Österlens museum

Österlens museums logotype

Välkommen till Österlens museum!

Det händer alltid spännande saker på museet. I menyn till vänster hittar du information om museets verksamhet. Det är gratis att besöka vår vackra Linnéinspirerade trädgård och museibutik där du hittar fina saker och presentartiklar från Österlen! Fri entré till utställningarna från 2018.

Aktuella händelser

Nedanför hittar du vad som är på gång på Österlens museum. Läs om aktuella utställningar, arrangemang och aktiviteter som sker på museet, i trädgården och ute i det österlenska landskapet.

20150603_131452Insamlingsstopp 2018-2019!

Österlens museum ska flytta till ett nytt magasin! Beslutet om att vi ska få ett nytt, ändamålsenligt magasin för de stora samlingarna och arkivet är efterlängtat och något vi jobbat för i många år. Det nya magasinet blir i det så kallade Lyckebyhuset på Skansens industriområde här i Simrishamn. Här kommer vi att kunna samla alla föremål under ett och samma tak. På sikt ska allmänheten kunna komma och titta på samlingarna på plats i det nya magasinet.

Flytten kommer att ta all vår uppmärksamhet och kraft under en ganska lång period. Det tar tid att packa, flytta och packa upp 230 000 föremål. Därför kommer vi att ha insamlingsstopp under flyttperioden. Det träder ikraft den 1 december 2017 och gäller sedan under hela 2018 och 2019.

Har du föremål, foton eller arkivalier som du vill skänka? Vi ber er ha tålamod under flyttperioden och behålla era saker därhemma fram tills vi är på plats igen år 2020.

Har du frågor kring våra samlingar eller om gåvor till samlingarna - kontakta gärna vår föremålsantikvarie Ulrika Wallebom per mail ulrika.wallebom(at)simrishamn.se

Konst_Ellen TrotzigKonsthistorier - Ellen Trotzig och Simon Stålenhag 

Visades onsdag 24 januari kl 20.00 i SVT 2

I somras hade Österlens museum besök av Sveriges Television under inspelningen av Konsthistorier, säsong 2. Museichef Lena Alebo tog emot och visade konst av Ellen Trotzig ur museets samlingar. Konsthistorier är en programserie i SVT där nutida konstnärer möter konstnärer ur det förflutna under rubriker som "porträtt", "landskap" eller "mytologi". I veckans program närstuderar Simon Stålenhag landskapsmålaren Ellen Trotzig. Ellen Trotzig har kallats Österlens första målarinna. Hennes dagböcker visar att hon var en introvert och komplicerad person som hade naturen som sin stora kärlek, vilket också syns i hennes mäktiga landskapsmålningar. Konstnären Simon Stålenhags landskap är dystopiska och fyllda med robotar och science fiction-element. Bilderna har gjort honom internationellt uppmärksammad och hyllad, även långt utanför konstkretsar.

"Konsthistorier" är en pedagogisk och allmänbildande programserie i SVT som låter oss få vandra sida vid sida med dem som har som jobb att närstudera verkligheten och förvandla den till konst. Det är mycket inspirerande. Gå in på SVT Play och se programmet där: https://www.svtplay.se/video/16723001/konsthistorier/konsthistorier-landskap-sasong-2-landskap?start=auto&tab=2017

Slå katten ur tunnan!_beskurenSlå katten ur tunnan!

Måndag 19 februari kl 15

För tredje året i rad får vi vara med om en gammal, traditionell dansk-skånsk lek, där vi tävlar om vem som blir årets Kattakung/drottning. I fjol fick vi en Kattadrottning, blir det en kung i år? Den som slår katten ur tunnan blir årets Kattakung/drottning. Kom utklädd till katt så ordnar vi ansiktsmålning. Åldersgräns 5 år. Ingen föranmälan. Samling framför kyrkan i Simrishamn!

Pokévandring_1Pokémon-vandring

Onsdag 21 februari kl 14

En vandring för både stora och små. Genom spelet Pokémon Go kan vi lära oss mycket om kulturen i vår stad. Följ med museipedagog Veronica Jeppsson på en pokémonjakt genom Simrishamn och få samtidigt veta mer om de olika pokéstoppen och historien bakom dem. Du får som vuxen även en inblick i Pokémonvärlden och en beskrivning av de olika Pokémons vi stöter på under vandringen. Ingen föranmälan krävs. Pris: 40 kr . Från 9 år. Familjepris 120 kr. Ta med egen smartphone med nedladdad Pokémon Go.

Garn-verkstadGarn-verkstad

Torsdag 22 februari kl 12-15

Garn kan vi använda till mer än att sticka och virka. Vi lär oss göra band i olika tekniker, vi flätar, påtar, slyngar, väver och gör egna bollar i olika storlekar och färger. Museipedagog Veronica Jeppsson  och ullhantverkare Marianne Davidson handleder. Pris: 40 kr. Från 7 år.

Fastlagsbulleföredrag_Gåtfulla Skåne bokomslagFastlagsbulleföredrag: Gåtfulla Skåne

Torsdag 22 februari kl 14-15.30

Caroline Alesmark och Polgara Järnefelt har gett sig ut på jakt efter bortglömda platser i Skåne som bär på berättelser om kulter, folktro, kärlek, krig och mystik. Med utgångspunkt i sin bok ”Gåtfulla Skåne” delar de med sig av vad de hittat och hur vi hittar dit. I samarbete med Föreningen för fornminnes-och hembygdsvård i sydöstrra Skåne. Efter föredraget dricker vi kaffe med hembakta fastlagsbullar. Pris: 120 kr (100 kr för medlemmar i Fornminnesföreningen) inkl. kaffe och fastlagsbulle. Vill du lyssna på alla 4 fastlagsbulleföredragen betalar du 425 kr/375 kr. Begränsat antal platser. Föranmälan till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

Fastlagsbulleföredrag_Det förhistoriska SimrishamnFastlagsbulleföredrag: Arkeologi på Stenbergska tomten

Torsdag 1 mars kl 14-15.30

Med anledning av utgrävningarna av den Stenbergska tomten i Simrishamn kommer Claes B Pettersson  från Sydsvensk arkeologi på besök och berättar om vad förundersökningen under 2017 gav som resultat och hur man ska gå vidare. I samarbete med Föreningen för fornminnes-och hembygdsvård i sydöstrra Skåne. Efter föredraget dricker vi kaffe med hembakta fastlagsbullar. Pris: 120 kr (100 kr för medlemmar i Fornminnesföreningen) inkl. kaffe och fastlagsbulle. Vill du lyssna på alla 4 fastlagsbulleföredragen betalar du 425 kr/375 kr. Begränsat antal platser. Föranmälan till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

Fastlagsbulleföredrag_Häxinventering på ÖsterlenFastlagsbulleföredrag: Häxinventering på Österlen

Torsdag 8 mars kl 14-15.30

Maria Heijbel och Lena Alebo har tillsammans företagit en häxinventering av Österlens alla häxor och gjort upp en geografisk och social spridningskarta. Var fanns de, vad gjorde de och vilka olika grupperingar kan man hitta. De har också funderat över häxornas livssituation, utsatthet, den roll de spelade och om det finns paralleller att dra till idag. Och detta på Internationella kvinnodagen! Efter föredraget dricker vi kaffe med hembakta fastlagsbullar. I samarbete med Föreningen för fornminnes-och hembygdsvård i sydöstrra SkånePris: 120 kr (100 kr för medlemmar i Fornminnesföreningen) inkl. kaffe och fastlagsbulle. Vill du lyssna på alla 4 fastlagsbulleföredragen betalar du 425 kr/375 kr. Begränsat antal platser. Föranmälan till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

Kvinnor i Simrishamn del II_beskurenFöredrag: Kvinnorna i Simrishamn del II

Torsdag 8 mars kl 19

Nätverket Qlara- företagsamma kvinnor på Österlen arrangerar ett föredrag om Kvinnorna i Simrishamn, som fortsättning på fjolårets föredrag av Lena Alebo. I boken Simrishamn 900 år kommer kvinnohistoria att vara ett av de teman som ges utrymme. Kvinnornas historia i Simrishamn har aldrig skrivits tidigare så nu är det dags för en förändring! Pris: 50 kr. Qlara bjuder på fika.

PåskpyntPåskpynt

Tisdag 27 mars kl 13 och kl 15

Hur vill du dekorera ditt påskris? Häxor, kycklingar, ägg och annat du kan komma på som hör påsken till. Museipedagog Veronica Jeppsson tar emot i Skrabbans verkstad. Pris: 40 kr. Från 5 år. Familjepris 120 kr. Barn under 7 år i vuxens sällskap. Även vuxna är välkomna. Max 20 deltagare/gång. Föranmälan till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

Smycka ditt påskris som förr i tiden_beskurenSmycka ditt påskris som förr i tiden

Onsdag 28 mars kl 13-15

Förr i tiden fanns inga färgade fjädrar att sätta i påskriset. Hur gjorde de då? Vi använder oss av färgad ull och granna band för att smycka riset. Museet säger NEJ till djurplågeri och använder traditionella utsmyckningar istället. Museipedagog Veronica Jeppsson visar hur. Pris: 40 kr. Familjepris 120 kr. Barn under 7 år i vuxens sällskap. Även vuxna är välkomna.

HäxverkstadHäxverkstad

Torsdag 29 mars kl 13 och kl 15

Vi gör egna kvastar, små påskris, får tips om hur vi kan använda oss av Milkaharen, kärnar smör och sotar glas för häxspaning. Pris: 40 kr. Från 5 år. Familjepris 120 kr. Barn under 7 år i vuxens sällskap. Max 20 deltagare/gång. Föranmälan till: 0414-81-96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se

Älskade tekanna Pia och Staffan_beskurenInvigning av utställningen Älskade tekanna

Torsdag 29 mars kl 13

55 unika tekannor, formgivna av svenska formgivare under 1900-talets andra hälft och samlade av Pia Staël von Holstein och Staffan Bengtsson, båda kända från kulturproduktioner i SVT och deltidsboende på Vik. Vandringsutställningen premiärvisas över våren och sommaren på Österlens museum och invigs av paret själva. Fri entré. Ingen föranmälan.

Design för folkhemmet_2_beskurenInvigning av utställningen Design för folkhemmet

Torsdag 29 mars kl 14

Vi utlovar hög igenkänningsfaktor- här visas strykjärnet, dammsugaren och husgeråden som många av våra besökare säkert har ett förhållande till. Thomas Lindblad har under många år samlat in föremål i pressglas, plast, aluminium och rostfritt stål tillverkade i Sverige under Folkhemmets tid. Gamla bruksting byttes ut mot moderna, bättre, mer funktionella redskap. Plåthinkarna ersattes av plasthinkar, kopparkastruller av rostfria. Thomas Lindblad kommer själv att medverka och berätta under invigningen. Fri entré. Ingen föranmälan krävs.

Skrabban_170127Utställning: Skrabban - nya aktiva och interaktiva rum

Traditionella och digitala utställningar och verkstäder i en helt ny våning för barn, barnfamiljer och skolklasser. Utställningen är en plats för verkstäder och andra program året runt med lördagsevenemang och lovprogram. Avgift tas ut då verkstäder, teater m fl. program arrangeras.

Skörda regnvattenSkörda regnvatten

"Skörda regnvatten" är en installation som skapats i museets trädgård av Eva Mathiasson, Sophia Callmer och Susanna Widlundh. Här visas hur regnvatten kan samlas in, lagras och användas för att skapa hållbara trädgårdar och en bättre miljö för oss själva och kommande generationer. I samarbete med Samhällsbyggnadsförvaltningen Gata & Park. Fri entré, inträde vid visning.

ÖM_35-56Digital utställning: Skeppsmodeller i samlingarna

I samlingarna på Österlens museum finns ett femtiotal skeppsmodeller och flaskskepp som skildrar den historiskt viktiga sjöfarten i sydöstra Skåne. Modellerna föreställer ofta välkända och karaktäristiska skepp hemmahörande i hamnarna i Simrishamn och fiskelägena längs kusten. Många av modellerna är namngivna och har rik information om såväl skeppens historik som modellbyggaren, men en hel del av modellerna saknar dokumentation om namn och tillverkare. Har du information om skeppsmodellerna? Hör i så fall gärna av dig till Österlens museums antikvarie på ulrika.wallebom(at)simrishamn.se. Se utställningen här!

18feb 016Österlens museums samlingar har blivit sökbara i hela Europa

Österlens museum har länge arbetat med att göra samlingarna tillgängliga för allmänheten på nätet. Förra hösten hade museet en smygpremiär då femhundra föremål lades ut på museets publika databas på http://osmu.kulturhotell.se/ . Från och med juni 2016 gick vi dock ut stort och lade till att börja med ut drygt 5000 föremål ur samlingarna så de har blivit sökbara på nationella databasen k-samsök.  Den nås lättast via söktjänsten www.kringla.nu. Under hösten 2016 blev samlingarna också sökbara via den europeiska söktjänsten www.europeana.eu. Där finns till exempel våra internationellt intressanta bronsåldersföremål till beskådan över hela Europa tillsammans med 53 miljoner andra museiföremål från exempelvis British Museum i London, Rijksmuseum i Amsterdam och Louvren i Paris.

framsida Lenas rapportUppdragsrapport om hällristningscentrum klar

Under 2014 och 2015 har Österlens museum på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden undersökt potentialen för att utveckla vårt kulturarv i form av hällristningar som en tillväxtfaktor för Simrishamn. Under de senaste årtiondena har intresset för hällristningar runt om i världen ökat både bland forskare och hos allmänheten. De forskare som idag arbetar med bronsåldern i Norden inbegriper alla de skånska hällristningarna i sin forskning och då speciellt de lokaler som finns på Österlen. Läs mer i den sammanfattande rapporten här!

11105149_821118737972969_3627591574013421972_nSkolprogram

På Österlens museum finns det möjlighet att ta del av lokalhistoria eller använda museets samlingar och arkiv i skolarbetet. Vi arbetar också ute i landskapet. Nu kan ni boka in en hällristningsvisning där vi besöker en eller flera av de många hällristningar som finns i kommunen. Det går också att boka en forntidsresa och olika program i museets nya avdelning ”Skrabban - nya aktiva och interaktiva rum” tillsammans med vår museipedagog Veronica Jeppsson. Museet har även uppsökande verksamhet där pedagogen kommer ut till er i klassrummet och berättar och visar upp fornsaker från er trakt. Vill ni veta lite mer om er bys historia kan vi göra en byavandring utifrån era önskemål. Även lärarfortbildning i lokalhistoria eller hantverk går att beställa. Kontakta vår pedagog för mer information och vidare prisuppgifter: veronica.jeppsson(at)simrishamn.se eller 0414 - 81 96 81. 

Priser:

Besök på muséet       400 kr

Workshop                 600 kr/grupp + materialkostnad (max 20 barn/grupp)

Hällristningsvisning   400 kr

Uppsök                     450 kr + körersättning utanför kommunen

Byvandring                400 kr + körersättning utanför kommunen

karta vandringsled Yxornas häll-Stenkil_2Liten hällristningsvandring

öppet året runt

Nu är en kortare (fram och tillbaka ca 1,5 km) vandringsled mellan de två större hällristningsfälten Yxornas häll och Stenkilsristningen söder om Simrislund utmarkerad och färdig att användas. Den börjar vid Yxornas häll och stigen är här markerad med en rödmålad kort stolpe och med en blå skylt. Leden går genom betesmarker och vid två platser passerar man över stängsel. Var vänlig se till att stänga när ni har gått igenom! På Stenkilsristningen har vi haft problem med lavar och håller just nu på med spritning av hällen i olika omgångar för att få bort lavar och mossor. Bilderna syns inte riktigt lika bra här som på Yxornas häll dels på grund av lavar men också beroende på stenens kvalitet.

Utställning: Särken först - om kläder och människor på Österlen

Särken först - om kläder och människor på Österlen, vår nya basutställning med inriktning på textilier. Tidsperspektivet är 1700-talets slut till 1970-tal. Kläder som ett måste, status, traditionsbärare samt berättelser, form och funktion handlar det om i denna utställning. Teckningen till vänster som är gjord av C A Ehrensvärd kallas Särken först, och har gett namn åt utställningen. Bilden finns i boken Resa till Italien, vilken utkom 1786.

"Rosas vägg" - ett unikt graffitikonstverk av konstnär Carolina Falkholt mitt i centrala Simrishamn

Välkommen att se "Rosas vägg"

Välkommen att se "Rosas vägg", ett unikt graffitikonstverk skapat av Carolina Falkholt. Du hittar konstverket i centrala Simrishamn, på Storgatan 24, mitt emot museiträdgården på Österlens museum. Konstverket invigdes den 2 juli 2014.

Logga_Rock ArtSe vår hemsida om hällristningar

Österlens museum har i många år arbetat med att lyfta fram de hällristningar som finns i kommunen. Syftet med denna hemsida är att samla allt om Österlens hällristningar i en annorlunda och attraktiv miljö på Internet. Vi vill att alla, oavsett om man kommer från skolan, är en forskare eller bara någon med allmänt intresse, ska finna information i form av texter, bilder, artiklar eller annat man söker. Titta på själv på www.rockartosterlen.se/!

riktlinjer rediveradeRiktlinjer för insamling och gallring

Här kan du läsa om våra riktlinjer för insamling och gallring i våra samlingar. Framtagandet av dem tog nästan ett år och många diskussioner om vad vi egentligen ska samla på, vad som saknas i samlingarna och vad vi har tillräckligt av, hur rutinerna vid mottagande av föremål ska se ut osv har pågått i det arbetet. Nu är riktlinjerna både antagna och reviderade och vi arbetar sedan ett par år aktivt med dem. Arbetet med insamling och gallring sker tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som äger de samlingar som Österlens museum förvaltar. Ladda gärna ner och läs mer här!

rapport framsidaVad ska vi egentligen samla på?

Österlens museum har de senaste åren bedrivit flera projekt tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som handlar om våra samlingar av föremål och arkivalier. Vi ställer oss frågan vad vi egentligen ska samla på i framtiden och vilka ämnen och områden som är särskilt viktiga för museet att dokumentera och förvalta i framtiden. Hur bestämmer man vad man ska samla , och vad man INTE ska samla på i framtiden, och vad innehåller egentligen våra nuvarande samlingar? Steg 1 inom projektet kan man läsa om i rapporten som kan laddas hem här.

Österlens museums magasinsutredning

Österlens museum är i behov av nya och större magasin till de stora föremålssamlingar som finns på museet. Föremålen ägs av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne och förvaltas av Österlens museum. Förhoppningen är att vi ska kunna ha ett nytt ändamålsenligt magasin på plats inom en treårsperiod. Under 2012 har Österlens museum gjort en intern magasinsutredning. Där har vi gjort en inventering av hur magasinslokalerna och föremålen mår idag. Dessutom har vi tittat på vilka behov och krav vi har på ett nytt magasin, samt hur en flytt av de stora föremålssamlingen ska planeras och genomföras. Rapporten ska i sin tur ligga till grund för kommande politiska beslut i ärendet. Vill du veta mer om magasinsutredningen? Ladda ner rapporten som en pdf här!

Österlens museum har ökat mest!

Österlens museum är det skånska museum som ökat mest i antalet besökare sedan 1991! Information från P4 Kristianstad: En av vinnarna när det gäller turismen i Skåne är det tidigare nedläggningshotade Österlens museum i Simrishamn - där har besökarna blivit nästan tio gånger så många de senaste 20 åren. 6000 besökare år 1991. 57000 besökare år 2009. Och mellan åren 2004 och 2005 nära tredubblades besöksantalet enligt siffror från Turism i Skåne.

Verksamheten på Österlens museum drivs med bidrag från Region Skåne.