Offentlig upphandling som bröllopstal?

I helgen gifte sig en av mina barndomsvänner och när jag satt och funderade på hur jag skulle lägga upp mitt tal så ställde jag mig den rubricerade frågan. Går det att få in offentlig upphandling i ett bröllopstal på ett bra, roligt och framför allt kärleksfullt sätt? Tja, jag gjorde i alla fall ett ärligt försök!

Jag tänkte hålla det här talet i form av en historia. Det kan vara så att hela eller delar av historien är helt påhittad, men det överlämnar jag åt er som lyssnar att bedöma.

En natt för några år sedan ringde A hem till mig. Du hade varit ute och festat, så det är inte ens säkert att du kommer ihåg historien. A berättade i alla fall att han länge hade letat efter någon att stadga sig med, men inte visste riktigt hur han skulle välja. Jag minns inte hela konversationen ordagrant, men den avslutades i alla fall med något i stil med:

– Marcus, jag vet ju att du jobbar med offentlig upphandling – skulle du vilja hjälpa mig att hitta en livskamrat?

Nu verkar vissa av er redan tro att den här historien är 100 % påhittad, men det kan jag garantera er att den inte är. Jag jobbar faktiskt med offentlig upphandling. Och vem, om inte en offentlig upphandlare, är bäst lämpad att hjälpa en person med sina kärleksbekymmer? Jag sa till A som jag brukar säga till verksamhetscheferna i kommunen:

– Ok, jag ska hjälpa dig. Men först måste vi bestämma vilken utvärderingsmodell vi ska använda.

När du genomför en offentlig upphandling måste du leta i hela EU, vilket innebär 250 miljoner potentiella anbudsgivare av Eus totalt 500 miljoner invånare. Och nu ska ni inte tro att jag är fördomsfull, jag gav tidigt A tips på olika sätt att öka antalet anbudsgivare. Men han var väldigt tydlig – det var bara kvinnliga anbudsgivare som var intressanta.

Men tillbaka till utvärderingsmodellen. Lagen om offentlig upphandling innehåller två olika modeller för att utvärdera anbud – Den ekonomiskt mest fördelaktiga, vilken innebär att du väger samman pris och kvalitet för att hitta det anbud som är bäst inte bara ekonomiskt, utan även med hänsyn taget till andra kriterier. Den andra utvärderingsmodellen är lägsta pris. Den rekommenderar jag INTE i den här typen av upphandling.

(Och, för att undvika problem senare i kväll – M, älskling, min fru, du ska veta att du INTE är resultatet av en lägsta pris-upphandling. Du kommer alltid att vara den ekonomiskt mest fördelaktiga för mig.)

Innan jag ger mig in på vilka kriterier man bör använda för utvärdering så ska jag bara prata kort om kravspecifikationen. En kravspecifikation har man för att göra en grovsortering, där man tidigt i processen kan sålla bort de mest olämpliga anbudsgivarna. Här kan man ställa obligatoriska krav, till exempel på högsta tillåtna ålder, maximal tjänstevikt, bra sittkomfort, ett välfungerande avgassystem eller många hästkrafter. Ja, nu är detta alltså exempel från vår senaste fordonsupphandling i kommunen, jag kommer inte ihåg vilka krav A ställde på sin livskamrat – förutom då att det skulle vara en kvinna.

Efter grovsorteringen av anbudsgivare är det dags att göra en utvärdering av de som klarat minimikraven. Jag sa att A får själv välja vad han lägger vikt vid, men gav honom några värdefulla tips på vägen. Varje person får förstås själv välja vad som är viktigt när man letar efter partner, men jag delade i alla fall med mig av tre kriterier som jag skulle säga är extra viktiga när du ska spendera resten av ditt liv med någon.

Nummer 1: Lagarbete. Att ha en partner som är bra på lagarbete gör livet väldigt mycket enklare. En av de största fördelarna med att vara i ett förhållande med någon är att man kan hjälpa varandra igenom livets svåra stunder. När en person mår dåligt, kan den andra stötta och hjälpa till med vardagen tills personen kommit på fötter igen.

Nummer 2: Snällhet. Du vill ha en partner som gör det där lilla extra, som tänker på dig även när du inte förtjänar det. Som fixar en extra god middag en vardagskväll utan att förvänta sig något i gengäld, eller som städar toaletten när du är trött trots att det egentligen är din vecka. Som ger en komplimanger och uppskattning när man gjort något bra. Att leva ett liv fullt med små gester av snällhet och omtanke är mycket enklare än att leva ett liv utan dem.

Nummer 3: Utstrålning. Det behöver kanske inte förklaras så mycket närmare, men ni kommer spendera mycket tid tillsammans under resten av era liv – så se till att hitta en partner som har samma humor som du, som delar i alla fall något av dina intressen och helt enkelt som du tycker om att umgås med.

R, jag har träffat dig flera gånger tidigare och jag tycker att du är en jättebra tjej på alla sätt och vis. Jag tror att du och A passar perfekt ihop och att ni kommer få ett långt och lyckligt liv tillsammans. Och glöm aldrig, att av alla kvinnliga invånare i hela EU så kommer du alltid att vara den som är ekonomiskt mest fördelaktig för A.