”Hej där, upphandlingsmänniska!”

Idag skriver Helena Sävefjärd, Alingsås kommun, ytterligare ett bra inlägg om livet som offentlig upphandlare.

När läste du senast en nyhetsartikel som handlade om offentlig upphandling? Hade artikeln en positiv eller en negativ ton? Jag blir då och då ganska frustrerad över att det är så få positiva nyheter som rapporteras om offentlig upphandling och inköp, vi är ju många som varje dag gör vårt allra bästa inom området. Det arbetet resulterar i en hel del bra affärer men jag tycker att vi är väldigt dåliga på att berätta om dessa. Istället blir det fokus på det som strular; leverantörsövergångar som inte blev som det var tänkt, om otillåtna direktupphandlingar och att skattepengar inte används på bästa sätt. Att det finns ett stort intresse av att rapportera om detta har jag full förståelse för och tycker också att det är bra. Det som stör mig är att alla affärer som blir riktigt bra för den upphandlande myndigheten/enheten och för leverantörerna försvinner i mängden av mindre positiva nyheter eller rapporteras inte över huvud taget.

Jag läste igår några rader i Michael Salibas bok ”Du kommer aldrig att bli nåt” och funderade på vad som är min motivation när det gäller mitt jobb. Jag halkade in i upphandlingsvärlden för snart 14 år sen, på det där välkända bananskalet, när jag började som upphandlingsassistent. Jag hade ingen aning om vad offentlig upphandling var, men fastnade direkt. Nu är min främsta motivation att göra ett så bra jobb som möjligt så att den negativa bild som finns kring offentlig upphandling och inköp blir något lite ljusare.

Häromdagen mötte jag en kollega som hälsade på mig med orden; ”Hej där upphandlingsmänniska!”. Jag tar det positivt att mina kollegor märker att jag har ett stort engagemang för mitt jobb! För något år sen fick jag den här följdfrågan från en 20-åring efter att jag berättat vad jag jobbar med; ”Och det tycker du är kul?”. Om inte jag själv, som den upphandlingsnörd jag är, kan berätta på ett positivt sätt om mitt yrke för andra som kanske aldrig hört talas om offentlig upphandling, vem ska då göra det? Min önskan är att jag själv och många med mig blir bättre på att berätta att det är väldigt roligt och inspirerande att jobba inom offentlig upphandling och inköp och att vi tillsammans åstadkommer ett stort gäng bra affärer som är värda lite uppmärksamhet. Hänger du på?