Välfärdsteknik – digital teknik som ökar självständigheten

Alla kan vi behöva stöd och hjälp någon gång i livet. Många gånger kan det kännas konstigt och annorlunda – du är van vid att klara sig själv. Den tekniska utvecklingen ger oss nya möjligheter att erbjuda dig stöd och hjälp på ett annorlunda, nytt och bättre sätt. Målsättningen för oss när vi lanserar eller provar ny teknik är att den ska öka din trygghet och få dig att känna dig mer självständig.

Här nedanför kan du läsa mer och se filmer om den teknik vi på Simrishamns kommun redan har eller provat i vårt arbete inom stöd och omsorg.

Bokebacken är ett särskilt boende i Sankt Olof. Vi på socialförvaltningen ville ha ett ställe där vi kunde prova olika nya tekniska lösningar – för att se om de fungerar och om det är något vi ska föra in på fler ställen.

Just nu testar vi möjligheten att koppla våra trygghetslarm med tillsyn via kamera. Istället för att gå in och titta till den boende kan personalen nu – vid bestämda tider – se i sin telefon att det är lugnt och slipper störa. Man kan också använda kameran kopplat till ett rörelselarm och titta till när larmet signalerar och bedöma om det finns behov av att gå in eller inte.

En lugn och ostörd natt ger bättre kvalitet för aktiviteter under dagen!

Hur funkar trygghetskameran? Se filmen här:

På flera av våra särskilda boenden har vi “spa-avdelningar” med anpassade badkar som är lätta att ta sig i och ur. Ett skönt avslappnande bad ger en känsla av välbehag och kan lindra värk, oro, frusenhet.

Hur funkar badkaret? Se filmen här:

På flera av våra särskilda boenden finns gungstolen som du ser i filmen. Det är ingen vanlig gungstol – tillsammans med ett tyngdtäcke, avkopplande musik och kuddar som gör att du sitter skönt – vaggas du skönt och får möjlighet att koppla av.

Gungstolen hjälper till vid oro och kan vara ett alternativ till medicinering.

Hur funkar gungstolen? Se filmen här:

  • Ett växande antal personer i Simrishamn har numera en läkemedelsrobot. Att hjälpa till med medicin är en vanlig arbetsuppgift för personal inom stöd och omsorg. Det är inte ovanligt att man tar sin medicin både morgon, middag och kväll och då kan det bli att flera ur personalen kommer hem till dig.

Att själv sköta sina mediciner med hjälp av roboten kan kännas skönt. Sen kommer personalen och hjälper dig om du behöver.

Hur funkar läkemedelsroboten? Se filmen här:

En träningscykel vet vi alla vad det är – att hålla sig i form är bra för oss både gammal och ung. Men tänk att samtidigt som du tränar kunna cykla precis var du vill?!

Socialförvaltningen i Simrishamns kommun har ett antal upplevelsecyklar som alternerar mellan våra olika boenden.

På en skärm visas gatuvyn i google-maps och den hänger med i svängarna när du cyklar. Du kan välja mellan att cykla på nya platser eller kanske cykla på de gator du gjorde som liten.

Hur funkar upplevelsecykeln? Se filmen här:

Att kommunicera är en grundläggande mänsklig rättighet – alla kan inte tala, men alla kan kommunicera. Fungerande kommunikation är en förutsättning för delaktighet i vardagsliv och på samhällsnivå.

För att en person ska kunna uttrycka sig och förstå utifrån sina förutsättningar, behövs en kommunikativ miljö där omgivningen anpassar kommunikationen efter behoven och stimulerar samspel.

Alternativ och kompletterande kommunikation är en samlingsterm för insatser som ska förbättra en persons möjlighet att kommunicera. Exempel på alternativ och kompletterande kommunikation är:

  • bilder, fotografier och symboler
  • tecken som stöd eller teckenkommunikation
  • talande hjälpmedel, pratapparater och samtalsapparater

Hur funkar läsplattan? Se filmen här: 

I våra verksamheter finns många gånger möjlighet att träffa riktiga djur. Men vi har också robotkatt/hund eller terapikatt/hund som man också kan säga – som ett allergivänligt komplement. Dessa används främst på våra demensenheter. Djuret rör sig och låter när du klappar det eller rör det. Djuret har en lugnande effekt vid oro. Många gånger ger katten eller hunden oss något att prata om tillsammans.

I hemtjänsten är nu i mitten Juni 2021, ett antal av ”Vätskepåminnaren Ulla” på väg ut till våra äldre för att testas i den förhoppningsvis varma sommaren. Detta är en färgglad liten sak som man fäster med ett silikonband runt en vattenflaska eller ett glas. Om du efter 40 minuter inte har kommit ihåg att dricka så börjar Ulla blinka. Så snart du tar en klunk påbörjar nedräkningen igen.

Detta ”kit” ska några personer som får stöd och hjälp från hemteamet (del av hemtjänsten) få testa efter sommarsemestrarna 2021. Lamporna, tryckplattan och strömbrytarna monteras trådlöst i bostaden. När det är mörkt ute och du lämnar sängen tänds lampan i till exempel sovrummet, hallen och badrummet upp, för att minska risken att du faller och skadar dig på väg till och från badrummet. När du är tillbaka i sängen släcker du enkelt alla lamporna med ett enda tryck.  

Den här surfplattan i jätteformat finns nu i slutet av Augusti på plats på Ankarets särskilda boende. Ytterligare ett exemplar ska inom kort flytta ut i en av våra andra verksamheter. Tanken är att flera verksamheter ska få möjlighet att prova. Skärmen som är höj- och sänkbar kan även fällas till ett bordsläge. Säkerhetsglaset gör den tålig och du kan använda dina händer, din käpp, bollar, penslar och så vidare för att ta dig runt bland de olika funktionerna, flytta spelpjäser, spelkort, måla, kasta pil, spela airhockey, skapa musik, mönster, dreja och en massa annat. Du kan även ha videosamtal med dina nära och kära i stort format så du kan se din kärestas nya rynkor eller barnbarnens ljuvliga bebisvalkar! Den kan även användas för att visa dokument och annat i samband med möten och utbildning.