Gästinlägg: Praktik, vecka 12 (Sammanfattning praktikperiod)

Sammanfattning, 4 januari-26 mars

Hoppas alla fått en fin påsk ledighet.

Denna vecka tittar jag tillbaka på mina veckor som praktikant.

Vi börjar med.. 

Praktikens höjdpunkt
Vet faktiskt inte riktigt vart jag ska börja. Min praktik har varit fantastisk. Jag kan inte understryka nog, vikten av att praktiskt testa sina teoretiska kunskaper under utbildningen. Jag har lärt mig så otroligt mycket och utvecklas enormt under de senaste 12 veckorna. Att vara på en arbetsplats och aktivt jobba med den kunskap man har samlat på sig under studietiden är ovärderligt.

Första dagen var verkligen en av höjdpunkterna på praktiken, att få träffa min handledare och andra anställda inom kommunen validerade mycket för mig. Den dagen fick mig att känns att min resa nya karriär startar på riktigt.

Simrishamns upphandlingssystem med rutiner, riktlinjer, dokumentsunderlag etc. Den väl strukturerade inköpsfunktionen som jag möttes av har verkligen underlättat enormt för mig som praktikant. Marcus har gjort ett fantastiskt arbete under de senaste sju åren med sitt strategiska upphandlingsarbete. På så sätt har jag kunnat få en fin start och nästan omgående kunnat stå på egna ben genom att upphandla självständigt.

“Höjdpunkten” är ju framför allt upplevelsen av själva praktiken personer och kontakter jag har mött längs vägen. Alla möjligheter som jag fått och det har bara ännu en gång påvisat hur hur hjälpsamma alla i upphandlings- och inköpsbranschen är.

Sist men inte minst så har bloggandet varit en stor höjdpunkt. Att kunna reflektera vecka för vecka och skapa dialog har varit givande.

Praktikens reflektion
Vikten av LIA/praktik. Den delen av utbildningen som utgör ungefär en fjärdedel av utbildningsperioden är verkligen ovärderlig.

Precis som jag gick igenom i rubriken ovan, “praktikens höjdpunkt”, vill jag än en gång reflektera och lyfta vikten av vad ett lärande i arbete (LIA) har för tyngdpunkt för den framtida yrkesrollen. Som jag nämnt tidigare har jag studerat en hel del olika ämnen på universitet tidigare. Det som jag landade i där och delvis varför jag vände mig till en yrkesutbildning var just för att jag behövde en praktisk erfarenhet. Oavsett hur mycket teoretisk kunskap jag lär mig eller försöker få in i mitt huvud så når inte kunskapen sin fulla potential utan praktiska inslag.

Reflektion av praktiken eller snarare en summering av praktiken är ju att den är oerhörd viktig, det är något som fattas, inte i alla men många utbildningar som erbjuds på universitetet. Som jag gått in på tidigare så har ju också Corona ställt till det för många utav oss det har varit väldigt svårt att hitta en praktikplats. Eftersom praktiken är så en sån stor del av vår utbildning så är den också väldigt viktig att genomföra trots oförutsedda händelser.

Då min första praktikperiod för knappt ett år sedan inte blev av så var det ännu viktigare för mig att jag fick genomföra min andra praktikperiod (som också är lite längre) som den enda och första praktikperioden. Därav hamnade jag i Simrishamns kommun, den historien kan ni läsa i ett lite tidigare blogginlägg. Det jag vill komma fram till det är det var väldigt viktigt för mig att få den här praktiken perioden genomförd för att jag kände att nu måste jag verkligen ta igen och lära mig dubbelt upp. Det har sporrat mig att lära mig ännu mer, att kämpa ännu hårdare och verkligen ta vara på varenda chans som kommer min väg. Det har varit ytterst viktigt för att jag ska kunna få en snabbare utvecklingskurva och nu i efterhand tycker jag verkligen att jag fått den dos av praktiskt arbete som jag behöver för att kunna känna mig som en kompetent upphandlare.

En annan sak som är av vikt som diskuterades på ett avstämningsmöte mellan mig, min handledare och min utbildningsledare var vikten av att komma till en passande arbetsplats. Det är väldigt viktig att komma till rätt plats och få en handledare som är engagerad och förstår vilket stöd denne behöver vara för praktikanten. Jag hade då turen att få en väldigt bra praktikplats med en enastående handledare på många sätt som visat att han har ett stort engagemang för yrket, ett stort engagemang att dela sin kunskap och ett stort engagemang att hela tiden vidareutvecklas samt hitta nya lösningar. Med andra ord kan man säga att jag verkligen fick det jag behövde för att komma till en nivå i utvecklingskurva som jag själv strävade efter och som även utbildningsformatet strävar efter att den studerande ska uppnå.

Det viktigaste är att helt enkelt se till att du hittar en praktikplats för dig och en handledare som passar dig. Det är viktigt för dig som individ och din utvecklig för din framtida yrkesroll. Det är även viktigt för handledaren, att personen i fråga känner sig att den har åtagit sig ett uppdreg som denne kan fullfölja.

Praktikens lärdom/ahaupplevelse
Inspireras och lär av varandra mellan verksamheterna!

En aha upplevelse har ju verkligen varit att det verkligen är ett tajt gäng i den här branschen. Alla vill verkligen hjälpa varandra, sprida sin kunskap, lärdomar, misstag, innovationer samt hur de ser på framtiden. Det utstrålar verkligen den här familjära känslan att alla vill att alla ska vara med på tåget, på framtids tåget och ta sig framåt tillsammans för i slutändan så spelar du inte då någon roll ifall 10 kommuner i framkanten och är fantastiska utan det är viktigare att alla är med i förändringsresan och utvecklar svensk offentlig upphandling. Att alla på något sätt gör sin resa, en resa som kommer se väldigt annorlunda ut för alla kommuner. Det kommer ta olika lång tid för att uppnå en mer strategisk och en mer hållbar upphandling framöver. Det kommer vara en resa som egentligen aldrig tar slut för alla verksamheter behöver ständigt utvecklas och förfinas för att bli bättre. Att ha i åtanke är att vår värld runt omkring oss som också kommer leda till att det ständigt kommer bidra till en offentlig upphandling i förändring.

Det finns något fint med offentlig upphandling och och jag har verkligen förstått vikten av att vi kan lära av varandra och genom att samarbeta på så sätt som det görs idag kan det ta svensk välfärd framåt och gemensamt ge den det lyft som den behöver.

 • Skapa nya kontakter, LinkedIn är ett bra verktyg för det
 • Offentlig upphandling är så mycket mer än LOU
 • Ta vara på tiden, var driven och pusha dig själv för att få en fin utvecklingskurva

Praktikens tankeställare
Det var en hel del tankeställare under denna härliga 12 veckors resa. Några av de var bland annat:

 • Vad behöver jag göra för att bli en bättre upphandlare?
 • Vilken är den rätta metoden att använda inom offentlig upphandling?
 • Ge dig tid och utrymme att fylla en upphandlares skor/roll. Det tar tid att lära sig och bli en strategisk upphandlare…se allt som en lärdom och förfina hela tiden
 • Va inte rädd för att söka hjälp eller svar från andra
 • Gör det bästa utav din praktiktid, ta ingenting för givet och va inte rädd för att ta dig an nya främmande arbetsuppgifter
 • Använd dig av alla källor och sökmotorer som finns tillgängligt för att söka efter kunskap, tips, svar, nya metoder mm.
 • Det sker ständigt förändringar och mycket diskuteras veckovis om nya rättspraxisen, innovationer inom offentlig upphandling med mera. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad inom det senaste i branschen. Tips är att signa upp sig på de största nyhetsbreven från olika upphandlingsplattformar, statliga som privata

Praktikens bästa
Alla lärdomar, nya kontakter, intryck, hejjarop, bloggen och Marcus som handledare. Listan är lång!

Min topp tre

 • Förtroendet från min handledare – det var en bra boost för självförtroendet
 • Att få stå på egna ben – det pushar en framåt och utmanar en ständigt
 • Utvecklingskurvan- praktiken ger så mycket kunskap och stärker och vidareutvecklar den teoretiska kunskapsbanken man besitter enormt mycket

“Post praktik” – Framtidsutsikter
Nu kommer det i april och maj månad vara stort fokus på examensarbetet och en Yh-kurs i hållbar upphandling som jag läser parallellt med min deltidstjänst på Simrishamns kommun som upphandlare. Det kommer vara två intensiva månader framöver och det ser jag fram emot.

I maj tänkte jag uppdatera här igen och berätta hur min första månad varit, för er som är intresserade av livet efter praktiken.

Tusen tack för att ni följt min resa så här långt!

Tack till min otroliga handledare och fortsatta mentor Marcus som varit ett otroligt stöd och inspiration! Tack till Lars Johan för att du gett mig förtroendet att jobba som upphandlare i kommunen en tid framöver.

Vi hörs i maj!

Varma hälsningar

Natalie