Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktningar: kök och servering samt bageri och konditori

Gillar du när det är högt tempo och många bollar i luften? Är du social och serviceinriktad samt tycker det är roligt att möta många människor? På restaurang och livsmedelsprogrammet får du en utbildning som kombinerar ditt intresse för matlagning och bakning med såväl praktiska som teoretiska studier.

Elev flamberar något på sin APL

De praktiska studierna utgörs av arbetsplatsförlagt lärande och du som student har möjlighet att själv påverka ditt val av inriktning och praktikplatser. Österlen erbjuder stor variation av restauranger och bagerier och möjligheter som du som student kan ta del av. Utbildningen innehåller dessutom massor av roliga utflykter och tävlingar tillsammans med klassen. Det är full fart och händer saker hela tiden - precis som i de flesta kök under lunchrusningen.

När eller fjärran

Du har stor möjlighet att påverka var du ska göra din APL det finns mängder med välrenommerade restauranger och bagerier på Österlen, men du kan även göra din APL på större orter längre bort och en möjlighet att göra praktik två veckor utomlands.

Roliga tävlingar

Vi är med och bedömer i roliga tävlingar som till exempel Kockduellen och Dessertmästarna. Där kan du och dina klasskompisar träffa elever från regionens högstadieskolor. Det brukar vara en av terminens höjdpunkter.

Utflykter och äventyr

Vi gör kontinuerligt utflykter inom programmet, vilket kan innebära allt från äppelplockning till smakupplevelser på Malmö Saluhall.

Tre år med Restaurang och livsmedels-programmet

  • Lär dig grundläggande branschkunskaper och att göra enklare rätter och desserter i ett professionellt kök.
  • Välj inriktning. Träna på att laga mat från olika länder och kulturer, samt arbeta med specifika råvaror och smakkombinationer.
  • Du lär dig varmkök, menyskrivning och kostnadsberäkning. Driv ett eget UF företag inom branschen.

Poängplan

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100

Hygien

100

Livsmedels- och näringskunskap 1

100

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100

Service och bemötande 1

100

Mat och dryck i kombination

100

Matlagning 1

100

Servering 1

100

Bageri 1

100

Matlagning 2

200

Matlagning 3

200

Matlagning 4

200

Specialkoster

100

Entreprenörskap

100

Bageri 1

100

Choklad och konfektyr

100

Konditori 1

100

Bageri 2

200

Bageri 3

100

Bageri 4

100

Konditori 2

200

Konditori 3

100

Konditori 4

100

Entreprenörskap

100

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100