig arbetsuppgift för personal inom stöd och omsorg. Det är inte ovanligt att man tar sin medicin både morgon, middag och kväll och då kan det bli att flera ur personalen kommer hem till dig.

Att själv sköta sina mediciner med hjälp av roboten kan kännas skönt. Sen kommer personalen och hjälper dig om du behöver.

Hur funkar läkemedelsroboten? Se filmen här:

En träningscykel vet vi alla vad det är – att hålla sig i form är bra för oss både gammal och ung. Men tänk att samtidigt som du tränar kunna cykla precis var du vill?!

Socialförvaltningen i Simrishamns kommun har ett antal upplevelsecyklar som alternerar mellan våra olika boenden.

På en skärm visas gatuvyn i google-maps och den hänger med i svängarna när du cyklar. Du kan välja mellan att cykla på nya platser eller kanske cykla på de gator du gjorde som liten.

Hur funkar upplevelsecykeln? Se filmen här:

Att kommunicera är en grundläggande mänsklig rättighet – alla kan inte tala, men alla kan kommunicera. Fungerande kommunikation är en förutsättning för delaktighet i vardagsliv och på samhällsnivå.

För att en person ska kunna uttrycka sig och förstå utifrån sina förutsättningar, behövs en kommunikativ miljö där omgivningen anpassar kommunikationen efter behoven och stimulerar samspel.

Alternativ och kompletterande kommunikation är en samlingsterm för insatser som ska förbättra en persons möjlighet att kommunicera. Exempel på alternativ och kompletterande kommunikation är:

  • bilder, fotografier och symboler
  • tecken som stöd eller teckenkommunikation
  • talande hjälpmedel, pratapparater och samtalsapparater

Hur funkar läsplattan? Se filmen här: