Gästinlägg: Praktik, vecka 1

Hej!

Mitt namn är Natalie och jag studerar till offentlig upphandlare/inköpare på TUC yrkeshögskola. Jag har haft turen att få en praktikplats på Simrishamn Kommun och ska vara här på 12 veckors praktik. Lite kort om min bakgrund är att jag har jobbat inom servicebranschen i över tio år och har studerat lite olika kurser på universitetet men aldrig riktigt hittat vad jag verkligen vill syssla med i framtiden.

Hur jag fick upp ögonen för upphandlingsyrket är att jag för drygt två år sedan började följa Slöseriombudsmannen på Facebook och fick därmed en inblick i vad upphandling är och vad det innebär för samhället. Hur spenderas våra skattemedel? Varför slösas så mycket pengar bort? Jag kände direkt att detta var spännande och jag sökte upp mer information om vad arbetet som upphandlare innebär och vägen till yrket. Jag jobbade sedan ett par år tillbaka som flygvärdinna och trots att jag älskade mitt jobb så visste jag att jag ville vidareutbilda mig för att ha en karriär där jag inte ständigt är på resande fot. Ett halvår senare sökte jag till utbildningen och kom in på distans på TUC Jönköping med närträffar i Huskvarna ca två gånger per termin. Sedan i våras har tyvärr närträffarna skett online på grund av Corona, men det har inte blivit en större förändring för oss då vi är en distansutbildning i grunden.

Det som drog mig till att studera till upphandlare utöver den samhällsviktiga affärsnyttan en upphandling ska tillföra, är yrkets olika dimensioner. Det är en blandning av de juridiska och ekonomiska bitarna, den breda kommunikationen och projektformen som används dagligen, kontakten med olika branscher samt samarbetet internt inom verksamheten som offentlig upphandling innebär, som verkligen lockade mig.

Jag har precis påbörjat fjärde och sista terminen som avslutas med praktik och ett examensarbete. Det ska bli otroligt spännande och framförallt lärorikt att få praktisera på kommunen och prova på att upphandla olika typer av varor och tjänster.

Första veckan har precis passerat och veckan har gått med stormsteg. Den första dagen så fick jag en gedigen introduktion av Marcus (som givetvis är min handledare) och med kollegan Frida fick jag en genomgång av upphandlingar som jag kommer att få upphandla den närmaste tiden, under stöttning och handledning.

I genomgången med Marcus gick han igenom grunden för offentlig upphandling hur processen samt rutinerna ser ut för just Simrishamn kommun. Jag fick en väldigt trevlig rundtur i stadshuset och fick hälsa på alla anställda som jobbade på plats. Jag fick även delta på ekonomiavdelningens avstämningsmöte de har på måndagar och fick där se ytterligare några nya ansikten.

Jag har fått en arbetsdator och tillgång till alla system så jag kan jobba med upphandlingarna i TendSign och komma åt alla dokument som jag behöver, så nu är det bara att sätta igång och utforska denna värld.

Jag har under veckan satt igång och jobbat med en upphandling av leasing till en maskin som ska annonseras i dagarna. Det är verkligen en helt annan sak att få använda sina teoretiska kunskaper i praktiken och upphandla på riktigt. Det finns så mycket att lära och så mycket mer som ska falla på plats, därför kommer de kommande veckorna bli en positiv utmaning.

Jag har även suttit med på ett möte under veckan och haft avstämning på eftermiddagarna med Marcus och Frida, där vi har summerat dagen.

Min summering av första veckan är att jag kommit igång på bästa sätt och nu känns det som att jag är på god väg till att bli en kompetent upphandlare. Det ska bli kul att se vad som väntar framöver och därför tänkte jag (på uppmaning av Marcus) helt enkelt skriva ett blogginlägg i veckan där jag berättar om min praktik och mina upplevelser.

Jag kanske kan vara till nytta för framtida praktikanter som vill ha en liten inblick i vad man faktiskt får ta del av på arbetsplatsen när man är student och vad yrket innebär vecka till vecka. Samtidigt kan mitt bloggande vara ett hjälpmedel för mig att reflektera och dokumentera min upplevelse.

Jag hoppas ni vill följa min tid här!

Natalie