Vård- och omsorgsprogrammet

Är du en person som ger en hjälpande hand till den som behöver? Är du dessutom intresserad av hälsa och medicin? Här utbildas du till att vårda och hjälpa människor i alla möjliga situationer.

Elev på vård och omsorgsprogrammet hjälper en äldre kvinna

Det finns knappt någon yrkesgrupp som varit så aktuell och efterfrågad de senaste åren som de som jobbar inom vården. Du kommer med andra ord att ha goda möjligheter att få jobb efter din examen. Vi är certifierade som VO-College vilket är en kvalitetsgaranti för dig som student och hjälper dig när du ska söka arbete. Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram, men om du vill studera vidare efter gymnasiet kommer du att ges möjlighet att läsa kurser som förbereder dig för högskolestudier.

Utvecklande praktikplatser

Vi har ett brett utbud av APL-platser på programmet, där du kan få erfarenhet från sjukhus, vårdcentral, Särskilt boende, LSS och hemsjukvård. Du kan även få möjlighet att göra praktik utomlands via Erasmus.

En utbildning som ger jobb

Det är hög efterfrågan på nästan all typ av personal inom vården, så efter studenten kommer du ha goda möjligheter att få ett jobb. Inom vilket område har du åren hos oss på dig att tänka och testa vad som intresserar dig mest.

Övningsdockan Knut-Karin

Vår övningsdocka Knut-Karin har haft nästan alla åkommor som finns, allt från lättare förkylning till skottskador. Du kommer att få träffa många riktiga patienter och brukare under dina år hos oss, men ingen lika trogen som Knut-Karin.

Tre år med Vård och omsorgs-programmet

  • Du lär dig grunderna om människors hälsa och behov. Vi omvårdnads tränar på att möta patienter och brukare både genom rollspel på skolan och ute på din APL-plats.
  • Fokuserade studier om människans fysiska, psykologiska och sociala behov - och hur du som undersköterska på bästa sätt kan ge vård och omsorg.
  • Fördjupning inom sjukvård och medicin. Större valfrihet för praktik inom mer specifika vårdområden som till exempel sjukhus och vårdcentral, efter dina intressen.

Poängplan

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100

Samhällskunskap 1a2

50

Anatomi och fysiologi 1

50

Anatomi och fysiologi 2

50

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1

100

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2

100

Gerontologi och geriatrik

100

Hälso- och sjukvård 1

100

Hälso- och sjukvård 2

100

Omvårdnad 1

100

Omvårdnad 2

100

Psykiatri 1

100

Psykiatri 2

100

Psykologi 1

50

Social omsorg 1

100

Social omsorg 2

100

Vårdpedagogik och handledning

100

Räddningsmedicin

100

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100