Funderingar mellan två jobb – drömmen om kölappar

Idag skriver Helena Sävefjärd, Skövde kommun (men från och med imorgon Alingsås kommun), om sina tankar kring att byta arbetsplats. Intressant och tankeväckande!

Hur startar man bäst på en ny arbetsplats och hur får man med sig ett okänt gäng till riktigt bra samarbeten? Det är något som jag funderar över när jag idag är frivilligt mellan två jobb och snart börjar på en ny arbetsplats, på en ny upphandlingsenhet och bland ett nytt stort gäng kollegor.

Som upphandlare är det inte alltid så enkelt att få med sig några kollegor från myndighetens verksamheter till att skriva en kravspecifikation och tycka till om ett avtal, för att kunna skriva ett riktigt bra upphandlingsdokument inför den nya avtalsperioden. Jag har bjudit in till möten dit väldigt få har kommit, jag har fått höra att kollegor inte får möjlighet att komma, jag har ringt upp en chef för att övertyga denne om att hen skulle få möjlighet att komma loss för att träffa mig och andra i en upphandling. Den gången lyckades jag inte övertyga chefen, kollegan dök aldrig upp även om hen själv gärna ville. Som tur var fanns det en person i en av de fem kommunerna, som upphandlingen gällde, som kunde komma och som gärna ville påverka, tillsammans gjorde vi två vårt bästa för att få till en bra upphandling och ett bra avtal!

Nu när jag ska börja i en ny kommun och med ett gäng nya upphandlingar vill jag ju gärna få möjlighet att samarbeta med kollegor som vill vara med och påverka! Drömmen är ju att behöva sätta upp en kölappsmojäng utanför upphandlingsenhetens kontor eftersom så många vill vara med och berätta vad som funkar och inte funkar med dagens upplägg i avtalen och för att tycka till i kommande upphandlingar! Efter att ha läst artikeln om Ulrika Ajax, Avtalsförvaltning AB, i senaste nyhetsbrevet från SOI (Sveriges Offentliga Inköpare) önskar jag verkligen att snart få uppleva LOA; lagen om attraktion! Ulrika berättar att LOA handlar om att jag kan attrahera det jag vill ha istället för att vara den som jagar! Tänk om jag kan attrahera mina nya kollegor till att vara med i mina expertgrupper alldeles självmant istället för att vara den som jagar, det hade varit något! Fråga mig gärna om några månader om hur min nystart blev, då hoppas jag kunna berätta att det är kö i korridoren!