Österlens museum

Österlens museums logotype

Välkommen till Österlens museum!

Det händer alltid spännande saker på museet. I menyn till vänster hittar du information om museets verksamhet. Det är gratis att besöka vår vackra Linnéinspirerade trädgård och museibutik där du hittar fina saker och presentartiklar från Österlen! Entré till utställningarna.

Aktuella händelser

Nedanför hittar du vad som är på gång på Österlens museum. Läs om aktuella utställningar, arrangemang och aktiviteter som sker på museet, i trädgården och ute i det österlenska landskapet.

20161201_134822Extra öppet i jul

Fram till jul och under julhelgerna håller vi extra öppet på Österlens museum. Välkomna in på museet och i museibutiken!

Vecka 49 Tisdag 6 dec - fredag 9 dec kl 11-17, Lördag 10 dec kl 10-16 (välkommen på föredrag om Julen!)

Vecka 50 Tisdag 13 dec - fredag 16 dec kl 11-17, Lördag 17 dec kl 10-14

Vecka 51 Tisdag 20 dec - fredag 23 dec kl 11-17, Lördag 24 dec Stängt

Vecka 52 Tisdag 27 dec - fredag 30 dec kl 12-16, Lördag 31 dec Stängt

Från vecka 1 till vecka 5 håller vi stängt för ombyggnad av butik och bottenvåning. Välkomna åter den 7 februari 2017 då vi inviger den nya butiken.

Anette-syr-240Hantverk förenar

Fredag 9 december kl 13-16

Hantverk är något som alla kulturer världen över spenderar tid med. Antingen som yrke eller i hemmet. Mönster och tekniker kan skilja sig mellan kulturerna men mer ofta så visar de likheter.Som en del av museets integrationsverksamhet bjuder vi in till en workshop den 9/12 kl 13.00 med broderi och repslagning på Österlens museum.Workshopen är öppen för alla oberoende av ålder och härkomst, den är kostnadsfri och allt material finns på plats. Vi bjuder på fika och 7 små kakor så det blir ett riktigt gammaldags kafferep. Anette Lundin som kommer att hålla i broderiet är bekant för många då hon brukar ha Brodericaféet som är på Österlens museum och Eva Persson kommer och lär ut konsten att binda rep. Begränsat antal så föranmälan krävs till osterlens.museum(at)simrishamn.se eller 0414-819670.

höstFöredrag om Julen

Lördag 10 december kl 14-16

Museichef Lena Alebo berättar för vuxna om julen under gångna tider med traditioner, seder och bruk och under tiden berättar museipedagog Veronica Jeppsson för barn om hur barnens jul kunde vara och vi får även besök av gloson gestaltad av Cecilia Dahmén Granquist. Pris: Vuxen 50 kr Barn: 20 kr

18feb 016Österlens museums samlingar har blivit sökbara i hela Europa

Österlens museum har länge arbetat med att göra samlingarna tillgängliga för allmänheten på nätet. Förra hösten hade museet en smygpremiär då femhundra föremål lades ut på museets publika databas på http://osmu.kulturhotell.se/ . Från och med juni 2016 gick vi dock ut stort och lade till att börja med ut drygt 5000 föremål ur samlingarna så de har blivit sökbara på nationella databasen k-samsök.  Den nås lättast via söktjänsten www.kringla.nu. Under hösten 2016 blev samlingarna också sökbara via den europeiska söktjänsten www.europeana.eu. Där finns till exempel våra internationellt intressanta bronsåldersföremål till beskådan över hela Europa tillsammans med 53 miljoner andra museiföremål från exempelvis British Museum i London, Rijksmuseum i Amsterdam och Louvren i Paris.

framsida Lenas rapportUppdragsrapport om hällristningscentrum klar

Under 2014 och 2015 har Österlens museum på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden undersökt potentialen för att utveckla vårt kulturarv i form av hällristningar som en tillväxtfaktor för Simrishamn. Under de senaste årtiondena har intresset för hällristningar runt om i världen ökat både bland forskare och hos allmänheten. De forskare som idag arbetar med bronsåldern i Norden inbegriper alla de skånska hällristningarna i sin forskning och då speciellt de lokaler som finns på Österlen. Läs mer i den sammanfattande rapporten här!

DSC02716Mögelsanering i textilsamlingarna

I januari upptäcktes mögel på textilierna i museets textilmagasin, vi har haft problem med fukt och läckor i detta källarmagasin under hösten och vintern. Nära 500 ylledräkter och andra textilier samt läderskor var drabbade. Men nu är saneringen klar, som tur är har möglet gått att dammsuga bort med speciella borstar och filterförsedd dammugare. Fukten, men även trängseln, har gjort att textilierna har drabbats - det finns ca 30 000 textilier i samlingarna. Det har varit ett digert inventerings- och rengöringsarbete.

 

11105149_821118737972969_3627591574013421972_nSkolprogram

På Österlens museum finns det möjlighet att ta del av de flesta tidsperioder. Vi har flera olika utställningar och ute i landskapet finns det olika hällristningar att besöka. Nu kan ni boka in en hällristningsvisning, forntidsresa och olika program här på muséet tillsammans med vår museipedagog Veronica Jeppsson. Om man vill prova på lite forntida hantverk så kan vi ordna med workshops och även tillsammans med läraren sätta ihop ett program som passar just er. Dessutom finns möjligheten att prova på en bronsåldersbuffé. Vi har även en uppsökande verksamhet där vår pedagog kommer ut till er i klassrummet och berättar. Vill ni veta lite mer om er bys historia kan vi göra en byvandring utifrån era önskemål. Dessutom kan vår pedagog komma ut i skolan och berätta om forntiden och visa upp lite fynd från trakten ni kommer ifrån. Vi kan nu också erbjuda lärarfortbildning för olika tidsperioder. Kontakta gärna vår pedagog för mer information och vidare prisuppgifter på Veronica.Jeppsson(at)simrishamn.se eller 0414 - 81 96 810414 - 81 96 81. Priser:

Besök på muséet                         350 kr (+10 kr/elev)

Hällristningsvisning                     350 kr (+10 kr/elev)

Uppsök                                       350 kr + körersättning utanför kommunen

Byvandring                                  350 kr + körersättning utanför kommunen

karta vandringsled Yxornas häll-Stenkil_2Liten hällristningsvandring

öppet året runt

Nu är en kortare (fram och tillbaka ca 1,5 km) vandringsled mellan de två större hällristningsfälten Yxornas häll och Stenkilsristningen söder om Simrislund utmarkerad och färdig att användas. Den börjar vid Yxornas häll och stigen är här markerad med en rödmålad kort stolpe och med en blå skylt. Leden går genom betesmarker och vid två platser passerar man över stängsel. Var vänlig se till att stänga när ni har gått igenom! På Stenkilsristningen har vi haft problem med lavar och håller just nu på med spritning av hällen i olika omgångar för att få bort lavar och mossor. Bilderna syns inte riktigt lika bra här som på Yxornas häll dels på grund av lavar men också beroende på stenens kvalitet.

101_2099Medeltiden App-solut

Välkommen på en medeltida stadsvandring i Simrishamn med vår nya app! Mobiler och surfplattor finns nästan i var mans hand i dagens samhälle. Tack vare vår nya mobil-app så kan du gå en guidad stadstur när du vill. Du kan själv välja om du vill gå ensam eller i grupp. På museet får ni hjälp att installera appen för rundan som tar er runt i den medeltida staden. Appen fungerar både på iPhone, iPad och Android och den är kostnadsfri. Ladda hem en instruktion hur du laddar hem appen här.

bronzetechUtställning: BronzeTech

Den 11 juni 2016 invigdes utställningen "BronzeTech - en digital presentation om handel och resor från Östersjön till Nordsjön under bronsåldern". BronzeTech, som står utställd i Rian, är en uppföljare till publiksuccén Petroglyfiskt. Det handlar om Österlens bronsålder, kopparns väg från södra Europa till Kivik och Brantevik, hur ny teknik och naturvetenskaper kan ge ny förståelse och kunskap om bronsåldern. En utställning för hela familjen.  I samarrangemang med Lunds universitet/Humlab och Arkeologi/ Museologi och Göteborgs universitet/ Institutionen för Historiska studier.

tillbaka till framtidenUtställning: Tillbaka till framtiden – vad kan samtidsdesignen lära av allmogehantverket?

Kom och upptäck ornamenten på nytt och se kopplingarna mellan då och nu! Och för att citera utställningsproducenten, Kulturnyheternas konst-och designkritiker Dennis Dahlqvist: ”Den som påstår att det var bättre förr blir ofta betraktad som ett slags bakåtsträvande bromskloss. Men en hel del saker var faktiskt bättre förr. Under det senaste decenniet har många av våra främsta unga designers till exempel börjat arbeta för hand igen precis som allmogen. Men beröringspunkterna mellan den samtida designen och allmogens formgivning är betydligt fler än så.” I samarrangemang med Föreningen för fornminnes-och hembygdsvård i sydöstra Skåne 100 år.

höra hemmaUtställning: ” Höra hemma - konst insamlad under 100 år”

Konst har samlats in av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne under 100 år. 2016 jubilerar Föreningen och museet som förvaltar konstsamlingen har valt ut verk ur samlingen i en jubileumsutställning under rubriken ”Höra hemma”. Här finns konstnärer från 1790 och fram till 1970 representerade. Utställningen kompletteras med två verk i halm av Emma Karp Lundström. Bertil Torekull invigde utställningen den 3 oktober.

Målningen ovan: Utsnitt av "Blick mot Löderups kyrka" av Fritz Kärfve 1929.

geologiUtställning: Geologi på Österlen

Lördagen den 30 maj öppnade en miniutställning på Österlens museum om geologin på Österlen. Utställningen är tänkt att inspirera besökarna till att göra vidare utflykter till geologiska platser runt om i landskapet. Österlens geologi är intressant och komplicerad. Här finns allt från det 1500 miljoner år gamla urberget och kambriska sandsten med spår efter maskgångar från en tid då Skåne låg vid ekvatorn för ca 550 miljoner år sedan till yngre perioder då bärnsten och flinta bildades.

Utställning: Särken först - om kläder och människor på Österlen

Särken först - om kläder och människor på Österlen, vår nya basutställning med inriktning på textilier. Tidsperspektivet är 1700-talets slut till 1970-tal. Kläder som ett måste, status, traditionsbärare samt berättelser, form och funktion handlar det om i denna utställning. Teckningen till vänster som är gjord av C A Ehrensvärd kallas Särken först, och har gett namn åt utställningen. Bilden finns i boken Resa till Italien, vilken utkom 1786.

"Rosas vägg" - ett unikt graffitikonstverk av konstnär Carolina Falkholt mitt i centrala Simrishamn

Välkommen att se "Rosas vägg"

Välkommen att se "Rosas vägg", ett unikt graffitikonstverk skapat av Carolina Falkholt. Du hittar konstverket i centrala Simrishamn, på Storgatan 24, mitt emot museiträdgården på Österlens museum. Konstverket invigdes den 2 juli 2014.

Logga_Rock ArtSe vår hemsida om hällristningar

Österlens museum har i många år arbetat med att lyfta fram de hällristningar som finns i kommunen. Syftet med denna hemsida är att samla allt om Österlens hällristningar i en annorlunda och attraktiv miljö på Internet. Vi vill att alla, oavsett om man kommer från skolan, är en forskare eller bara någon med allmänt intresse, ska finna information i form av texter, bilder, artiklar eller annat man söker. Titta på själv på www.rockartosterlen.se/!

riktlinjer rediveradeRiktlinjer för insamling och gallring

Här kan du läsa om våra riktlinjer för insamling och gallring i våra samlingar. Framtagandet av dem tog nästan ett år och många diskussioner om vad vi egentligen ska samla på, vad som saknas i samlingarna och vad vi har tillräckligt av, hur rutinerna vid mottagande av föremål ska se ut osv har pågått i det arbetet. Nu är riktlinjerna både antagna och reviderade och vi arbetar sedan ett par år aktivt med dem. Arbetet med insamling och gallring sker tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som äger de samlingar som Österlens museum förvaltar. Ladda gärna ner och läs mer här!

rapport framsidaVad ska vi egentligen samla på?

Österlens museum har de senaste åren bedrivit flera projekt tillsammans med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som handlar om våra samlingar av föremål och arkivalier. Vi ställer oss frågan vad vi egentligen ska samla på i framtiden och vilka ämnen och områden som är särskilt viktiga för museet att dokumentera och förvalta i framtiden. Hur bestämmer man vad man ska samla , och vad man INTE ska samla på i framtiden, och vad innehåller egentligen våra nuvarande samlingar? Steg 1 inom projektet kan man läsa om i rapporten som kan laddas hem här.

Österlens museums magasinsutredning

Österlens museum är i behov av nya och större magasin till de stora föremålssamlingar som finns på museet. Föremålen ägs av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne och förvaltas av Österlens museum. Förhoppningen är att vi ska kunna ha ett nytt ändamålsenligt magasin på plats inom en treårsperiod. Under 2012 har Österlens museum gjort en intern magasinsutredning. Där har vi gjort en inventering av hur magasinslokalerna och föremålen mår idag. Dessutom har vi tittat på vilka behov och krav vi har på ett nytt magasin, samt hur en flytt av de stora föremålssamlingen ska planeras och genomföras. Rapporten ska i sin tur ligga till grund för kommande politiska beslut i ärendet. Vill du veta mer om magasinsutredningen? Ladda ner rapporten som en pdf här!

Österlens museum har ökat mest!

Österlens museum är det skånska museum som ökat mest i antalet besökare sedan 1991! Information från P4 Kristianstad: En av vinnarna när det gäller turismen i Skåne är det tidigare nedläggningshotade Österlens museum i Simrishamn - där har besökarna blivit nästan tio gånger så många de senaste 20 åren. 6000 besökare år 1991. 57000 besökare år 2009. Och mellan åren 2004 och 2005 nära tredubblades besöksantalet enligt siffror från Turism i Skåne.

Verksamheten på Österlens museum drivs med bidrag från Region Skåne.