Välfärdsteknikmässa 2022

Den 5 och 6 Maj bjöd Socialförvaltningen in medborgare, anhöriga, personal i Simrishamns- och övriga kommuner i sydöstra Skåne till Välfärdsteknikmässa på Skeppet, Marint Center i Simrishamn.

I samband med mässan erbjöds besökarna att utvärdera mässan och så här blev resultatet:

Här kan du klicka om du vill läsa Ris och Ros gällande mässan.

Mässans innehåll:

Socialförvaltningen engagerar

Bilder: Foton på sidan återgivna med benäget tillstånd från de utställande företagen.

Ergonova

För dig som har svårt att få ro eller känner dig otrygg kan denna gungstol vara till hjälp. Med sina försiktiga, lugna rörelser och mjuka basvibrationer åstadkommer den en behaglig taktil stimulans. För en del är gungstolen den enda platsen de kan får ro att vila.

Företagets presentation
Koncept och hjälpmedel för avslappning, återhämtning och ökat välbefinnande.
Vi utvecklar och erbjuder koncept och hjälpmedel för avslappning, återhämtning och ökat välbefinnande – på jobbet, i offentliga miljöer och i hemmet.
Vår ambition är att kunna erbjuda så flexibla och skräddarsydda lösningar som möjligt, med olika förslag på utrustning, utbildning och verktyg för ökat välbefinnande. Vi harmånga års erfarenhet och kunskap gällande stress och återhämtning, en kunskap vi vill använda och sprida i arbetslivet.
Vi hjälper företag och organisationer till långtidsfriska medarbetare och vård- och omsorgsgivare att minska och förebygga besvär hos personer med olika funktions nedsättningar.
Vi har också knutit experter inom olika områden till oss som samarbetspartners, för att säkerställa att det vi erbjuder alltid är det bästa. Feedback, idéer och önskemål från vårakunder är också en viktig del i utformningen av våra koncept.
Produkterna håller absolut högsta klass när det gäller mångsidighet, funktionalitet och kvalitet.
Välfärdsteknik, sinnesstimulerande hjälpmedel, roterande vårdsängar, produkter och koncept för en bättre vardag.

www.ergonova.se

Evondos

Från Evondos kommer läkemedelsrobotarna som vi använder oss av sedan några år tillbaka. 

Moment som man gör varje dag och flera gånger om dagen är lätt att glömma bort men läkemedelsroboten hjälper dig. Roboten laddas med dina färdigdoserade läkemedel, så kallat APO-dos, och programmeras utifrån vilka tider du ska ta din medicin. När tiden är inne så serverar roboten snällt din medicin och en vänlig röst uppmanar dig att ta den. Den påminner dig ett par gånger och skulle det vara så att du inte tar din dos så tar roboten hand om medicinen och skickar ett meddelande till hemsjukvården om att du har missat din dos. Behöver du resa bort några dagar kan du med hjälp få ut alla doserna för perioden. Eller så får roboten kanske följa med dig? Läkemedelsrobotarna finns hos flertalet personer i hemtjänsten och även några inom LSS verksamheter. 

Företagets presentation: 

Evondos läkemedelsrobot påminner vårdtagaren när det är dags att ta sina läkemedel, följsamheten i medicinutgivningen är över 99 procent. Vårdtagarna får rätt medicin i rätt tid och en ökad självständighet och frihet. 

För vårdorganisationen finns det vinster i form av mindre stress, möjlighet att kapa morgonrusningstopparna och att lägga ett bättre schema under hela dagen. Personalen kan fokusera på de arbetsuppgifter som kräver mänsklig kontakt i stället.

Evondos är marknadsledande i Norden gällande läkemedelsrobotar. Företaget har för nuvarande cirka 300 kommuner som kunder i Norden varav drygt 80 i Sverige.

Hemsida (evondos.se)

Bild på läkemedelsautomaten Evondos

Logon för Evondos

Exor live

Exor live är till stöd för vår rehabpersonal att skapa individuella träningsprogram förvar och en som behöver det. I programmet finns små filmer som visar hur varje moment ska genomföras. Med träningsprogrammet som blir digitalt kan du sedan utföra din träning själv hemma när det passar dig eller så har din fysio- eller arbetsterapeut delegerat till medarbetarna i hemtjänsten att de ska hjälpa dig genomföra programmet. Du följer programmet enklast via dator eller surfplatta. Företaget har även träningsprogram som kommunen kan låta alla medborgare få del av som en del i det viktiga hälsoförebyggande arbetet.

Företagets presentation:
Dela kvalitetssäkrade övningar och professionella träningsprogram!
ExorLive är Nordens ledande leverantör av digitala verktyg inom träning och rehabilitering. Vi levererar en effektiv, enkel och säker välfärdsteknologi tillhälsotjänster i din kommun.
Över 200 svenska kommuner har valt oss som leverantör och vi har nyligen levererat en lösning till Socialstyrelsen nya app «Smart motion» som ska främja fysisk aktivitet för alla anställda i Sverige.
Våra lösningar ökar samarbetet mellan professionella, stöttar personal som bistår medträning och gör det enkelt att erbjuda träning till alla invånare.
I vår databas finns det tusentals av kvalitetssäkrade träningsprogram och övningar med video, text och beskrivning.

https://www.exorlive.com

Goes Art

Musikkuddar bidrar till att skapa lugn, ro och en ökad känsla av trygghet. Kudden kan du få i din famn för att lättare koppla av och somna eller bara få en stunds vila under dagen. Med sitt mjuka ljud och ett lätt vibrerande är det en uppskattad produkt som snabbt ger effekt. Om du svänger runt med den så ökar musikens intensitet och du stimuleras till mer rörelse.  

Musikkudden har ett mjukt och behagligt fodral och en ficka att stoppa in handen i. 

Bild: inmuRELAX

Från samma företag har socialförvaltningen köpt in det interaktiva spelet Tovertafel för både nytta och nöje. Dessa spel och aktiviteter stimulerar och aktiverar både kropp och knopp. Tovertafel består av en projektor som monteras i taket och kan användas föraktiviteter på bord eller på golvet beroende på användarnas rörelseförmåga eller vad man vill träna på för stunden. Tovertafel finns på Bokebackens särskilda boende i Sankt Olof.
Tovertafel har sitt ursprung i Holland.


Företagets presentation:
Vi ger vardagen en ny mening! Varför måste hjälpmedel för vård och omsorg se ut som de alltid har gjort? Vi på GoesArt erbjuder nyskapande och lättanvänd teknik som ger vardagenen ny mening. Våra produkter ger framförallt omtanke och stöd till personer medkognitiva utmaningar, till exempel demens. Men faktum är att alla – personal, vänner och anhöriga – kan ha glädje av våra produkter. En möjlighet att ha en fin stund tillsammans.

Bilden visar ett av de interaktiva spelen med färg

Bild: Tovertafel

Goesart – En bättre vardag

K-IT Yeticare

Interaktiva spel finns i flera varianter men Yetitablet är så mycket mer. Skärmen och spelen är både för nöje och för träning. Lösningen möjliggör ett aktivt deltagande även med nedsatt fin och grovmotorik eftersom man kan använda hela handen att styra med, en boll, en pensel och så vidare. Yetin engagerar och aktiverar både den som är aktiv vid skärmen såväl som de som finns i närheten. Yetin innehåller aktiviteter som känns meningsfulla för en ensam användare, två till fyra personer eller för ett helt gäng som till exempel vill ge sig ut på en trevlig digital resa. Skärmen kan även användas som stämningshöjare i olika sammanhang med olika miljöbilder, en stor brasa eller varför inte en härlig bokskog i vårskrud.
Yetitablet kan dessutom användas som tv- bildskärm i mötes- samlingsrum.
Yetin är en surfplatta i jätteformat med touchfunktion och förutom de special designade aktiviteterna i Yeticare-appen så kan alla möjliga appar laddas ner från vanliga appbutiken. Skärmen har ett säkerhetsglas och är monterad på ett motordrivet stativ som gör att skärmen enkelt kan höjas, sänkas, vinklas eller fällas till bordsläge.

Företagets presentation:
K-IT Sweden AB är en av Sveriges ledande leverantörer av digitala skärmar, multi-touchlösningar och aktivitetsskärmar.

K-IT Sweden har några helt unika Multitouch lösningar såsom aktivitetsskärmen Yetitablet med YetiCare, multitouch table, transparent skärmlösning HypeBox och även helt unika lösningar inom Digital signage t.ex. portabel gatupratare Wayo. Vi arbetar med digitala skärmlösningar både till privata företag och offentlig sektor. 

https://kitsweden.se

Logon för K-iT

Komikapp

Från Komikapp kommer ytterligare en variant av de interaktiva spel som socialförvaltningen köpt in. Denna variant, Mobii Komiaktiv, kan enkelt flyttas mellanolika rum och kan användas för att projicera aktiviteter både på bord för sittandeaktiviteter, på täcket i sängen eller på golvet för att stå, gå, hoppa eller köra igenom olika figurer med rullstol. Mobii finns för närvarande på Skönadals särskilda boende i Simrishamn.
Till mässan har Komikapp även med sin produkt Joywest som med hjälp av musiken uppmuntrar till dans och rörelse. De visar även sitt VR-glasögonpaket för att ensam eller tillsammans med någon vän eller våra medarbetare dela digitala upplevelser och miljöer i en 3D-värld.
Komikapp är också ett av flera företag som säljer de populära digitala husdjuren som hundar och katter. Dessa finns på samtliga våra särskilda boenden men är inköpta från annat håll.

Företagets presentation:
Komikapp är ett företag i hjälpmedelsbranschen. Med kunskap, respekt och ansvar utvecklar vi tjänster och produkter som höjer livskvalitet och delaktighet för människor med särskilda behov, anhöriga och personal. Produkterna och tjänsterna ingår alla inom områdena sinnesstimulering och kognition.
Komikapp vill genom mötet med människor förmedla kunskap om, väcka nyfikenhet och behov av kognitiva hjälpmedel och sinnesstimulerande produkter. Vi vill vara enbanbrytande kraft i samhället som gör skillnad.
Komikapp är rikstäckande i Sverige. Vår marknad sträcker sig även till de skandinaviskaländerna och Europa.
Vi finns för människor med extra behov.

https://www.komikapp.se/aldreomsorg/

Logon för Komikapp

Socialförvaltningen visar larmlösningar

Tunstall är leverantör av den trygghetslarmslösning som vi använder. Vanligast ärtrygghetslarmet som de flesta som har hemtjänst använder sig av. På nätterna kan vi ge dig digital tillsyn för att skapa trygghet utan att störa den viktiga nattsömnen. Iföretagets sortiment finns även rörelsevakter, larmmattor, passagelarm, EP-larm, alltför att kunna anpassa utifrån var och ens behov och ligga steget före och kunna ge hjälp och stöd i rätt tid.
Ytterligare lösningar finns att ta i bruk och har väckt verksamhetens nyfikenhet som GPS larm, larm i kombination med brandlarm med mera.

Socialförvaltningen presenterar Mobil omsorg

För att kunna ge dig och övriga nära 1000 personer i hemtjänst och på boende i vår kommun rätt hjälp och stöd, på de tider och på det sätt vi kommit överens om så behövs det stöd till medarbetarna och en god planering. Till hjälp för detta har vi verksamhetssystemet Lifecare från TietoEvry. För att ha informationen nära till hands i arbetet och för att kunna dokumentera i nära anslutning till en händelse så finns systemet tillgängligt i vård och omsorgs mobiltelefoner, i en bärbar dator eller i en surfplatta. Så om du undrar varför vård och omsorgspersonalen håller på med sinamobiler i samband med att de besöker dig så är det för att kunna ge dig bästa möjliga stöd. I telefonen finns till exempel en checklista om vad de ska hjälpa just dig med vid varje tillfälle och hur hjälpen ska ges, det finns kontaktuppgifter till dina närstående och det finns en planering för vem de ska besöka under sitt arbetspass. Det finns även uppgifter om när och av vem det är planerat att du ska få nästa besök. Så fråga gärna eller be att få titta nästa gång.

Sundbad

Badkaret från Sundbad finns tillgängligt på de flesta av kommunens äldreboenden och gör det möjligt även för dig som inte längre är så rörlig att kunna sjunka ner i det varma vattnet och njuta av ett bad. Det varma vattnet kan bidra till att lindra både oro och smärta.

Sundab AB – SUNDBAD

Wera Welltech

För att ge dig en god omvårdnad är det av stor vikt att lära känna dig och veta lite om din bakgrund. För detta ändamål använder vi oss av en levnadsberättelse som du eller ofta dina nära och kära skriver. I synnerhet är denna berättelse viktig om du själv har fått svårt att berätta. För att underlätta börjar det komma digitala levnadsberättelser och WeraWelltech visar på mässan en sådan lösning. Samma företag har även med sig sin lösning för att med hjälp av en film och bildbank hjälpa till att väcka minnen till liv, hjälp för arbetet med reminiscence.

Företagets presentation:
Vår vision är att alla förtjänar ett gott liv hela livet ut. Genom att sätta personens bästa i fokus och nyttja IT och digitaliseringens möjligheter förbättrar vi för den enskilde personen, anhöriga och familjer, men också för den viktiga omsorgspersonalen. Detta skapar stor nytta för omsorgen, äldreboenden och därmed kommuner och samhället i stort.
Vi erbjuder konsulttjänster och produkter inom e-hälsa och välfärdsteknik. Samarbetarmed norska företaget VilMer och presenterar deras tjänster MinMemoria och Televindu.

Wera Welltech – Välfärdsteknik – Ett gott liv livet ut

Socialförvaltningen prospekterar

ComfortSystem

När vi blir äldre eller drabbas av ohälsa blir våra kroppar ofta sköra. En del av oss blir tunga medan andra blir mycket tunna. Oavsett så är det svårt att hjälpa någon att vända sig i sängen utan att det medför obehag. Som hjälp för både dig som behöver hjälp med den personliga omvårdnaden eller för dig som medarbetare så kommer det fler och fler bra lösningar. ComfortSystem är på mässan för att visa exempel på sina lösningar.

Företagets presentation: 

ComfortSystem Scandinavia AB har sedan starten 1987 utvecklat och marknadsfört medicintekniska produkter med ett tydligt syfte; vi ska bidra till en bättre vårdmiljö för både vårdtagare och vårdgivare, samtidigt som vi skapar förutsättningar för ekonomiskt hållbara investeringar – alltid med människan i fokus. 

Sedan 1987 har vi samlat på oss erfarenhet och kunskap kring de behov och utmaningar man inom vården ställs inför. ComfortSystem har alltid genomsyrats av en drivkraft att erbjuda en service och ett engagemang utöver det vanliga. Det innebär att när ni väljer oss som leverantör ska ni känna er trygga i ert val, och ni ska få de absolut bästa produkterna tillsammans med vår kunskap och vårt engagemang - Vår erfarenhet är er trygghet.  

https://www.comfortsystem.se/

Logon för ComfortSystem

Leardal ”Nursing Anne” Geriatric Simulator

För att kunna ge dig bästa möjliga stöd och vård och för att inte själva få skador, behöver de som ska hjälpa dig träna för att hålla sina kunskaper färska och även lära sig nya saker och metoder. Med hjälp av simulatorn ”Anne” kan medarbetarna träna sinafärdigheter på både sjukvård och omvårdnad såsom förflyttningar, bästa sättet att hjälpa till att klä av eller på någon, sätta kateter, ta prover och flertalet andra av de moment som är vanligt förekommande inom kommunens hälsa, vård och omsorg.
På mässan erbjuder företaget även dig som besökare möjlighet att prova på att använda en hjärtstartare.

Nursing Anne kommer att vara på plats på mässan från Torsdag ca kl. 13 fram till Fredag kl. 14.

Nursing Anne Simulator Geriatric | Laerdal Medical

Robotics care -Hygienassistenten Poseidon

Detta företag har lösningar för en nära framtid som gör oss nyfikna. Företaget har tagit fram hygienassistenten Poseidon som möjliggör för dig att klara att duscha och tvätta håret självständigt även när din rörelseförmåga är nedsatt. Personal kan ändå behöva finnas till hands för hjälp före och efter duschen men du kan hantera de mest personliga delarna själv. I enkäten till hemtjänsttagare som gjordes hösten 2021 frågade vi vilken välfärdsteknik man kunde tänka sig att använda och då handlade det övervägande om teknik till hjälp för hygien och personlig omvårdnad. 

Poseidon – Robotics Care

Bild på hygienassistenten Poseidon

Socialförvaltningen exemplifierar

Biblioteket

Biblioteket är på plats för att informera om vilket stöd och hjälp de kan ge i vardagen. I bibliotekets ordinarie verksamhet kan du få hjälp att hantera din smarta telefon eller surfplatta. Under maj månad följer teknikhjälpen även medbokbussen ut i byarna.
Via biblioteket kan du så klart låna böcker men även talböcker och få hjälpmed andra anpassningar för att ta del av det kulturella utbudet. Biblioteket är även en plats för gemenskap.
På mässan kommer biblioteket att visa Daisyspelare, Legimus, Biblio, app för e-böcker, bibliotekets streamade tjänster för film och ljudböcker samt tjänsten Boken kommer, en tjänst som biblioteket erbjuder funktionsvarierade som inte kan komma till biblioteket. Dessa tjänster kan du få hjälp med att ladda ner på plats på mässan.

Bild på bokbussen

https://www.simrishamn.se/kultur-och-fritid/bibliotek 

Sparbanken Syd

Med en smarttelefon är det mycket i vardagslivet som har blivit enklare när man väl känner sig trygg med tekniken. Du kan sköta mycket av dina vardagsärenden hemma och för att du ska komma igång och våga använda lösningarna så finns Sparbanken Syd på plats för att lotsa dig igenom bland annat BankID och Swish.

https://www.sparbankensyd.se/

Willys

Matbutikerna i vår kommun har redan före eller under pandemin skapat lösningar för oss medborgare att kunna få hem dagligvaror på olika sätt. Flera butiker erbjuder möjlighet att beställa varor via din telefon eller surfplatta. Där kan du se bilder av olika varor och få ta del av butiken erbjudanden. Du kan själv eller med hjälp från närstående eller personal i lugn och ro och när som helst på dygnet beställa dina varor. Flera butiker erbjuder även att köra hem varor eller att kunna hämta sina ihop-packade varor utan att behöva gå in i butiken.
Willys finns på plats under båda mässdagarna för att visa och informera dig om hur det fungerar.

Handla mat online | Willys

Socialförvaltningen tipsar

Det finns flera tjänster och produkter som kan underlätta i vardagen, produkter som underlättar för dig att fortsätta klara olika moment eller som stöd för minnet. Du kan köpa en del i fysiska butiker och apotek men störst sortiment hittar du via nätet i olika hjälpmedelsbutiker. Socialförvaltningen har med sig en del produkter och lösningar för att tipsa om sådant du kan köpa själv.

Socialförvaltningen presenterar:

VR glasögon

Socialförvaltningen har köpt in ett par omgångar VR-glasögon och håller på att ta reda hur viska kunna använda dem på olika sätt och för olika syften. Vi har även köpt in en VR-kamera. Tankarna är att kunna bjuda på digitala upplevelser som verkligen känns som att du är där på riktigt även när förmågan och möjligheten att resa eller ge sig ut på äventyr har minskat. Följ med och bestig en bergstopp, vandra i skogen, följ med kanalbåtarna i Holland, slå dig ner på en bänk på Ströget i Köpenhamn och njut av vimlet eller möt djuren på Afrikas savann. Om du behöver hjälp att förstå och förbereda dig inför en situation kan t ex ett digitalt tandläkarbesök eller ett digitalt besök i våra dagligaverksamheter vara till hjälp. Med hjälp av glasögonen kan du också bara få vara en stund i en härlig miljö som kanske lindrar oro och smärta för en liten stund. 

Mat och måltider

Hösten 2021 anställde socialförvaltningen en dietist som hjälp för att utveckla ett gott arbeta med kost och nutrition inom äldreomsorgen. Dietist Anna Ingvarsson är på plats på mässan för att ge råd och tips om mat och måltider för seniorer. Som stöd för en god kosthållning finns appar att ladda ner på din smarta telefon eller surfplatta. Anna visar exempel på detta. Lika viktigt är det med rätt bestick, tallrikar och glas eller muggar för att så långt det är möjligt självständigt kunna äta och dricka när rörelseförmågan, finmotoriken och kraften minskar, synen försämras och skakningar kan tillkomma. För att underlätta finns flera olika hjälpmedel att köpa. På mässan presenteras några exempel.

Socialförvaltningen rekryterar

Bemanningsenheten

Framtidens arbetsplats -så kommer det att vara för många. Äldreomsorgen kommer att generera ännu fler arbetstillfällen framöver med anledning av den befolkningsutveckling vi ser framöver. Men redan nu finns det plats för dig som vill arbeta i en spännande och givande vardag. Välfärdstekniken kommer att synas allt mera som ett komplement till de viktiga mänskliga mötena för att kunna bibehålla den höga kvalitet som äldreomsorgen i Simrishamns kommun håller även när ännu fler behöver stöd.   

Vuxenutbildning vård och omsorg

För att trygga vården och omsorgen för dig som medborgare även framåt i tiden behöver nya personer utbildas. Vuxenutbildningen är på plats för att informera och svara på frågor för den som är nyfiken på detta yrkesområde.

Socialförvaltningen informerar

Omsorgshandläggare

Med information och kunskap om vilket stöd som finns att få blir man trygg oavsett om du är närstående eller själv börjar komma upp i åren. Omsorgshandläggarna finns på plats för att informera och svara på dina frågor om vilket stöd som finns att få och hur man går till väga för att ansöka.
Omsorgshandläggarna kan även informera om fixartjänsten som finns tillgänglig för att du ska kunna få hjälp med mindre, praktiska göromål hemma och inte utsätta dig föronödiga risker med att stå på stegar, ramla över sladdar och så vidare.

Anhörigstöd och Förebyggande av ensamhet hos äldre 

Sofia Spetz är anhörigkonsulent i vår kommun och finns till stöd för anhöriga inom allasocialförvaltningens målgrupper. Stöd finns att få enskilt eller i grupp, digitalt eller på plats på Bergengrenska gården i Simrishamn. Anhörigkonsulenten arbetar även tillsammans med LSS och vård och omsorg för att skapa en anhörigkompetentsocialförvaltning. Anhörigkonsulent har ett nära samarbete med personligt ombud som finns till för personer med psykisk ohälsa för att motivera och lotsa till rätt hjälp.
Du som känner att du vill göra en insats för de som känner sig ensamma kan också vända dig hit då anhörigkonsulenten även samordnar frivilliginsatser i vår kommun i samarbete med Väntjänst.
Bertil Jönsson är ett känt ansikte i vår kommun då han i många år arbetat med att ge människor stöd i olika sammanhang. För närvarande driver han projekt för att minskaensamheten hos äldre med inspiration från FROME-modellen från England. I sambandmed detta är han del av flera pågående initiativ. Bland annat “Bänken” i Hammenhög, samarbete med riksföreningen Äldres hälsa samt Österlenprojektet.

Socialförvaltningen rekommenderar

Café Stinsen

För att du ska kunna fylla på med energi under mässan och orka ta del av alla smarta lösningar så finns Café Stinsen på plats med fikaförsäljning till en rimlig peng.  

Café Stinsen drivs av deltagare inom LSS daglig verksamhet och har i vanliga fall sin verksamhet i stationshuset här i Simrishamn. Förutom att baka, driva caféet och ställa upp på mässor tar de emot beställningar från kommunens verksamheter i samband med möten och besök.

   

Bilden visar två av caféets medarbetare ståendes bakom cafédisken, med ett stort fat nybakade kanelbullar framför sig.

Klicka här för att läsa mer om hur Socialförvaltningen arbetar med välfärdsteknik