Offentlig-Privat Innovationssamarbete (OPI)

Idag skriver Olle Sanfridsson, verksamhetsutvecklare på Region Skånes koncerninköp, om sin tankar kring Offentlig-Privat Innovationssamarbete!

Hej inköpsfolk och andra spännande människor,

Det är en förmån för mig att få dela tankar med er här på Upphandlingsbloggen om den offentliga affären!

Jag har en del erfarenhet inom offentlig upphandling och arbetar på Koncerninköp i Region Skåne och har gjort så sedan regionen bildades 1999. Denna fantastiska affärsresa kommer jag att återkomma till i något senare inlägg. Men idag är det OPI som upptar mina tankar.

Vad är OPI? ”Det är två parter, en offentlig och en privat, som arbetar gemensamt med ett tydligt utvecklingsmål” enligt en ”upphandlingsnörd” på området, advokat Catharina Piper. Offentligt-Privat Innovationssamarbete! Ska det vara nödvändigt med ytterligare modeller för upphandling? Ja, detta är både spännande och mycket intressant för att finna bra och nya lösningar för framtiden.

I veckan var jag på ett seminarium just om OPI. Där talades det bland annat om Nordvästra Skånes Renhållnings AB framgångsrika, och Sveriges första, OPI. Renhållningsbolaget kunde testa ny teknik, det nya systemet, i samarbete med privata företag i lugn och ro. Efter genomförd OPI kan det nu bli aktuellt med upphandling, i vanlig ordning.

Våra vänner på andra sidan sundet har kommit längre på det här området, så det är naturligt att vi också behöver snegla på danskarna hur de arbetar med OPI. Det finns ju en del utmaningar som vi inom offentligheten på den här sidan sundet behöver lösa inför framtiden. Mina tankar är nu igång efter OPI-inputen i veckan… inom vilket område kan vi nyttja OPI? Svaret på den frågan återstår…

På mitt nattduksbord ligger nu ”Offentlig-Privat Innovationssamarbete – En handbok”, framtagen av Helsingborgs stad tillsammans med bland andra Lunds universitet och danska Gate 21. Rekommenderas!

Ladda ner nattduksbordslektyren här: OPI

God läsning!