Österlens museum

Österlens museums logotype

Välkommen till Österlens museum!

Det händer alltid spännande saker på museet. I menyn till vänster hittar du information om museets verksamhet. Det är gratis att besöka vår vackra Linnéinspirerade trädgård och museibutik där du hittar fina saker och presentartiklar från Österlen! Entré till utställningarna.

Aktuella händelser

Nedanför hittar du vad som är på gång på Österlens museum. Läs om aktuella utställningar, arrangemang och aktiviteter som sker på museet, i trädgården och ute i det österlenska landskapet.

K4a.38_5109Kulturarvsvandring i Brösarp

Nationaldagen 6 juni kl 13-15

Museet anordnar varje nationaldag en kulturarvsvandring som berättar om en speciell plats arkeologi och historia. I år uppmärksammar vi Brösarp! Samling vid kyrkan/församlingshemmet i Brösarp. Medtag kaffekorg.Fri entré. I samarbetare med Brösarps kulturförening.

bronzetech

Kommande utställning: BronzeTech

Lördag 11 juni kl 13

Invigning av "BronzeTech - en digital presentation om handel och resor från Östersjön till Nordsjön under bronsåldern".I Rian öppnar utställningen BronzeTech som en uppföljare till publiksuccén Petroglyfiskt. Det handlar om Österlens bronsålder, kopparns väg från södra Europa till Kivik och Brantevik, hur ny teknik och naturvetenskaper kan ge ny förståelse och kunskap om bronsåldern. En utställning för hela familjen. Bronsåldersverkstad för alla åldrar. Fri entré.I samarrangemang med Lunds universitet/Humlab och Arkeologi/ Museologi och Göteborgs universitet/ Institutionen för Historiska studier.

pelargonPelargonlördag

Lördag 11 juni kl 10-14

Pelargonexperten Siv Bengtsson finns på plats i museiträdgården på Österlens museum för att ge råd och försälja pelargoner av vanliga och ovanliga slag.

I samarbete med Österlens trädgårdsförening.

roscafeBroderikafé True love

Lördagar 9,16 januari, 5 mars, 2, 9, 23 april, 14, 28 maj, 18 juni kl 11-14

Ta med dig ditt broderi gammalt som nytt fult eller tjusigt fräckt eller snällt eller bara det finaste du har! Vi broderar tillsammans, dricker kaffe och äter goda kakor!

Tillsammans kommer vi igång med våra textila drömmar och lite till. Brodös Anette Lundin finns på plats. 

 

veronica på yxornas hällYxornas häll – en resa 3500 år tillbaka i tiden

Midsommarveckan 21, 22, 23 och 30 juni kl 16-17

Samling på P-platsen vid hällristningen vid Kustvägen mellan Simrishamn och Brantevik. Arkeolog och museipedagog Veronica Jeppsson från Österlens museum visar hällristningarna på Yxornas häll och berättar om livet under bronsåldern och den senaste forskningen kring hällristningar och bronsåldern. Hon har med sig bronsålderskläder, bronsredskap och ipads ut på hällen. Vår tid möter bronsåldern. Visningen görs på både svenska och engelska. OBS den 22 juni enbart på engelska. Pris:50 kr, deltagare upp till 18 år gratis. Ingen föranmälan krävs.

veronica på yxornas hällThe rock of the axes - a journey 3,500 years back in time

21,22,23 and 30 June at 4-5 p.m.

Assembly at the car park next to the rock carving along the road between Simrishamn and Brantevik: Archaeologist and museum educator Veronica Jeppsson of Österlens museum will show the "Rock of the axes" and talk about life during the Bronze Age as well as recent developments within Bronze Age research. She will be bringing along clothing, tools and iPads - a modern take on the Bronze Age. The excursion will be in English. Fee: 50 SEK for participants over the age of 18 only. No advance booking is needed.

midsommarÖsterlensk midsommar med kransbindning

Torsdag 23 juni kl 11-16

Kom och bind din egen midsommarkrans! Folkmusik och servering i museiträdgården.

Entré 40 kr (inkl material), 75 kr (inkl material och kaffe och midsommartårta).

Berattarfest_2016_LogoBerättarvecka Österlen berättar

Lördag 25 juni - söndag 3 juli

Berättarvecka på Österlens museum m fl platser runt om på Österlen. Mer information kommer om programmet på hemsidor, kalendarier, dagspress.

I samarrangemang med Österlen berättar och Studieförbundet Vuxenskolan Sydost Österlen.

tillbaka till framtidenUtställning: Tillbaka till framtiden – vad kan samtidsdesignen lära av allmogehantverket?

Kom och upptäck ornamenten på nytt och se kopplingarna mellan då och nu! Och för att citera utställningsproducenten, Kulturnyheternas konst-och designkritiker Dennis Dahlqvist: ”Den som påstår att det var bättre förr blir ofta betraktad som ett slags bakåtsträvande bromskloss. Men en hel del saker var faktiskt bättre förr. Under det senaste decenniet har många av våra främsta unga designers till exempel börjat arbeta för hand igen precis som allmogen. Men beröringspunkterna mellan den samtida designen och allmogens formgivning är betydligt fler än så.” I samarrangemang med Föreningen för fornminnes-och hembygdsvård i sydöstra Skåne 100 år.

DSC02716Mögelsanering i textilsamlingarna

I januari upptäcktes mögel på textilierna i museets textilmagasin, vi har haft problem med fukt och läckor i detta källarmagasin under hösten och vintern. Drygt 400 ylledräkter och andra textilier är drabbade vad vi vet. Nu är saneringen i full gång, som tur är går möglet att dammsuga bort med speciella borstar och filterförsedd dammugare. Fukten, men även trängseln, gör att textilierna har drabbats - det finns ca 30 000 textilier i samlingarna. Nu pågår ett digert inventerings- och rengöringsarbete.

 

 

08 b Lotta RahmeGarverimuseet: Invigning av utställningen Arktisk skinnberedning – ett världskulturarv

Lördag 2 juli kl 13

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum.I samband med säsongsöppningen av Garverimuseet invigs en vandringsutställning av garvaren Lotta Rahme. Den berättar om traditionella garvningsmetoder som används av samer i Sverige, ainufolket i Japan, inuiterna på Grönland och indianerna i Nordamerika. Före invigningen, kl 11-12 håller Lotta Rahme en föreläsning om traditionell garvning och efter invigningen kl 14-17 finns möjlighet att delta i en workshop där man syr ett eget armband i skinn. Plats meddelas senare. Garverimuseet håller öppet onsdagar och lördagar under perioden 2 juli-27 augusti kl 13-16. Plats: Garverimuseet, Strömmens strädde. Pris: Fri entré, men bidrag mottages tacksamt. För deltagande i workshop tas en materialavgift på 100 kr ut, betalas kontant på plats. Ingen bokning till föredrag och vernissage, dock föranmälan till workshopen till osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-8196700414-819670.  

10 DennisFöredrag: Allmoge, IKEA och Scandinavian Modern

Tisdag 12 juli kl 19

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Dennis Dahlqvist, konst- och designkritiker, föreläser om design så alla förstår. Hur placerar man ett änglaskåp i en modern 60-talsvilla? De färgglada och ornamentala änglaskåpen sticker ut rejält i en modern inredning eftersom moderna möbler är väldigt sparsmakade och enkla i jämförelse. I alla fall ytligt sett. I själva verket finns det gott om gemensamma nämnare som man kan använda sig av för att få stilarna att fungera tillsammans. Och visst är det viktigt att allmogemöblerna används i våra moderna hem – och inte bara blir museiobjekt, eller hur? Plats: Skeppet, Marint centrum. Pris: Medlemmar 80 kr övriga 100 kr. Betalas kontant i entrén.Bokning: Begränsat antal platser. Boka på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-8196700414-819670.

11 hantverksdagEn dag för gamla och nya hantverk

Torsdag 14 juli kl 13-16

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Välkommen till den årliga hantverksdagen på lantbruksmuseet i Hammenhög. I år slår vi på stort och inbjuder extra många hantverkare som visar sina färdigheter och låter barn och alla andra besökare prova på träsnideri, luffarslöjd, innovativ jeanslagning och mycket mer. Plats: Lantbruksmuseet, Hammenhög. Pris: Gratis entré. Ingen bokning.

12 a ånglokResa med ånglokståg för hela familjen

Lördag 23 juli kl 13.30-16

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Följ med på en spännande resa med ånglokståg för hela familjen Brösarp – S:t Olof t.o.r. I sakta mak, precis som för 100 år sedan, reser vi genom Österlens natursköna landskap. En clown roar barnen under tågresan till S:t Olof, och där på stationen kommer Barberare Perssons orkester att spela för oss.  I S:t Olof bjuder Föreningen på korv, glass och dricka. Plats: Avgång från Brösarp kl 13.30. Biljetter: Vuxen 100 kr, barn 6 – 11 år 50 kr, familj (2 vuxna och 3 barn) 200 kr. Förhandsbetalning till föreningens plusgiro 30 84 13-4 eller bankgiro 5636-4425 senast den 1 juli 2016. Boka på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-8196700414-819670.  

13 Maria PerssonÖsterlenmat under 100 år

Lördag 13 augusti kl 15

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Upplev en matsafari fylld med smaker och traditioner från de österlenska köken tillsammans med Maria Persson på Österlen Kokkonst. Här sätter vi in de österlenska smakerna i ett historiskt och kulturellt sammanhang, och bjuder på en lång rad maträtter som österleningar ätit i helg och söcken under 100 år. Det hela försiggår i hennes lantkök på gården i Tågarp. Plats: Österlen Kokkonst, Tågarp. Pris: Medlemmar 200 kr, övriga 250 kr. Betalas kontant på plats. Boka på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-8196700414-819670

14 b skinnVi garvar fiskskinn på Garverimuseet

Onsdag 24 augusti – lördag 27 augusti kl 13-16

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Lax, ål och kanske en och annan sill kommer att förvandlas från blöt fisk till mjukt skinn med hjälp av pilebark, alun, rapsolja, lökskal m.m. Välkommen att titta, ställa frågor och känna på skinnen i de olika processerna. Plats: Garverimuseet, Strömmens strädde. Pris: Fri entré, men bidrag mottages tacksamt. Ingen bokning.

17 dösen i VikArkeologidagen – en bussfärd i fornfaddrarnas spår

Söndag 28 augusti kl 10-15 (observera tiden!)

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Följ med på en utflykt ut i Österlens forntid. Med buss gör vi en tur ut till några av de fornminnen i landskapet som tack vare fornfaddrar och markägare idag vårdas och åter levandegörs. Möt faddrarna och hör dem berätta om de osynliga hällristningarna vid Bragestenarna I Gislöv, den bortglömda dösen vid Skärabäcken i Vik och det forntida landskapet vid Stenstuan i Gladsax och mycket mer. Utställningar i det fria, forntidsbuffé och strapatser i förfädernas spår utlovas.Plats: Hamnen i Simrishamn. Pris: Gratis. Begränsat antal platser! Boka på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-8196700414-819670.

18 knarrströmSkåne i brand – om skånska kriget 1676-1679

Lördag 1 oktober kl 14

Som en del i Fornminnesföreningens jubileumsprogram 2016 inbjuder Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne till en serie föredrag och evenemang i samarbete med Österlens museum. Bo Knarrström, slagfältsarkeolog och expert på stormaktstid föreläser om inbördeskriget och försvenskningen och hur den påverkade Österlen. Svensk slagfältsarkeologi har kastat nytt ljus över gamla konflikter och det finns all anledning att ifrågasätta gamla sanningar. Vilka var egentligen de snapphanar och friskyttar som vände vapnen mot svenskarna? Skall de betraktas som frihetskämpar eller landsförrädare? Vilka vapensystem hade man, hur var taktiken och vad åstadkoms i slutänden? Plats: Skeppet, Marint centrum. Pris: Medlemmar 80 kr övriga 100 kr. Betalas kontant i entrén.Boka på osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-8196700414-819670.

framsida Lenas rapportUppdragsrapport om hällristningscentrum klar

Under 2014 och 2015 har Österlens museum på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden undersökt potentialen för att utveckla vårt kulturarv i form av hällristningar som en tillväxtfaktor för Simrishamn. Under de senaste årtiondena har intresset för hällristningar runt om i världen ökat både bland forskare och hos allmänheten. De forskare som idag arbetar med bronsåldern i Norden inbegriper alla de skånska hällristningarna i sin forskning och då speciellt de lokaler som finns på Österlen. Läs mer i den sammanfattande rapporten här!

18feb 016Samlingarna ute på nätet

Österlens museum arbetar med att lägga ut samlingarna så att de blir sökbara på internet. Redan nu kan du söka bland samlingarna på http://osmu.kulturhotell.se/

11105149_821118737972969_3627591574013421972_nSkolprogram

På Österlens museum finns det möjlighet att ta del av de flesta tidsperioder. Vi har flera olika utställningar och ute i landskapet finns det olika hällristningar att besöka. Nu kan ni boka in en hällristningsvisning, forntidsresa och olika program här på muséet tillsammans med vår museipedagog Veronica Jeppsson. Om man vill prova på lite forntida hantverk så kan vi ordna med workshops och även tillsammans med läraren sätta ihop ett program som passar just er. Dessutom finns möjligheten att prova på en bronsåldersbuffé. Vi har även en uppsökande verksamhet där vår pedagog kommer ut till er i klassrummet och berättar. Vill ni veta lite mer om er bys historia kan vi göra en byvandring utifrån era önskemål. Dessutom kan vår pedagog komma ut i skolan och berätta om forntiden och visa upp lite fynd från trakten ni kommer ifrån. Vi kan nu också erbjuda lärarfortbildning för olika tidsperioder. Kontakta gärna vår pedagog för mer information och vidare prisuppgifter på Veronica.Jeppsson(at)simrishamn.se eller 0414 - 81 96 810414 - 81 96 81. Priser:

Besök på muséet                         350 kr (+10 kr/elev)

Hällristningsvisning                     350 kr (+10 kr/elev)

Uppsök                                       350 kr + körersättning utanför kommunen

Byvandring                                  350 kr + körersättning utanför kommunen

karta vandringsled Yxornas häll-Stenkil_2Liten hällristningsvandring

öppet året runt

Nu är en kortare (fram och tillbaka ca 1,5 km) vandringsled mellan de två större hällristningsfälten Yxornas häll och Stenkilsristningen söder om Simrislund utmarkerad och färdig att användas. Den börjar vid Yxornas häll och stigen är här markerad med en rödmålad kort stolpe och med en blå skylt. Leden går genom betesmarker och vid två platser passerar man över stängsel. Var vänlig se till att stänga när ni har gått igenom! På Stenkilsristningen har vi haft problem med lavar och håller just nu på med spritning av hällen i olika omgångar för att få bort lavar och mossor. Bilderna syns inte riktigt lika bra här som på Yxornas häll dels på grund av lavar men också beroende på stenens kvalitet.

101_2099Medeltiden App-solut

Välkommen på en medeltida stadsvandring i Simrishamn med vår nya app! Mobiler och surfplattor finns nästan i var mans hand i dagens samhälle. Tack vare vår nya mobil-app så kan du gå en guidad stadstur när du vill. Du kan själv välja om du vill gå ensam eller i grupp. På museet får ni hjälp att installera appen för rundan som tar er runt i den medeltida staden. Appen fungerar både på iPhone, iPad och Android och den är kostnadsfri. Ladda hem en instruktion hur du laddar hem appen här.

höra hemmaUtställning: ” Höra hemma - konst insamlad under 100 år”

Konst har samlats in av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne under 100 år. 2016 jubilerar Föreningen och museet som förvaltar konstsamlingen har valt ut verk ur samlingen i en jubileumsutställning under rubriken ”Höra hemma”. Här finns konstnärer från 1790 och fram till 1970 representerade. Utställningen kompletteras med två verk i halm av Emma Karp Lundström. Bertil Torekull invigde utställningen den 3 oktober.

Målningen ovan: Utsnitt av "Blick mot Löderups kyrka" av Fritz Kärfve 1929.

geologiUtställning: Geologi på Österlen

Lördagen den 30 maj öppnade en miniutställning på Österlens museum om geologin på Österlen. Utställningen är tänkt att inspirera besökarna till att göra vidare utflykter till geologiska platser runt om i landskapet. Österlens geologi är intressant och komplicerad. Här finns allt från det 1500 miljoner år gamla urberget och kambriska sandsten med spår efter maskgångar från en tid då Skåne låg vid ekvatorn för ca 550 miljoner år sedan till yngre perioder då bärnsten och flinta bildades.

IMG_1179_Svea o Ella EkenstamUtställning: Österlens trädgårdar

I utställningen ”Österlens trädgårdar-glädje, kunskap och trender” ingår en trädgårdshistorisk utställning på museet, Trädgårdsrunda med guide till öppna trädgårdar runt omkring i sydöstra Skåne och ett Trädupprop på Facebook där man kan lägga in en berättelse och foto på sitt favoritträd. Österlen har en lång trädgårdshistoria som vi i utställningen väljer att kliva in på 1920-talet. Då bodde och verkade länsträdgårdsmästaren Carl Ekenstam på Österlen där han planterade en av de första fruktodlingarna, fungerade som inspiratör och ritade offentliga och privata trädgårdar.

Utställning: Särken först - om kläder och människor på Österlen

Särken först - om kläder och människor på Österlen, vår nya basutställning med inriktning på textilier. Tidsperspektivet är 1700-talets slut till 1970-tal. Kläder som ett måste, status, traditionsbärare samt berättelser, form och funktion handlar det om i denna utställning. Teckningen till vänster som är gjord av C A Ehrensvärd kallas Särken först, och har gett namn åt utställningen. Bilden finns i boken Resa till Italien, vilken utkom 1786.

"Rosas vägg" - ett unikt graffitikonstverk av konstnär Carolina Falkholt mitt i centrala Simrishamn

Välkommen att se "Rosas vägg"

Välkommen att se "Rosas vägg", ett unikt graffitikonstverk skapat av Carolina Falkholt. Du hittar konstverket i centrala Simrishamn, på Storgatan 24, mitt emot museiträdgården på Österlens museum. Konstverket invigdes den 2 juli 2014.

Logga_Rock ArtSe vår hemsida om hällristningar

Österlens museum har i många år arbetat med att lyfta fram de hällristningar som finns i kommunen. Syftet med denna hemsida är att samla allt om Österlens hällristningar i en annorlunda och attraktiv miljö på Internet. Vi vill att alla, oavsett om man kommer från skolan, är en forskare eller bara någon med allmänt intresse, ska finna information i form av texter, bilder, artiklar eller annat man söker. Titta på själv på www.rockartosterlen.se/!

riktlinjer rediveradeRiktlinjer för insamling och gallring

Här kan du läsa om våra riktlinjer för insamling och gallring i våra samlingar. Framtagandet av dem tog nästan ett år och många diskussioner om vad vi egentligen ska samla på, vad som saknas i samlingarna och vad vi har tillräckligt av, hur rutinerna vid mottagande av föremål ska se ut osv har pågått i det arbetet. Nu är riktlinjerna både antagna och reviderade och vi arbetar sedan ett par år aktivt med dem. Arbetet med insamling och gallring sker tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som äger de samlingar som Österlens museum förvaltar. Ladda gärna ner och läs mer här!

rapport framsidaVad ska vi egentligen samla på?

Österlens museum har de senaste åren bedrivit flera projekt tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som handlar om våra samlingar av föremål och arkivalier. Vi ställer oss frågan vad vi egentligen ska samla på i framtiden och vilka ämnen och områden som är särskilt viktiga för museet att dokumentera och förvalta i framtiden. Hur bestämmer man vad man ska samla , och vad man INTE ska samla på i framtiden, och vad innehåller egentligen våra nuvarande samlingar? Steg 1 inom projektet kan man läsa om i rapporten som kan laddas hem här.

Österlens museums magasinsutredning

Österlens museum är i behov av nya och större magasin till de stora föremålssamlingar som finns på museet. Föremålen ägs av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne och förvaltas av Österlens museum. Förhoppningen är att vi ska kunna ha ett nytt ändamålsenligt magasin på plats inom en treårsperiod. Under 2012 har Österlens museum gjort en intern magasinsutredning. Där har vi gjort en inventering av hur magasinslokalerna och föremålen mår idag. Dessutom har vi tittat på vilka behov och krav vi har på ett nytt magasin, samt hur en flytt av de stora föremålssamlingen ska planeras och genomföras. Rapporten ska i sin tur ligga till grund för kommande politiska beslut i ärendet. Vill du veta mer om magasinsutredningen? Ladda ner rapporten som en pdf här!

Österlens museum har ökat mest!

Österlens museum är det skånska museum som ökat mest i antalet besökare sedan 1991! Information från P4 Kristianstad: En av vinnarna när det gäller turismen i Skåne är det tidigare nedläggningshotade Österlens museum i Simrishamn - där har besökarna blivit nästan tio gånger så många de senaste 20 åren. 6000 besökare år 1991. 57000 besökare år 2009. Och mellan åren 2004 och 2005 nära tredubblades besöksantalet enligt siffror från Turism i Skåne.

Verksamheten på Österlens museum drivs med bidrag från Region Skåne.