Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Inriktningar: kök och servering samt bageri och konditori
Gillar du när det är högt tempo och många bollar i luften? Är du social och serviceinriktad samt tycker det är roligt att möta många människor? På restaurang och livsmedelsprogrammet får du en utbildning som kombinerar ditt intresse för matlagning och bakning med såväl praktiska som teoretiska studier.
De praktiska studierna utgörs av arbetsplatsförlagt lärande och du som student har möjlighet att själv påverka ditt val av inriktning och praktikplatser. Österlen erbjuder stor variation av restauranger och bagerier och möjligheter som du som student kan ta del av. Utbildningen innehåller dessutom massor av roliga utflykter och tävlingar tillsammans med klassen. Det är full fart och händer saker hela tiden - precis som i de flesta kök under lunchrusningen.
När eller fjärran
Du har stor möjlighet att påverka var du ska göra din APL det finns mängder med välrenommerade restauranger och bagerier på Österlen, men du kan även göra din APL på större orter längre bort och en möjlighet att göra praktik två veckor utomlands.
Roliga tävlingar
Vi är med och bedömer i roliga tävlingar som till exempel Kockduellen och Dessertmästarna. Där kan du och dina klasskompisar träffa elever från regionens högstadieskolor. Det brukar vara en av terminens höjdpunkter.
Utflykter och äventyr
Vi gör kontinuerligt utflykter inom programmet, vilket kan innebära allt från äppelplockning till smakupplevelser på Malmö Saluhall.
Tre år med Restaurang och livsmedels-programmet
- Lär dig grundläggande branschkunskaper och att göra enklare rätter och desserter i ett professionellt kök.
- Välj inriktning. Träna på att laga mat från olika länder och kulturer, samt arbeta med specifika råvaror och smakkombinationer.
- Du lär dig varmkök, menyskrivning och kostnadsberäkning. Driv ett eget UF företag inom branschen.
Poängplan
Engelska Nivå1 | 100 |
Engelska Nivå2 | 100 |
Historia Nivå1a1 | 50 |
Idrott & Hälsa Nivå1 | 100 |
Matematik Nivå1a | 100 |
Naturkunskap Nivå1a1 | 50 |
Religionskunskap Nivå1 | 50 |
Samhällskunskap Nivå1a1 | 50 |
Svenska/SvA Nivå1 | 100 |
Svenska/SvA Nivå2 | 100 |
Svenska/SvA Nivå3 | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap Nivå1 | 100 |
Måltid och bransch Nivå1 | 200 |
Måltid och bransch Nivå2 | 100 |
Mat och dryck i kombination Nivå1 | 100 |
Matlagning Nivå1 | 100 |
Servering Nivå1 | 100 |
Matlagning Nivå 2 | 100 |
Matlagning Nivå 3 | 200 |
Matlagning Nivå 4 | 200 |
Matlagning Nivå 5 | 200 |
Bageri nivå 1 | 100 |
Entreprenörskap och företagande | 100 |
Bageri Nivå1 | 100 |
Choklad och konfektyr Nivå1 | 100 |
Konditori Nivå1 | 100 |
Bageri Nivå 2 | 200 |
Konditori Nivå 2 | 200 |
Bageri Nivå 3 | 200 |
Konditori Nivå 3 | |
Bageri Nivå 4 | 100 |
Konditori Nivå 4 | |
Entreprenörskap och företagande | 100 |
Matlagning nivå 1 | 100 |
Individuellt val | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |