Post praktik, post examen, post Corona?

<Inlägget är skrivet av Natalie Seyoum>

Hej allesammans!

Nu var det på tiden att göra ett gästinlägg och uppdatera er lite på vad jag har haft för mig den senaste tiden.

Nu närmar det sig två månader sedan jag avslutande min praktik och nu är det ännu en sak som kommit till ända, min tvååriga yrkesutbildning.

I fredags examinerades jag och mina 24 klasskamrater vid TUC yrkeshögskola och vi kan nu titulera oss offentliga upphandlare/inköpare. Stort GRATTIS till oss!!!

Som allt annat varit det senaste året, skedde examensceremonin digitalt. Det var lite surrealistiskt att sitta vid datorn och ha en sådan speciell dag i ens liv ske via Teams, samtidigt fascineras jag över hur det på ett sätt kändes som en del av det normala.

Ceremonin var över förväntan, vår utbildningsledare hade planerat en fin avslutning för oss och en lärare från vår första kurs inom upphandling/inköp närvarade. Det blev en riktigt succé och han gav oss en fin summering över vad vi har att vänta av yrket och branschen. Tack Martina Valfridsson och Tobias Hägglund för att ni förgyllde vår dag. I tider som dess är jag tacksam att vi nådde vår slutliga destination med de utmaningar som varit det sista året.

Ni kanske undrar vad har jag gjort de senaste två månaderna sen vi hördes sist?

Jag har fortsatt min resa på Simrishamns kommun som många av er vet, jag har jobbat deltid som upphandlare vid sidan av studierna och helt enkelt fortsatt med mina upphandlingar. Jag och Marcus (min kollega och före detta handledare) har tittat på uppkommande upphandlingar och planerat hur vi ska jobba framöver.

De sista tidens studierna har varit att skriva ett examensarbete, det blev inom ämnet avtalsförvaltning som jag skrev tillsammans med min vän och klasskamrat Evin Aslan.

Vi gjorde en studie som undersökte i vilken utsträckning upphandlande myndigheter arbetar med avtalsförvaltning samt vilka faktorer som påverkar detta. Studien genomfördes med hjälp av 32 deltagare som har relevanta roller i upphandlingsprocessen tillhörande upphandlande myndigheter runt om i landet.

Examensarbetet gav stora insikter i hur en upphandlare/upphandlingschef/avtalscontroller och en upphandlande myndighet bör agera, samt vilka arbetsmetoder som krävs för att öka kvalitén och avtalsförvaltningens närvaro. Avtalsförvaltningen ska vara en del av upphandlingsprocessen. I dagsläget finns det stora brister i de flesta verksamheter som deltog i studien. Detta innebär ett stort problem för den goda affären och äventyrar den rättssäkerhet som upphandlingsprinciperna är till för och som måste upprätthållas vid varje offentligt inköp.

Utöver studierna på TUC har jag även påbörjat en kort YH-utbildning i ”Hållbar Upphandling”. Kursen sträcker sig en bit in på sommaren med ett kortare uppehåll för att fortsätta med ett avslutande arbete i slutet av augusti. Min förhoppning är att kunna dra nytta av mina nya kunskaper och implementera det i vårt hållbarhetsarbete inom kommunens upphandlingsarbete, för att vi ytterligare ska kunna bidra till en cirkulär upphandling.

Det är så det ser ut för mig just nu och en bit framöver.

Jag kommer alltså att fortsätta min resa i Simrishamn och det känns otroligt tryggt och glädjande då jag påbörjat min karriär med Marcus som vägledare. Jag ser fram emot våra planer vi har för hösten och att vi tillsammans fortsätter utveckla inköpsfunktion till det bättre!

Det är lite vemodigt att utbildningen är över, det har varit en otroligt intensiv men givande tid. Trots att ett kapitel är avslutad och jag är färdigutbildad så vet jag att det som väntar är ett aktivt lärande framöver. Det finns mycket kunskap och utveckling som väntar, det är verkligen charmen med yrket. Det finns alltid okänd mark att kliva på och utvecklingsområden att utforska, det ser jag extra mycket fram emot!

Jag vill också passa på och adressera att vi just nu söker vi en LIA-praktikant till hösten, se Marcus tidigare inlägg på bloggen, där hittar ni all information. Hoppas det kan vara av intresse för er som studerar till upphandlare 😀

För att knyta ihop säcken av hårt arbete, inspiration, stöttning, hejarop, vägledning, nya insikter, hinder och lösningar så fick jag en fin utnämning från skolan under examensceremonin. Jag blev utsedd till “Årets offentliga upphandlare” av TUC.

Det kändes verkligen som att cirkeln blev sluten på något underligt sätt. Även om det inte går att likställa med Marcus utmärkelse ”Sveriges offentliga inköpare” från SOI förra året, kan det väl sägas att jag är på väg i rätt riktning. Inte att glömma att jag har Marcus mycket att tacka för, att jag först och främst fick chansen att praktisera under en pandemi och som bonus fick jag en fin plattform via bloggen att nå ut till andra. Genom mitt bloggande fick jag möjlighet att sätta mig in i mina tankar och på så sätt få de på pränt. Det har varit ett mycket bra sätt att få grepp om lärandet.

Spolar vi fram till realtid så väntar nu semester runt hörnet innan det blir dags att jobba som upphandlare på heltid. Jag hoppas på att vi återgår till en någorlunda normal tillvaro senare i höst och att alla får sitt vaccin i god tid. Jag kommer att återkomma med ett nytt inlägg under sommaren, till dess så önskar jag er alla en riktigt trevlig sommar!

Jag vill passa på att tacka er alla som följt min resa det senaste halvåret, det har varit en fröjd.

Nu väntar nya mål och det ska bli kul att se vilken prägel den resan kommer få.

Ta hand om er!

//Natalie Seyoum, Upphandlare

Simrishamns Kommun