Vad är upphandlarens fokus?

Idag skriver Helena Sävefjärd om upphandlarens fokus:

Har du haft möjlighet att läsa vad bloggaren hos Mercell tycker är offentliga upphandlares fokus och hur vi arbetar? Om inte finns texten här.

Jag har skrivit en text där jag bemöter de flesta att de påståenden som nämns men av olika anledningar har jag inte skickat iväg texten för publicering. När jag nyss läste den igen kom jag fram till att den inte ska publiceras, en anledning till det är att jag vill jobba och leva utifrån de värdeord som gäller på min arbetsplats; respekt, öppenhet och engagemang. Leva efter låter kanske lite väl starkt, men jag tänker faktiskt så. Jag vill vara en person som är öppen, jag vill visa andra respekt och jag vill vara engagerad. Vilka värdeord har din arbetsplats och hur tänker du kring de orden?

På min förra arbetsplats hade jag en kollega som varje gång vi möttes i korridoren eller i trappan stoppade sina fingrar i öronen. Hon brukade också sucka, mumla och skaka på huvudet. Anledningen till det var mina klackar. En period hade hon sitt kontor nära upphandlingsenhetens kontor och då hände det ganska ofta att hon drog igen sin glasdörr så att glaset skallrade. Anledningen till det var att våra korridorsdiskussioner störde. Jag tror iallafall att det var anledningen, jag borde redan första gången det hände frågat henne hur läget var eller stannat henne i korridoren och ställt samma fråga första gången fingrarna stoppades i öronen. Som ni förstår gjorde jag det inte, jag snarare stampade ännu lite hårdare i golvet och snackade skit hos mina kollegor. Jag är inte stolt över hur jag bemötte min kollega, jag visade inte henne respekt, jag var inte tillräckligt intresserad och öppen för att försöka förstå hur hon upplevde situationen och jag hade inte engagemanget att reda ut detta vilket troligtvis påverkade hennes engagemang.

Vart vill jag komma? Jo, jag vill vara öppen. Jag vill visa respekt för andras åsikter och synpunkter, jag vill vara engagerad och jag uppskattar andras engagemang. Därför väljer jag att endast kommentera blogginlägget så här; jag instämmer med textförfattaren om att vi upphandlare vill göra ett så bra jobb som möjligt, men vårt uppdrag är inte endast att tillgodose våra uppdragsgivares intressen, vårt uppdrag är mycket större än så! Vi vill till exempel påverka samhällsutvecklingen, vi vill se till att skattepengar används på bästa sätt så att vi som upphandlande organisationer får bra leveranser, att leverantörerna har rimliga förutsättningar att klara uppdragen till rimliga ersättningar och vi eftersträvar ett riktigt bra samarbete under avtalsperioden! Det är mitt fokus som offentlig upphandlare. Vad är ditt?